Ikebana - aranjamente florale

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12628

Voteaza & Distribuie

Descriere

In timp ce pentru multi aranjamentul floral consta in aranjarea simetrica a florilor in vaze, ikebana japoneza (in traducere literala "flori tinute in viata") este mult mai complexa. Exista multe scoli unde se pot invata aceste aranjamente, cele mai populare fiind: Ikenobo,Sogetsu si Ohara. Exista de asemenea diferite stiluri in scoli, depinzand de plantele si vasele folosite.


Ikebana


IkebanaIkenobo este cea mai veche scoala de ikebana, fondata de preotul budist Ikenobo Senkei in secolul al 15-lea. Se crede ca el a creat stilul rikka(flori ce stau drepte). Stilul a fost dezvoltat ca si o expresie a budismului, cu 7 ramuri reprezentand dealuri, cascade, vai si altele aranjate intr-un stil formal. In prezent, conducatorul scolii este Ikenobo Sen'ei. Scoala are loc in Rokkakudo, templu din Kyoto, ce se crede ca a fost inceput de Printul Shotoku. Printre preoti si aristocrati, stilul a devenit din ce in ce mai formal, si la sfarsitul secolului 17, clasa negustorilor a creat un stil mai simplu, numit seika sau shoka. Shoka foloseste numai 3 ramuri, cunoscute ca si ten (rai), chi (pamant) si jin (omul) si are ca scop sa arate frumusetea plantei in sine. Alta forma veche de ikebana este numita nageire, folosita in ceremoniile ceaiului.


Stilul rikka ikebana


Stilul rikka


Stilul rikka


Stilul shoka


Stilul shoka


Nageire


Stilul nageire


Prima scoala moderna a fost formata atunci cand Ohara Unshin a parasit scoala Ikenobo la sfarsitul secolului 19. Scoala Ohara foloseste in general moribana ,flori puse una peste alta intr-un recipient mic, plat. Scoala a fost inceputa atunci cand cultura vestica influenta Japonia si stilul moribana a fost folosit pentru plantele aduse din vest. Dar a fost doar un stil formal. Influentele datorate miscarilor artistice din secolul 20, au creat un nou stil, aranjamentul jiyuka. In ciuda tuturor schimbarilor, ikebana a ramas un stil de clasa superioara.


Moribana


Stilul moribana


Stilul jiyuka


Jiyuka


Stilul Jiyuka


In anii '30 si in perioada postbelica, interesul in ikebana a devenit si mai raspandit. Scolile ikebana s-au redeschis, atragand din ce in cel mai multi oameni din toate clasele sociale. In timpul ocupatiei, multe sotii de ofiteri americani au invatat aceast arta si au raspandit-o peste hotare. Condusi de Teshigahara Sofu, fondatorul din 1927 al scolii sogetsu, zen-eibana sau ikebana avangardista a introdus tot tipul de materiale noi, precum plastic, ipsos sau otel.


Stilul sogtesu


Stilul sogetsu


In ziua de azi exista 3,000 de scoli ikebana in Japonia si mii in intreaga lume. Numai scoala Ikebono are peste 60,000 de profesori in intreaga lume. Ikebana este practicata de 15 milioane de japonezi, majoritatea tinere femei.


Ikebana poate fi impartita in doua stiluri: stilul moribana cu vas plat si stilul nageire cu vaza inalta. Scoala sogetsu foloseste o serie de kakei(modele) pentru fiecare stil astfel incat fiecare incepator isi poate crea propriul aranjament.