Fanus Neagu

Fanus Neagu

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti, Literatura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5266

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fanus Neagu s-a nascut pe 5 aprilie 1932 in satul Gradistea de Sus din judetul Braila. S-a numarat, pana la 24 mai 2011 cand a decedat, printre cei mai importanti scriitori romani contemporani. A fost, de asemenea un povestitor remarcant, memorialist, nuvelist si romancier. In perioada 1993-1996, Fanus Neagu a fost directorul Teatrului National din Bucuresti, iar din 1993, membru corespondent al Academiei Romane, pana in 2001, cand devine membru titular.
Fanus Neagu


Fanus Neagu (foto: jurnalul.ro)Scriitorul a scris foarte mult despre locurile unde a copilarit si, desi a locuit foarte mult in Bucuresti, spunea ca sufletul sau a ramas la Braila. Acesta a exprimat aceasta dragoste pentru locurile de bastina, prin niste cuvinte foarte emotionante:Am intrat in oras beat de fericirea de a-l vedea si de-a-i sorbi miresmele. Eram copil si am strabatut cocotat pe sacii de grau pe care ai mei ii duceau la vanzare in oborul Brailei, peste 50 de km, fara sa inchid un ochi.Fanus Neagu era, dupa cum am amintit, un brailean convins, insa autoritatile nu se grabesc sa ii reconstituie casa din satul natal si sa faca un muzeu.
Fanus Neagu - Dincolo de nisipuri


Fanus Neagu - Dincolo de nisipuriScriitorul Fanus Neagu a facut scoala primara in satul natal, a continuat apoi la Liceul Militar din Iasi, dar trei ani a studiat si la Liceul Militar din Campulung Muscel. Studiile si le continua la Scoala Pedagogica din Bucuresti, apoi la Scoala de Literatura „Mihai Eminescu" unde ii are colegi pe Nicolae Labis si Radu Cisasu. Studiaza apoi la Facultatea de Filolofie din Bucuresti, dar fara a absolvi, renuntand pe parcurs.Sa scrie si sa caute prin jur, prin orase, "frumosii nebuni", scriitorul a invatat de la Sadoveanu, Panait Istrati si Vasile Voiculescu. A avut, asadar, niste mentori care l-au ajutat foarte mult in formarea sa, devenind un profesionist si lasand in urma o opera valoroasa.Fanus Neagu
a debutat in anul 1954 cu povestirea "Dusman cu lumea", care a fost publicata in revista "Tanarul scriitor". Debutul editorial a avut loc dupa 6 ani, cu faimosul volum de povestiri, "Ningea in Baragan", care a fost tiparit in 1964 sub numele de "Cantonul parasit". Tot in 1960, cand a debutat editorial, a publicat si "Somn de la amiaza", iar in 1962, cred, unul dintre cele mai cunoscute titluri ale sale, care-si are cateva fragmente si prin manualele scolare, "Dincolo de nisipuri".In anul 1967 a publicat cartea "Vara buimaca" si piesa "Scoica de lemn" pentru Teatrul Notarra din Bucuresti, iar dupa doi ani ii era editat si volumul "Cartea cu prieteni", iar "A doua carte cu prieteni" apare in 1985. Piesele "Echipa de zgomote" si "Olelie" ii sunt jucate in anul 1985 la Teatrul Majestic, respectiv Teatrul National din Bucuresti, iar in 1993 i se joaca piesa "Casa de la miezul noptii sau paiata soseste la timp" la Teatrul National din Bucuresti si la Teatrul National din Timisoara. A mai publicat de-a lungul timpului "Intamplari aiurea si calatorii oranj", "Scaunul singuratatii" etc.


Fanus Neagu


Fanus Neagu (foto: adevarul.ro)
Fanus Neagu este un frumos nebun, precum spune din titlul cartii sale "Frumosii nebuni ai marilor orase", dar un nebun care a vorbit cu oamenii si s-a tutuit cu sfintii, lucru pe care il marturiseste foarte sincer.Acesta a povestit in cadrul unui interviu:In tinerete vorbeam cu oamenii, ma tutuiam cu sfintii si eram ferm convins ca toti salcamii de pe Strada Mare a Brailei imprumuta dimineata umbra de om. In acele vremuri stiam sa cobor fluierand de pe Varful cu Dor, in fiecare clipa ma batea vantul cu luna plina si ma asteptau la fiecare colt domnite cu zulufi de lampa verde.


Fanus Neagu - Cartea cu prieteni


Fanus Neagu - Cartea cu prieteniPentru activitatea sa in domeniul literaturii, academicianul Fanus Neagu a fost rasplatit de cateva ori, astfel, a primit din partea Uniunii Scriitorilor mai multe premii, dintre care, unele pentru volumul "Cantonul parasit", pentru romanul "Frumosii nebuni ai marilor orase", piesele de teatru "Echipa de zgomote" si "Casa de la miezul noptii".Lui Fanus Neagu ii placeau toate cartile pe care le-a scris, in special povestirile, in special cele legate de Baragan. In copilarie a facut un juramant, sa gaseasca frumosii nebuni ai marilor orase si, de-a lungul vietii a avut sansa sa descopere cate unul aproape in fiecare zi. Totodata, ura faptul ca in Romania, scriitorii sunt defavorizat si nu li se recunoaste valoarea.Am avut norocul ca, nascandu-ma in golful cu grau si fum aromat din nordul Baraganului si din ceairul Brailei, sa-ntalnesc si sa leg prietenie pe viata cu multi visatori si nebuni frumosi.Romancierul Fanus Neagu a murit la varsta de 79 de ani la Spitalul Elias din Bucuresti. Acesta era bolnav de mai multi ani, iar boala s-a agravat intre timp. Suferea de cancer de prostata, iar ultimele luni si le-a petrecut in spital. Fanus Neagu a fost casatorit si a avut o fata pe nume Anita Ruxandra.