Informații esențiale despre acumulatori: ce sunt și la ce folosesc aceștia?

Informații esențiale despre acumulatori: ce sunt și la ce folosesc aceștia?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriRomania
Ultima actualizareVineri 1 octombrie 2021
Vizualizari94

Voteaza & Distribuie

Descriere

Utilizăm cu toții acumulatorii în viața de zi cu zi, însă nu știm despre aceștia atât de multe pe cât ar trebui. Anumite informații corecte și complete despre acumulatori te-ar putea ajuta să alegi ceea ce este potrivit pentru nevoile pe care le ai la un moment dat sau să ai mai multă grijă la modul în care folosești acumulatorii. Așadar, iată câteva informații care ți-ar putea fi de folos.

Ce sunt și ce rol au acumulatorii?

Acumulatorii sunt sisteme electrochimice care sunt utilizate pentru a stoca energia, bazându-se pe un sistem electrochimic reversibil. Aceștia sunt reîncărcabili și sunt definiți, în general, prin trei cantități: densitatea de energie măsurată în wați-oră pe kilogram, densitatea de putere măsurată în wați pe kilogram și ciclabilitatea exprimată în număr de cicluri, exprimând viața pe care o are acumulatorul. Rolul pe care îl are un acumulator este acela de stoca energia sub formă de curent continuu, pentru ca mai apoi să o elibereze, fie că este conectat sau nu la sector.

Acumulatorii pot fi găsiți în aparatele autonome pe care le folosim din ce în ce mai mult în viața de zi cu zi, respectiv în aparatele foto, în telefoanele mobile, jocuri electronice și jucării, telecomenzi, diverse aparate electrocasnice, automobile ș.a. Principiul de funcționare acumulatori se bazează pe proprietatea pe care o au diverse cupluri chimice de a acumula o anumită cantitate de electricitate modificându-și structura moleculară în mod reversibil.

Tipuri de acumulatori și moduri de încărcare a acestora


Există diverse tipuri de acumulatori care sunt astăzi utilizați în diverse domenii de aplicare. Este vorba despre acumulatorul cu gel electrolit sau plumb cu acid, despre acumulatorii cu cadmiu-nichel, cei cu nichel-hidrură-metal sau cei cu nichel-ion. În ceea ce privește utilizarea acumulatorilor, cei cu plumb și cei cu cadmiu-nichel sunt cei mai utilizați.

Tehnicile de încărcare a acumulatorilor variază în funcție de tipul de acumulator. Poate fi vorba despre încărcare cu curent continuu, despre încărcare cu tensiune constantă sau de moduri de încărcare mai complexe. În acest sens, se poate distinge încărcarea normală sau lentă, încărcarea rapidă, cea de întreținere. Viteza de încărcare este cea care oferă și durata de viață a acumulatorului.

În funcție de tehnologia care îl caracterizează, acumulatorii pot produce mai mult sau mai puțin curent. Un curent prea puternic va duce la o scădere considerabilă a duratei de viață a acumulatorului.