Egiptul Antic

Egiptul Antic

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8155

Voteaza & Distribuie

Descriere

Egiptul este una din cele mai fertile regiuni ale Africii si una din cele mai fertile tari de pe malul Mediteranei. Din cauza fertilitatii, a fost un tinut locuit inca din vremuri timpurii, probabil cu 40,000 de ani in urma. Cu timpul Egiptul Antic a devenit din ce in ce mai populat, asa ca a fost nevoie de o guvernare unica. Pentru o vreme au existat doua regate: Egiptul de Sus (in sud) si Egiptul de Jos (in nord). Pe la 3,000 I.Hr. (cu 5,000 de ani in urma), pe la inceputul Epocii de Bronz, regele Egiptului de Sus l-a invins pe regele Egiptului de Jos si a unificat Egiptul intr-un singur regat. Egiptenii si-au numit conducatorul Faraon.


De atunci, pana in anul 525 I.Hr., cand Egiptul Antic a fost cucerit de persi, istoria Egiptului se poate imparti in 5 perioade de timp.


Egiptul Antic


In Regatul Vechi (2686 – 2160 I.Hr.), egiptenii au construit piramidele ca morminte pentru faraoni. Dupa anul 2,200 I.Hr. se pare ca a fost o schimbare de climat, iar Egiptul s-a destramat in regate mai mici. Aceasta perioada este numita Prima Perioada Intermediara (2,160 – 2,040 I.Hr.). Din anul 2,040 I.Hr. faraonii au reusit sa reuneasca Egiptul pentru a forma Regatul Mijociu (2,040 – 1,633 I.Hr.), dar nu au fost la fel de puternici ca faraonii Vechiului Regat. In aceasta perioada nici o piramida nu a fost ridicata. Pe la 1,800 I.Hr. faraonii au pierdut din nou puterea si a urmat A doua Perioada Intermediara (1,786 – 1,558 I.Hr.). In aceasta perioada, Egiptul a fost invadat din nord de un popor numit Hyksos ce a condus Egiptul de Jos pentru ceva vreme. Ei aveau care cu cai, iar egiptenii au invatat sa le foloseasca. Prin 1,500 I.Hr., faraonii egipteni din Egiptul de Sus au reusit sa ii alunge pe Hyksos si au reunit Egiptul din nou, intr-un singur regat, Regatul cel Nou (1,558 -1,085 I.Hr.). Aceasta este perioada de care se vorbeste in Biblie, in care evreii erau tinuti sclavi de catre egipteni. La sfarsitul Epocii de Bronz, a existat o criza generala in estul Mediteranei si in Asia de Vest. In acelasi timp cu micenienii si hititii, guvernul egiptean a decazut si el, ducand la A treia Perioada Intermediara (1,085 – 525 I.Hr.). In aceasta perioada, regi africani din sudul Egiptului, din Nubia, au condus Egiptul Antic.


In anul 525 I.hr., Cambyses, regele Persiei, a cumparat o armata si a cucerit Egiptul Antic, facandu-l parte din Imperiul Persan. Egiptenii nu au dorit stapanirea persana, dar nu au fost indeajuns de puternici sa ii respinga. Cand Alexandru cel Mare a cuceriut Imperiul Persan in 332 I.Hr., a luat in acelasi timp si Egiptul, asa ca Alexandru cel Mare si succesorii sai au condus Egiptul (332 – 30 I.Hr.). Aceasta este perioda Cleopatrei. Dupa moartea Cleopatrei, romanii au cucerit Egiptul, ce a devenit parte a Imperiului Roman pentru sute de ani (30 I.Hr. - 700). Dupa anul 660, Egiptul a fost cucerit de Imperiul Islamic.