Gandirea logica, esentiala in atingerea succesului. Cum te ajuta cursurile de programare?

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriCluj Napoca, cursuri, cursuri IT
Ultima actualizareMiercuri 17 august 2022
Vizualizari582

Voteaza & Distribuie

Descriere

Gandirea logica, in programare, are rolul de a te ajuta sa iti structurezi codul, sa intelegi cum sa folosesti informatiile, cum sa le alaturi si sa le combini, astfel incat sa functioneze ca un tot. Pentru a putea dezvolta astfel de concepte, ai nevoie de imbunatatirea gandirii logice. Programarea te va ajuta sa-ti ”antrenezi” creierul sa gandeasca in profunzime problema, sa studieze atat datele ei vechi, cat si informatiile noi, si sa gaseasca cea mai buna modalitate de a le combina, la fel ca intr-un puzzle.

Ce este gandirea logica?

Gandirea logica este fundamentala pentru a obtine succesul in viata si ti-o poti dezvolta cu usurinta in cadrul unor cursuri programare. Cu ajutorul gandirii logice, vei fi capabil sa analizezi orice situatie si sa alegi cea mai buna optiune / actiune in conditiile predominante. Dezvoltarea acestui tip de gandire contribuie la:

 • cresterea vitezei de gandire – rezolvarea problemelor pe platforma, in cadrul mentoratului si setului de cursuri de programare, te va ajuta sa iti dezvolti o structura de organizare a exercitiilor si gasire a solutiilor. Odata insusita aceasta abilitate, ea se va face resimtita si in sfera personala a vietii tale! De fiecare data cand vei fi pus intr-o situatie dificila, vei sti cum sa iti structurezi si sa iti organizezi informatiile, astfel incat sa poti gasi sau... crea solutia optima. Cu cat vei rezolva mai multe probleme si mai multe task-uri de pe platforma WellCode, cu atat gandirea logica se va dezvolta, iar viteza cu care gandesti si rezolvi probleme va creste si ea;
 • gandirea semnificativa – insusirea conceptelor de programare te va ajuta sa iti dezvolti abilitatea de a intelege semnificatia problemei pe care trebuie sa o rezolvi. Intelegerea cerintei este primul pas catre rezolvarea acesteia! Asadar, odata dezvoltata gandirea semnificativa, iti vei imbunatati si abilitatea de a intelege si de a gasi solutiile optime, adaptate la situatii specifice;
 • cresterea flexibilitatii gandirii – in cadrul mentoratului, pentru rezolvarea problemelor de pe platforma, iti este solicitata din plin utilizarea gandirii logice. Vei fi nevoit sa rezumi informatiile pe care problema ti le ofera, sa iti dezvolti abilitatea de a face inferente de la general la particular si inductii – de la particular la general. Sistematizarea cunoasterii in aceste doua moduri te va ajuta sa iti dezvolti flexibilitatea gandirii si sa aplici aceste metode si in viata de zi cu zi, nu doar in scrierea de cod;
 • cresterea nivelului de profunzime al gandirii – in cadrul programului de mentorat, iti vei dezvolta abilitatea de a privi problema in profunzime, de a acorda atentie tuturor datelor cunoscute si de a petrece timp pentru analizarea datelor. Toate aceste actiuni, integrate si insusite, te vor ajuta sa iti dezvolti abilitatea de a privi orice lucru in profunzime si a nu permite creierului sa se lase pacalit de ce este la ”suprafata” – datele evidente;
 • dezvoltarea libertatii si eficientei gandirii – programarea te va ajuta sa iti dezvolti abilitatea de a gandi singur, de a-ti forma propria privire de ansambul si, apoi, de a genera propriile solutii adaptate situatiei personale.

Cum te ajuta un modul de cursuri de programare sa iti dezvolti gandirea logica?


