Hotii, fara concedii in perioada sarbatorilor

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3377

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nu doar noi suntem ocupati de sarbatori

Atunci cand se apropie sarbatorile pregatirile sunt in toi. Curatenie, planuri, cumparaturi si iar cumparaturi. In tot acest iures, multor persoane li se intampla sa nu-si mai gaseasca o parte din bunurile personale, si asta nu pentru ca in toata aglomeratia le-au ratacit pe undeva, ci pentru ca si hotii de buzunare sunt ocupati. De Paste incepe febra cumparaturilor iar acest eveniment este ocazia ideala pentru „oportunisti".




hoti de buzunare


hoti de buzunare




Cele mai frecvente infractiuni care se comit in perioada sarbatorilor sunt furturile din buzunare, genti, sacose, din cauza aglomeratiei din spatiile comerciale, din mijloacele de transport in comun sau din piete.


Abracadabra sau truc?

Hotii de buzunare actioneaza de obicei in echipa: unul urmareste ca in zona sa nu fie nimeni care sa-i poata observa cand fura, altul care „atenteaza" direct la geanta, buzunarul sau masina victimei si inca un „personaj" care preia bunul si dispare, astfel incat sa-i fie pierduta urma. Hotii care actioneaza in grup isi fac semne discrete intre ei, iar la apropierea mijlocului de transport se raspandesc intr-o anumita ordine, in raport cu sarcina pe care o are fiecare.



Desii pare rupt din articolele de stiri, este real si ti se poate intampla chiar tie. Cateva ponturi bine aplicate iti poate salva ziua, dar si banii.


Cum sa devii imposibil pentru hoti?

In general trebuie sa adopti un comportament mai grijuliu fata de bunurile tale atunci cand te afli in locurile aglomerate. Nu purta portofelul in buzunarele din spate, sau in cele exterioare. Acelea sunt primele „verificate" de catre hoti, mai ales la coborarea si la urcarea in mijloacele de transport in comun. Apoi, este bine sa eviti sa numeri o suma mare de bani atunci cand multe persoane se afla in jurul tau. Chiar daca in acel moment ai controlul asupra bancnotelor, hotii te pot urmarii pana in scara blocului unde te poate ataca pentru a putea lua banii.



Aplica aceste ponturi pentru a evita eventualele neplaceri si pentru a te bucura in liniste de sarbatori, nu stand in sectiile de politie. Din experienta anchetarii mai multor cazuri, Politia Romana ne sfatuieste:



* cand platesti ceva, nu scoate toti banii, ci doar suma necesara;



* ia cu tine doar suma pe care o estimezi ca iti este suficienta;



* nu tine in acelasi loc buletinul, acte, bani si cheile. Separa-le in buzunare, portofele diferite;



* daca te simti bruscat sau impins in aglomeratie, asigura-te imediat ca mai ai banii, telefonul; de obicei asa dispar – cu o simpla „ingramadire";



* poarta geanta in fata ta si eventual, protejeaz-o cu mana cand te aflii intr-un mijloc de transport in comun sau in orice alt loc aglomerat. Deseori au fost cazuri cand tot ceea ce au mai avut victimele, a fost breteaua gentii;



* daca te-a prins noaptea pe drum, stai cat mai aproape de sofer sau de acei pasageri care iti inspira incredere. De la distanta, nimeni nu va „sarii" pentru tine;



* ai mare grija cand citesti in autobuz, tramvai, metrou fiindca atentia e diminuata iar obiectele tale pot disparea mai usor;



* daca stai la o coada, priveste cu atentie celelalte persoane; daca simti ca cineva s-a instalat in fata ta si ti-a acoperit vederea, verifica imediat geanta si locul unde ai portofelul;



* mare atentie la persoanele care se inghesuie numai la raioanele unde este aglomeratie si rar cer sa examineze un lucru! Scopul lor nu e sincer.



* fii atent si la persoanele care transporta obiecte de imbracaminte sau plase goale pe mana! Un hot se foloseste de astfel de obiecte cand opereaza, ca sa-si ascunda mana de privirile straine.



* daca inca te aflii pe drum dupa lasarea intunericului, evita pe cat posibil locurile izolate sau neiluminate si purtarea bijuteriilor la vedere; Daca ti le smulge, reactioneaza prompt si alerteaza persoanele din jur cat de repede poti; Nu te panica, aceasta te dezorienteaza si nu mai poti actiona atat de rapid.



* nu imprumuta telefonul mobil pe strada sau in localuri publice unor persoane necunoscute, care, sub pretextul apelarii unor prieteni, dispar cu telefoane cu tot. Stiu, sa ajuti pe cineva de sarbatori sa-si sune o ruda e un gest dragut, dar s-ar putea termina intr-un eveniment cu mult mai putin „dragut" pentru tine.



* daca esti victima unei infractiuni, daca tocmai ai asistat sau sti ca cineva a facut o fapta antisociala, adreseaza-te celei mai apropiate unitati de politie. Incearca sa retii cum arata si cu ce era imbracat agresorul.


Aceste detalii pot face diferenta. Tacerea ta nu face decat sa-i incurajeze pe hoti sa comita si alte furturi! Salveaza in agenda telefonului numarul de telefon al sectiei de politie din zona ta. Poti gasi acest numar pe site-ul Politiei Romane, politiaromana.ro.


Nu poti suna intotdeauna la 112. Acel numar este destinat exclusiv pentru apeluri de urgenta atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de interventie in situatii care pune viata, integritatea ori sanatatea ta, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul, in pericol. De exemplu pentru tamponari in trafic, fara victime, nu se suna la 112.



* in cazul in care ti s-a furat cardul bancar, oamenii legii ne sfatuiesc sa anuntam telefonic, imediat [!] banca emitenta (cateodata banii dispar in cateva minute din cont). Iarasi, salveaza numarul de telefon ce apare pe cardul tau bancar sau cel de pe site-ul oficial al bancii emitente, in agenda telefonului. In cazul in care ti-a fost furat cardul, sa nu lasii niciodata geanta nesupravegheata si sa nu ti telefonul mobil la vedere.


Hotii le cauta pentru a gasi informatii despre codul tau PIN cu ajutorul caruia poate retrage banii. Nu purta codul PIN asupra ta. Nu-l spune nimanui.



Pe tineri, politistii ii sfatuiesc sa fie foarte atenti cu cine se imprietenesc in locurile in care isi vor petrece sarbatorile si, de asemenea, in discutiile purtate sa nu dezvaluie situatia materiala, pentru a nu deveni, din „prieteni" – victime.