Giacomo Puccini

Giacomo Puccini

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5048

Voteaza & Distribuie

Descriere

Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini este numele intreg al compozitorului italian care s-a nascult la 22 decembrie 1858 in Lucca, Italia si a murit la data de 29 noiembrie 1924.Acesta a fost un reprezentant de marca al curentului artistic realist, care era numit in tara sub forma de cizma, drept verisimo.


Giacomo Puccini


Giacomo Puccini

Giacomo Puccini s-a nascut intr-o familie de muzicieni, Michele, tatal sau, fiind cel care conducea orchestra oraseneasca din Lucca si a compus de-a lungul timpului cateva opere, insa de calitate modesta, un Miserere si niste cantante cu subiecte religioase. Tatal lui Giacomo a murit cand acesta avea doar cinci ani, astfel, primele lectii de muzica i le-a dat Fortunato Magii, unchiul sau, care nu considera ca tanarul este foarte talentat.


Giacomo si-a continuat apoi studiile cu Carlo Angeloni si l-a avut coleg pe Alfredo Catalani, care era la randul lui, viitor compozitor. In aceasta perioada, Giacomo Puccini a progresat foarte mult. Urmeaza ca in 1876 sa asculte, in Pisa, o reprezentatie cu opera Aida de Giuseppe Verdi, iar din acest moment si-a dorit sa devina compozitor de opere. La scurt timp, a compus un Preludiu simfonic, dupa doi ani un "Motet", apoi un "Credo" cu care a avut succes.


A plecat in 1880 la Milano si a fost ajutat de regina Margherita pentru a se inscrie la Conservator. Aici l-a avut drept profesor pe Amilcare Ponchielli.


La Teatrul "Dal Verme" din Milano a avut loc premiera primei lui opere, "Le Villi", in mai 1884, opera cu care a avut succes atat in fata publicului, cat si in fata criticilor. A muncit apoi cativa ani si a avut, insa fara succes, prezentarea operei "Edgar", la Teatrul alla Scala.

Compozitorul Giacomo Puccini


Compozitorul Giacomo Puccini
Totusi, dupa sase ani, in prima parte a anului 1895, Giacomo Puccini a avut un succes incredibil cu opera "Manon Lescaut", care a avut premiera la teatrul "Regio", in Torino. In acelasi teatru, dupa un an, a avut loc premiera operei "La Boheme", dirijata de Arturo Toscanini.


Despre aceasta reprezentatie, criticul Carlo Bersezio a scris ca nu va lasa urme deosebite in teatru. Totusi, opera s-a impus dupa ce a fost reprezentata si la teatrul din Palermo, iar apoi pe scenele celor mai importante teatre din Italia.In data de 14 ianuarie, 1900, cu soprana romanca, Hariclea Darclee pe post de titlular, a avut loc premiera operei "Tosca", la teatrul Costanzi din Roma. Aceasta opera a fost foarte apreciata, caci dupa aria sopranei, Vissi d'arte, publicul s-a ridicat in picioare si a inceput sa aplaude.In 1904, Giacomo Puccini s-a casatorit cu Elvira Bonturi si au avut un fiu, Tonio. In acelasi an, opera "Madama Butterfly", reprezentata la Milano, a fost un adevarat dezastru. Audienta a avut abia dupa refacerea libretului si a muzicii, dupa cateva luni, la Teatrul Grande din Brescia.Peste ocean, la New York, Giacomo Puccini a debutat foarte bine, in 1910. Avandu-l dirijor pe Arturo Toscanini si solist pe Enrico Caruso, acesta a reprezentat "La Fanciulla del West" la Metropolitan Opera, loc unde s-a desfasurat si premiera Tripticului de opere in care un act, "Il Tabarno", "Suor Angelica" si "Gianni Schicchi".


Compozitorul Giacomo Puccini s-a mutat in orasul Viareggio, in 1921, iar apoi a inceput sa lucreze la opera "Turandot", insa aceasta nu va fi finalizata, deoarece artistul va muri la data de 29 noiembrie 1924, la Bruxelles, dupa ce a avut o operatie la gat, din cauza cancerului de laringe, de care suferea.


Totusi, desi neterminata, opera "Turandot", a fost reprezentat in aclasi an, la Teatrul alla Scala din Milano, condusa fiind muzical de Arturo Toscanini. Mai apoi, spectacolul a fost reprezentat cu unele completari realizate de Franco Alfano, dupa schitele care au ramas de la Puccini.

Turandot - compozitie de Giacomo Puccini


Turandot - compozitie de Giacomo Puccini
Artistul Giacomo Puccini a compus timp 12 opere, iar creatia s-a muzicala a durat 40 de ani. Numarul mic de opere realizate arata cat de exigent era compozitorul.


Nu numai Hariclea Darclee a fost aleasa sa cante pentru acesta, dintre compozitorii romani. Giacomo Puccini ii aprecia foarte mult, iar pentru premiera internationala a operei "Edgar", artistul l-a ales pe Grigore Gabrielescu pentru rolul titular.Operele lui Puccini: "Le villi"|"Edgar"|"Manon Lescaut"|"La Boheme"|"Tosca"|"Madama Butterfly|"La Fanciulla del West"|"La rondine"|"Il trittico: Il Tabarro, Suor Angelica, Gianni Schicchi"|"Turandot".