In cadrul unui modul de cursuri de programare, vei descoperi ca dezvoltarea gandirii logice are la baza o multime de factori si este un proces complex. In cadrul mentoratului in programare:

 • vei avea posibilitatea de a gasi o solutie algoritmica la problema pe care trebuie sa o rezolvi pentru a evolua pe platforma. Astfel, iti vei consolida un sistem de cautare si identificare a solutiilor;
 • vei descoperi ca multe dintre sarcini au multiple variante de solutii corecte si ca, de obicei, pot exista mai multe abordari fundamentale diferite ale unei probleme. Astfel, in cadrul acestor cursuri de programare, vei invata sa cauti solutii si iti vei dezvolta abilitatea de a identifica cea mai buna rezolvare pentru problema la care lucrezi, din multitudinea de variante posibile;
 • vei dezvolta abilitatea de a cauta propriile solutii la problemele cu care te confrunti, inainte de a apela la raspunsurile oferite de cei din jur;
 • vei dezvolta abilitatea de a gestiona mai usor esecurile, prin gasirea unei solutii la o sarcina interesanta care necesita mai multe incercari.

Invatarea algoritmica
– specifica acestui tip de cursuri de programare – este caracterizata prin insusirea metodei de incercare si eroare. Kazimierz Mikulski sustine ca ”programarea ii invata pe tineri sa gandeasca logic, sa rezolve probleme si, mai ales, sa lucreze intr-un grup”.

Inscrierea la programul de mentoratte va ajuta sa-ti dezvolti gandirea logica, datorita faptului ca in momentul crearii unei solutii algoritmice – asa cum este scrierea programelor – cunostintele dobandite sunt, de obicei, mai profunde si mai durabile. Aceste cursuri de programare, integrate in mentorat, vor face ca invatarea, atunci cand este implicata in alte obiective, precum scrierea de cod, sa fiemai eficienta.

Ce alte elemente mai sunt importante pentru dezvoltarea gandirii logice?

Petru Trimbitas, fondatorul programului de mentorat in IT WellCode, atrage atentia asupra faptului ca nu doar rezolvarea de probleme contribuie la dezvoltarea gandirii logice. In cadrul mentoratului gandit de el, vei invata ca, pentru a-ti dezvolta aceasta capacitate, trebuie sa ai in vedere dezvoltarea mai multor abilitati.

Mentoratul are integrata partea de dezvoltare personala, iar mentorii te vor ajuta sa iti dezvolti abilitatile ce contribuie atat la dezvoltarea gandirii logice, cat si la implementarea unui stil de viata sanatos. Iata care sunt factorii care influenteaza dezvoltarea gandirii logice si pe care ii vei descoperi in cadrul acestor cursuri de programare:

 • Somnul – este importanta stabilirea unei igiene a somnului. Astfel, in cadrul cursurilor, vei invata cat de mult influenteaza somnul calitatea gandirii tale si cat de important este sa dormi 8 ore / noapte. Petru Trimbitas sustine ca, daca nu ai mintea odihnita, nu ai cum sa iti dezvolti gandirea logica, din cauza incapacitatii de a te concentra;
 • Concentrare – dezvoltarea abilitatii de concentrare iti va influenta dezvoltarea gandirii logice. In timpul call-urilor tehnice si a sesiunilor de mindset, vei invata ca ai nevoie de concentrare pentru a putea citi un concept nou, fie pentru a putea crea o solutie. Intelegerea unui concept nou necesita timp pentru a putea citi, reciti, a intelege, a consulta exemplele pentru ca, in final, sa poti sa-l folosesti. De asemenea, rezolvarea unei probleme iti solicita puterea de concentrare pentru a putea gandi toate variantele posibile de solutionare. Puterea de concentrare, in prezent, este puternic afectata de stilul de viata trait, de modul in care sunt gandite retelele de socializare, cu story-uri si scroll continuu. Suntem obisnuiti sa ne uitam in viteza la tot ce ne inconjoara si sa tot schimbam imagini si activitati. De aceea, in cadrul mentoratului, un punct prioritar il constituie dezvoltarea puterii de concentrare.
 • Rezolvarea de probleme, scris de cod, plus o serie intreaga de exercitii – toate acestea fac parte din cadrul mentoratului in programare si te vor ajuta sa-ti dezvolti gandirea logica.

Daca si tu vrei sa-ti dezvolti gandirea logica si sa iti asiguri succesul in cariera, atunci nu mai sta pe ganduri! Inscrie-te la cursuri programare si invata cum sa te dezvolti atat din punct de vedere personal, cat si profesional. Nu mai pierde timpul! Programarea nu-ti asigura doar un job bun, ci si un stil de viata mai sanatos si o gandire centrata pe gasirea de solutii.