Idei ingenioase care au rezolvat probleme grave

Detalii

CategoriiSocial
TaguriNorvegia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2480

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ideile ingenioase, abilitatea de a gandi dincolo de tipare, au dat, adesea rezultate excelente, rezolvand probleme pe care metodele conventionale de abordare n-au reusit sa le solutioneze. Desi unele dintre ele par desprinse din desenele animate ale lui Walt Disney, tot ce-ti trebuie ca sa le aplici este momentul potrivit si sa convingi pe cineva sa cheltuiasca o multime de bani incercand sa le aplice. Iata cateva dintre aceste idei bizare, insa cu rezultate concrete:


1. Strazile din Tokyo iluminate cu lampi albastre, pentru reducerea criminalitatii

Autoritatile din orasele lumii isi doresc sa aiba la dispozitie un comutator magic, care odata apasat sa reduca imediat criminalitatea stradala. Se pare ca exista un asemenea oras, Tokyo, unde iluminatul stradal este folosit pentru calmarea starii de spirit a locuitorilor capitalei nipone.




strazi iluminate Tokyo


strazi iluminate cu lampi albastre in Tokyo





Prefectura Tokyo afirma ca dupa aplicarea iluminatului nocturn cu lumini albastre, criminalitatea a scazut in oras cu 9%. Experimentul a fost, recent, importat si in Glasgow, si rezultatele sunt asemanatoare. Spre deosebire de scotieni, edilii din Tokyo nu prea aveau probleme cu violenta stradala, insa erau alarmati de numarul mare de sinucideri in garile si metroul din oras. Odata cu aprinderea luminii albastre, acestea au ajuns aproape de zero. Printre teoriile care explica eficienta acestei idei se numara si cea legata de cromato-terapie: culoarea albastra are un efect calmant.


2. Concedierea intregii politii corupte

Presedintele Georgiei, Mihail Saakasvili, este adeptul masurilor radicale. Bagand de seama ca numarul de politisti corupti din fosta republica sovietica il depasea cu foarte mult pe al celor onesti, gata sa-si faca meseria cum scrie la carte (acestia erau extrem de rari), a decis sa aplice metode dure: i-a concediat pe toti sefii din politie, inclusiv sefii de sectie, iar politistii ramasi, mai ales cei de la circulatie, au fost avertizati ca daca vor aplica pe strada „schemele" lor de a face bani pe spinarea oamenilor, vor fi arestati si deferiti justitiei.




politist corupt Georgia


politist corupt in Georgia




Politistii ramasi erau convinsi ca Saakasvili vorbeste doar ca sa se afle in treaba, si si-au vazut de ale lor. A doua zi, 15 000 de politisti au fot prinsi luand mita sau comportandu-se cum nu era cazul. Au fost arestati sau demisi cu totii. Peste doua saptamani, alti 15 000 de politisti au fost prinsi in flagrant. Au fost concediati si ei. Nu mai ramasese nici un politist la circulatie, dar intreaga politie era curata ca o farmacie. In loc sa declanseze pe sosele concursuri ca in Mad Max, georgienii s-au comportat normal. Au ramas fara politie timp de trei luni si totul a decurs perfect. Saakasvili a avut timp sa angajeze oameni noi si cinstiti.


3. Reforma penitenciara printr-o doza mare de libertate acordata detinutilor

Sistemul penitenciar, oriunde in lume, este departe de a fi perfect si, adesea, inchisorile se transforma in adevarate „academii" ale delictelor de tot felul. Detinutii eliberati se intorc in societate mai scoliti in ale crimei decat erau. Peisajul penitenciar pare la fel peste tot, cu exceptia Norvegiei.


Acolo s-a aplicat masura recuperarii „rezidentilor" (nu ai voie sa le spui detinuti) prin tratarea lor aproape ca niste oaspeti, pana intr-acolo incat atmosfera din inchisori a devenit ca aidoma statiunilor balneo-climaterice. La inchisoarea Bastoy, pedofilii, traficantii de droguri, chiar si criminalii au acces la cinematograful propriu, saloane de bronzaj, joaca fotbal cu gardienii, isi gatesc singuri ce vor sa manance si stau singuri in camere ca de hotel, fara gratii si usi incuiate. Pot face plimbari calare prin imprejurimi (aceasta inchisoare se afla pe o insula) si face picnicuri. Iarna ei pot schia.




inchisoarea Bastoy Norvegia


inchisoarea Bastoy din Norvegia




Acest regim este aplicat si in alte inchisori si drept rezultat, Norvegia are o rata foarte scazuta a recidivelor. Astfel, numai o treime din fostii „rezidenti" vor mai comite un delict dupa eliberare, o proportie care nu se mai regaseste niciunde in lume. In vreme ce in alte tari detinutul trebuie sa simta ca este pedepsit pentru faptele sale, in Norvegia cuvantul magic este recuperare.