IMM pune la bătaie 200.000 lei pentru antreprenori prin Start-up Nation 2018

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriantreprenoriat
Ultima actualizareVineri 12 octombrie 2018
Vizualizari1711

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a anunțat că va finanța 10 start-up-uri prin intermediul programului Start-up Nation 2018. Este vorba despre o finanțare nerambursabilă în valoare de 200.000 lei pentru fiecare start-up în parte, la care cofinanțarea nu este obligatorie. Minim 50% din cei aproximativ 44.000 de Euro vor trebui să fie direcționați spre achiziția de echipamente necesare respectivei afaceri, urmând ca cealaltă jumătate să fie distribuită pentru alte cheltuieli, precum:

  • Plata chiriei unui spațiu comercial
  • Consultanță
  • Web Design și Marketing
  • Salariile angajaților
  • Orice alte cheltuieli.

Ministrul Radu Ștefan Oprea a anunțat că investiția care va avea loc în următorii 4 ani are ca scop generarea a peste 100.000 de noi locuri de muncă. Ministrul i-a încurajat pe tineri să încerce proiecte ambițioase, să se axeze pe export și să încerce să lanseze produsele românești în piețele europene. Costul anual al programului Start-up Nation se ridică la aproximativ 2 miliarde de lei.

Interesant este însă că antreprenorii din București, Cluj și Ilfov nu vor putea să primească finanțarea maximă, deoarece firmele din județele în care procentul întreprinderilor mici și mijlocii este de peste 4% vor fi penalizate. Firmele noi din județele care se încadrează în marja de 4% vor beneficia de un bonus de 10 puncte. Deși o listă actualizată nu a fost încă publicată de IMM, conform ultimelor date furnizate de IMS, reiese că cele 3 județe depășesc marja respectivă. Timiș este singurul județ din țară asupra căruia încă planează semne de întrebare, întrucât procentul înregistrat în 2014 era de 3.11%.

Dacă în 2017, mai mult de 19.000 de firme au aplicat pentru finanțare, însă numai o treime dintre acestea au putut primi aprobarea, proiectul revizuit din acest an se bazează pe o procedură de achiziții mult simplificată. Una dintre cele mai importante actualizări ale programului a fost lansată la începutul lunii Octombrie: Antreprenorii al căror proiect va fi aprobat vor avea dreptul de a solicita un avans de 30% din valoarea proiectului.

Totodată, firmele din domeniul IT nu se vor mai bucura de punctajul suplimentar, ci numai cele din:

  • Producție – 30 puncte
  • Servicii – 20 puncte
  • Industrii creative – 20 de puncte
  • Comerț și alte activități – 10 puncte.

Fiecare loc de muncă suplimentar aduce un bonus de 10 puncte, în timp ce angajarea unei persoane defavorizate, a unui șomer sau a unui absolvent aduce cu sine alte 5 puncte suplimentare. În total, pot fi obținute cel mult 100 de puncte, iar proiectele care acumulează cel puțin 90 de puncte vor fi aprobate pe principiul primul venit, primul servit, în timp ce restul proiectelor vor fi selectate în ordine descrescătoare. Principalul criteriu de departajare în caz de egalitate este numărul de locuri de muncă care urmează să fie create. Astfel, este limpede că proiectul nu este unul de tip loterie, precum sunt jocurile de la cazino-ul NetBet, ci are la bază o serie de criterii de departajare bine definite.

Apelul de proiecte se va încheia în momentul în care valoarea totală a cheltuielilor eligibile solicitate vor atinge pragul de 150% din bugetul alocat.