Epilepsia

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5475

Voteaza & Distribuie

Descriere

Epilepsia este o afectiune neurologica caracterizata prin crize convulsive produse de activitatea electrica anormala din creier. Crizele difera ca durata si gravitate, de la usoare tremuraturi pana la pierderea cunostintei si convulsii violente. Uneori, bolnavul nu isi pierde cunostinta complet, ci doar pierde pentru cateva secunde contactul cu realitatea si priveste in gol timp de cateva secunde.




Epilepsia


Epilepsia, cauzata de activitatea electrica cerebrala anormala




In urma acestui episod scurt, bolnavul nu isi aminteste nimic din timpul crizei. Desi unele definitii ale epilepsiei spun ca este nevoie de crize repetitive si neprovocate pentru ca boala sa fie diagnosticata ca epilepsie, acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa consultati un medic daca v-ati confruntat pentru prima data cu un episod convulsiv.


Cauzele epilepsiei

Crizele de epilepsie apar in mod spontan, fara sa existe anumiti factori declansatori. De multe ori, insa, episoadele convulsive sunt declansate de anumiti factori precum cititul, flash-urile de lumina, privitul la televizor, filmele cu schimbari rapide de cadre, hiperventilatia sau starile emotionale puternice. Uneori, crizele pot aparea in timpul somnului, in cazul oboselii severe si al tulburarilor de somn.


Riscul de a face epilepsie este semnificativ crescut in anumite conditii. Unele boli pot determina aparitia epilepsiei, dar si alti factori precum predispozitia genetica. In acest caz, daca exista cazuri de epilepsie printre membrii familiei, atunci sansele de a face epilepsie cresc.




RMN comparativ creier normal epileptic


RMN comparativ: creier normal si epileptic




Leziunile in zona capului sunt si ele factori declansatori ai epilepsiei. Ranile grave, loviturile cauzatoare de amnezie sau de pierdere a cunostintei timp indelungat pot determina aparitia crizelor epileptice. Orice fel de alte boli ce au afectat buna functionare a circulatiei sangelui in creier, tumorile cerebrale, infectiile precum encefalita sau meningita, intoxicatiile grave cu plumb sau fum sunt si ele cauze declansatoare ale epilepsiei.


Cei ce consuma droguri si alcool in exces sunt vizati si ei. La fel, cei nascuti cu deficiente de dezvoltare a creierului inca din perioada intrauterina sau copiii care au suferit de convulsii febrile. Si bolnavii de Alzheimer sunt susceptibili la aparitia epilepsiei. Trebuie retinut faptul ca, chiar si in absenta acestor factori declansatori, epilepsia poate aparea.


Tratament si tinerea sub control a crizelor epileptice

In prezent, epilepsia se poate tine sub control cu tratamentul potrivit. Pentru ca crizele sa nu mai apara, tratamentul trebuie urmat cu strictete si consecventa, fara niciun fel de interventie in schema de tratament si in indicatiile medicului. Daca, din neatentie, uitati sa luati o doza din medicamentele prescrise, nu trebuie sa intrati in panica. Luati urmatoarea doza la ora prescrisa si tineti minte ca episoadele convulsive sunt eliminate numai prin pastrarea in circuitul organismului a unei anumite cantitati de medicament.




Crizele epileptice


Crizele epileptice




Se recomanda sa aveti un stil de viata organizat, linistit, sa respectati orarul de somn si sa evitati consumul excesiv de dulciuri si alimentele bogate in grasimi. Consumul de alcool trebuie redus si chiar eliminat, la fel si oboseala si stresul.


In cazul in care crizele apar in ciuda respectarii riguroase a tratamentului, medicul poate indica o interventie chirurgicala prin care sa extirpe acea zona din creier care este responsabila cu declansarea episoadelor convulsive.


Cum sa reactionati daca cineva are o criza de epilepsie?

Regula spune clar faptul ca bolnavul nu trebuie fortat. Nu i se desfac pumnii stransi, nu i se introduce nimic in gura pentru a nu-si inghiti limba si nu se incearca mutarea acestuia pe timpul crizelor convulsive. Orice fel de interventie in jurul cavitatii bucale poate produce accidente si mai grave precum muscaturi, distrugerea danturii, sufocare, fracturarea mandibulei.




Perna sub cap in timpul crizelor de epilepsie


Asezati o perna sub cap bolnavului in timpul crizelor de epilepsie




Daca cineva din jur are o criza de epilepsie, acordati-i ajutor, sprijinindu-l cu blandete astfel incat sa nu cada brusc pe podea. Indepartati din jurul pacientului orice fel de obiecte precum scaune sau mese de care s-ar putea lovi. Pe cat posibil, introduceti-i ceva moale sub (o perna, bluza, pulover etc). In cazul aparitiei varsaturilor, intoarceti bolnavul intr-o parte.


Cel mai important lucru este sa va mentineti calmul si sa nu ve speriati. Dupa incetarea crizelor, asigurati-va ca bolnavul nu s-a ranit in vreun fel si nu are probleme cu respiratia. Desfaceti nasturii de la camasa sau bluza, deblocati caile respiratorii si linistiti bolnavul.