În ce situații este necesară extracția dentară?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriclinica stomatologica, extractii dentare, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareVineri 19 noiembrie 2021
Vizualizari973

Voteaza & Distribuie

Descriere

Extracția dentară este o intervenție stomatologică ce presupune îndepărtarea unuia sau mai multor dinți din cauze care pot fi generate de afecțiuni care nu mai pot fi tratate. Deși în stomatologia modernă există numeroase tratamente prin care dinții naturali pot fi salvați, în unele situații extracția acestora poate fi singura soluție pentru a preveni apariția unor infecții sau a altor probleme care pot să pună în pericol sănătatea unui pacient.

Extracția dentară se efectuează doar în ultimă instanță, când medicul stomatolog constată că dintele sau măseaua afectate nu mai pot fi salvate prin nicio altă metodă. Extracția devine obligatorie în situațiile în care păstrarea dintelui respectiv poate fi dăunătoare pentru sănătate ca urmare a apariției unor complicații.

Situații când extracția dentară este necesar

Există mai multe situații în care efectuarea unei extracții dentare nu poate fi amânată:

  • boala parodontală avansată: în timp, boala parodontală provoacă mobilitatea dinților, iar în această situație medicul poate recomanda extracția dintelui afectat;
  • infecție severă: cariile profunde, care nu au fost tratate la timp, pot duce la apariția unor infecții grave. În cazurile în care tratamentul de canal nu reprezintă o soluție, se impune extracția dintelui afectat;
  • înghesuirea dinților: extracția dentară poate fi necesară atunci când pacientul urmează să beneficieze de tratament ortodontic cu aparat dentar, care necesită spațiu pe arcadă;
  • accidente care au dus la fracturi radiculare.

Indiferent de motivul care a dus la necesitatea acestei intervenții, procedura are scopul de a proteja sau de a îmbunătăți sănătatea orală a unui pacient. De altfel, medicii stomatologi buni efectuează extracții dentare nedureroase. De exemplu, stomatologii de la PlazaDent.ro utilizează echipamente de ultimă generație și tratamente moderne pentru a le oferi confort fizic și psihic pacienților.

Câte tipuri de extracții dentare există?

În funcție de complexitatea procedurii, extracțiile dentare pot fi de două feluri:

  • extracții dentare simple: extracția dentară este mai ușoară pentru dinții care au erupt în totalitate. În acest caz, dintele este vizibil și poate fi îndepărtat cu instrumentele clasice, iar riscurile de apariție a unor complicații sunt minime;
  • extracții dentare chirurgicale: aceste extracții dentare sunt mai complicate și implică anumite riscuri. În aceste cazuri, este vorba despre dinții care nu au erupt complet și au o poziție care îngreunează procedura (situați sub gingie). În ambele situații, procedura este complet nedureroasă datorită anesteziei.

Cât durează recuperarea după o extracție dentară?



După o extracție dentară, recuperarea durează în jur de 1-2 săptămâni. Pentru a accelera vindecarea, pacienții trebuie să respecte indicațiile medicului stomatolog, mai ales în perioada imediată după efectuarea intervenției. În primele ore de la extracție, pacientul nu are voie să mănânce. De asemenea, zona afectată nu trebuie să fie atinsă sau periată nici în ziua următoare extracției. Este posibil ca pacientul să resimtă dureri la nivelul zonei afectate vreme de câteva zile. Aceasta poate fi calmată prin administrarea unor analgezice recomandate de medic.

În concluzie, extracția dentară este o procedură stomatologică efectuată în situații în care dinții naturali nu mai pot fi salvați. Pentru a evita acesta intervenție, pacienții trebuie să mențină o igienă orală corespunzătoare, să meargă regulat la dentist pentru controale de rutină și să trateze problemele dentare în timp util pentru a împiedica apariția complicațiilor.