Îngrășăminte specifice culturilor de spanac. Iată ce boli pot afecta aceste culturi

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriingrasaminte
Ultima actualizareMarti 28 martie 2023
Vizualizari286

Voteaza & Distribuie

Descriere

Spanacul este una dintre legumele pe care le regăsim pe tarabele din piață pe tot parcursul anului, deoarece cultivarea acestuia este relativ ușoară și înființarea ei nu necesită costuri mari. Cultivarea spanacului se practică înaintea înființării culturilor de tomate extratimpurii. Spanacul este pregătit pentru recoltat la numai 50 – 60 de zile de la răsărirea semințelor în solar și asigură o sursă de venit importantă în perioada rece din an. În consecință, este una dintre legumele ale cărei beneficii sunt resimțite atât din punct de vedere medical – pentru consumator, cât și financiar – de producător.

La fel ca orice alt tip de cultură, și spanacul are nevoie de fertilizare cu ingrasaminte naturale. Folosirea acestora va spori într-un mod impresionant potențialul de creștere a culturii tale de spanac. Cel mai potrivit tip de îngrășăminte pentru spanac este cel care conține un raport ridicat de azot și potasiu, precum gunoiul de grajd bine fermentat.

Fertilizarea cu gunoi de grajd poate contribui la creșterea fertilității solului, însă va fi nevoie în continuare de aplicări adecvate de substanțe nutritive. Folosirea substanțelor chimice este necesară pentru a te asigura că solul oferă gama completă de nutrienți necesară dezvoltării optime a culturii tale.

Când și cum se aplică îngrășăminte pe culturile de spanac?

Spanacul se dezvoltă cel mai bine în perioade răcoroase și umede. Acesta este o plantă care are nevoie de multă apă și nutrienți pentru a crește bine. El poate fi cultivat din semințe, dar și din răsaduri transplantate.

Asemenea altor legume, spanacul are nevoie de un sol bogat în nutrienți, însă și de timp între sesiunile de fertilizare. Din acest motiv, specialiștii în domeniu recomandă ca aplicarea de îngrășăminte să fie făcută la un interval de cel puțin patru săptămâni, dacă nu chiar mai mult. Acest lucru va ajuta la favorizarea creșterii unei culturi bogate și sănătoase.

Fertilizarea trebuie realizată în raport cu frecvența recoltării. În consecință, dacă îți dorești să recoltezi mai devreme de o dată la patru săptămâni, atunci împarte rata de aplicare la patru.

Riscurile pe care ți le asumi dacă nu fertilizezi cultura de spanac

În cazul în care ignori fertilizarea corectă a acestei culturi, vei obține o cultură care va înregistra un deficit de creștere, fapt ce va duce la obținerea unui randament scăzut. Cultivarea fără semănat sau practicile organice favorizează epuizarea nutrienților, din cauza lipsei de azot, fosfor, potasiu, fier și alte minerale esențiale.

Necesarul de nutrienți pentru o cultură de spanac sănătoasă este de:

  • Azot – 20% din conținutul total de nutrienți. Acesta favorizează creșterea sănătoasă a frunzelor, deoarece asigură necesarul de proteine esențiale pentru plante;
  • Fosfor – 15% din conținutul total de nutrienți. Este necesar pentru că are un rol esențial în formarea rădăcinilor și diviziunea celulară a plantelor, aspect extrem de important pentru o nouă creștere. Totodată, este unul dintre principalii nutrienți care ajută la menținerea rădăcinilor umede, astfel încât acestea să nu se usuce în perioadele de secetă sau stres termic ridicat;
  • Potasiul – aproximativ 60%.

Boli care pot afecta culturile de spanac


Folosirea unor îngrășăminte care să ofere necesarul de nutrienți asigură și o bună rezistență culturii în fața eventualelor boli care pot afecta spanacul, precum:

  • Putregaiul răsadurilor;
  • Mana spanacului;
  • Fuzarioza;
  • Rugina albă;
  • Putregaiul moale al rădăcinilor.

Dăunători care pot periclita dezvoltarea culturii de spanac


Iată o parte dintre dăunătorii care pot afecta dezvoltarea culturii de spanac, dacă nu iei măsurile necesare:

  • Melci fără cochilie;
  • Viermi sârmă;
  • Afide;
  • Păduchele verde al castraveților;
  • Cârtița;
  • Muște minatoare;
  • Nematozi;
  • Musca plantuțelor etc.