E.coli

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8317

Voteaza & Distribuie

Descriere

E.coli este prescurtarea pentru Escherichia coli - o bacterie ce cauzeaza crampe severe si diaree, ba chiar poate sa duca la diaree cu sange. Simptomele se gasesc cel mai des la copii sau batrani si persoane care au si alte boli. Infectia cu E.coli apare mai degraba in statele nordice, in perioada verii.




Infectarea cu E.coli


Infectarea cu E.coli



Cum te poti infecta cu E.coli?

* daca nu se spala legumele, in special cele cumparate;


* daca mananci friptura care nu este gatita cum trebuie;


* daca bei apa murdara, contaminata;


* daca consumi lapte nepasteurizat;


* daca lucrezi cu animalele, esti crescator de vaci de lapte.



Carnea sanatoasa de vita contine E.cpoli, la fel si vacile de lapte au E.coli in intestinele lor. Carnea poate fi contaminata cu microbi in procesul de taiere, moment in care E.colii patrund carnea si raman acolo, ca un anunt de boala.


Cel mai simplu mod de a te infecta cu E.coli este prin consumul de mancare contaminata. Poti sa te infectezi cu microbul E.coli daca nu gatesti carnea de vita la temperatura potrivita sau daca nu o gatesti suficient de mult timp pentru a fi buna de consumat, sanatoasa si fara microbi. Daca mananci carne de vita care nu e gatita complet, microbii iti ajung in stomac si in intestine.


E.coli poate, de asemenea, sa treaca de la persoana la persoana, de cele mai multe ori in spitale sau centre pentru ingrijire zilnica. Daca ai aceasta infectie, nu este indicat sa iti speli mainile cu sapun dupa ce iesi de la baie, caci vei transmite prin acest mod, mai departe microbul.


Persoanele care sunt infectate cu E.coli sunt foarte contagioase. Copii nu ar trebui sa mearga la centrele sanitare decat daca au analizele facute ca sa demonstreze ca infectia a trecut, iar batranii cdin azile ar trebui sa stea in pat pana cand, la fel, doua randuri de analize ar arata negativ.


Simptomele infectiei cu E.coli

Simptomele acestei infectii incep sa se observe la sapte zile dupa ce ai fost infectat cu microbul. Primul semn este dat de crampe abdominale severe, aparute subit. Dupa cateva ore, apare si diareea lichida, care cauzeaza pierderea de fluide din corp, ceea ce duce la deshidratare. Acest fapt te face sa te simti obosit si bolnav.





E.coli


E.coli



Diareea amintita dureaza o zi, apoi se schimba si contine sange. Infectia se inmagazineaza in intestine, astfel scaunul devine sangeriu. Diareea cu sange dureaza de la 2 la 5 zile. De asemenea, printre simptome se numara si febra, greata, voma. In cazul tuturor acestor simptome, este indicat sa apelezi de urgenta la medic.


Complicatii din pricina infectiei cu E.coli

Cea mai obisnuita si deasa complicatie se numeste sindromul hemolitic uremic. Persoanele care au aceasta problema se imbolnavesc si de anemia hemolitica (care se refera la numarul scazut de celule rostii), trombocitopenia sau cu insuficienta renala.



Sindromul amintit se intalneste mai ales la copii si poate cauza insuficienta renala acuta, problema care incepe cam la 5, 10 sile dupa ce incepe diareea. Persoanele care intampina astfel de probleme sunt sfatuiti sa mearga la spital pentru ingrijire cat mai rapida.


Cum se diagnosticheaza infectia cu E.coli?

Diagnosticul poate fi dat de descoperirea microbului E.coli in scaunul adus pentru analiza. Daca diareea este cu sange, este indicata vizitarea de urgenta a unui medic care va face niste analize pentru a afla daca ai E.coli in intestine. Analizele vor fi facute in primele 48 de ore de la inceperea diareei cu sange.


Cum se trateaza infectia cu E.coli?

Nu exista, din ceea ce se cunoaste, un tratament special pentru aceasta boala cauzata de microbul respectiv, cu exceptia consumului in cantitati mari de apa si alte lichide, dar si prin urmarirea pentru alte complicatii.




E.coli


E.coli



Nu sunt indicate medicamentele anti-diaree, daca acestea nu sunt recomandate de medic. Totusi, aceste medicamente te-ar putea ajuta sa scapi de E.colii din intestine, insa numai in cazul in care medicul considera ca e nevoie sa le folosesti. Daca esti foarte deshidratat, s-ar putea sa trebuiasca sa ramai in spital pentru a ti se insera lichide in vene.


Cum ne ferim de infectia cu E.coli?

Infectia cu E.coli poate fi prevenita prin protejare permanenta si gatirea propice a preparatelor din carne. Protectia poate sa fie asigurata prin urmatoarele metode:




  • spala-te cu grija si atentie pe maini inainte de a incepe sa gatesti;




  • gateste friptura de vita pana cand nu mai este roz nicaieri;




  • nu gusta din bucatile mici de carne in timp ce gatesti;




  • nu pune hamburgeri gatiti pe o farfurie pe care a fost carnea de vita inainte;




  • gateste hamburgerii la o temperatura de cel putin 155 grade F, un termometru pentru carne te-ar putea ajuta sa testezi hamburgerii;




  • dezgheata carnea in congelator sau in cuptorul cu microunde, nu lasa carnea sa se dezghete peste noapte;




  • nu bea lapte proaspat de vaca;




  • pastreaza hrana in congelator sau frigider;




  • pastreaza mancarea calda - calda si cea rece la temperaturi reduse;




  • raceste ce a ramas chiar atunci sau arunca resturile;




Se cunoaste deja faptul ca infectia cu E.coli a ucis mai multi oameni din Germania, a imbolnavit sute de europeni, dar autoritatile sustineau ca romanii nu vor fi afectati, caci loturile de castraveti contaminati nu au ajuns in tara noastra.



Daniel Bahr, inistrul german al sanatatii, a precizat ca exista unele date ce spun ca etapa cea grava a epidemiei de E.coli a trecut, insa nu trebuie sa sarbatorim. Acesta a declarat pentru Newsin ca unele argumente sugereaza ca ce a fost mai rau a trecut.