Dustin Hoffman

Dustin Hoffman

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1360

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Dustin Lee Hoffman
Nascut(a): 8 august 1937 in Los Angeles, SUA
Inaltime: 166 cm

Dustin Hoffman este un actor american de film si teatru cu o cariera ce se intinde pe o perioada de peste 50 de ani. Este laureat al multor premii, intre care  Theater World Award, trei Drama Desk Award, cinci Globuri de Aur, patru BAFTA, doua Oscaruri, un Genie Award si un Emmy. A jucat in pelicule celebre precum Papillon, Marathon Man, Little Big Man, Lenny, All the President's Men, Kramer vs. Kramer, Tootsie, Rain Man si Wag the Dog. 

Cariera

Dustin Hoffman si-a inceput cariera actoriceasca alaturi de Gene Hackman. A jucat in cadrul Pasadena Playhouse timp de doi ani, dupa care s-a mutat la NewDustin Hoffman York. In prima parte a carierei a fost distribuit in piese de teatru, sporturi publicitare si seriale de televiziune. Primul sau film de succes a fost Eh?, urmat de aparitii in Naked City, The Defenders, Hallmark Hall of Fame si The Tiger Makes Out. 

In 1966, la sase ani de la debut, Dustin Hoffman a fost nominalizat pentru prima data la Oscar, in urma prestatiei din The Graduate. A urmat musical-ul de pe Broadway Jimmy Shine, pentru care actorul a fost distins cu Drama Desk Award, si pelicula Midnight Cowboy, pentru care a fost nominalizat a doua oara la Oscar. Filmografia sa a mai inclus productiile Little Big Man, Who Is Kellerman and Why Is He Saying Terrible Things Abour Me?, Straw Dogs, Papillon si Lenny, pentru care Dustin Hoffman a primit cea de-a treia nominalizare a sa la Premiile Academiei Americane de Film.

In 1976, Hoffman si Robert Redford au jucat in All the President's Men. Hoffman a fost distribuit apoi in Marathon Man alaturi de Laurence Olivier si Roy Chneider, in Straight Time, Agatha impreuna cu Vanessa Redgrave si in Kramer vs. Kramer cu Meryl Streep. Pelicula din urma i-a adus lui Dustin Hoffman primul Premiu Oscar din cariera.

In 1982, a jucat in Tootsie alaturi de Jessica Lange. Filmul a fost nominalizat la zece categorii in cadrul Premiilor Academiei Americane de Film, una dintre ele pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal.

Doi ani mai tarziu, Hoffman a aparut in piesa Death of a Salesman a lui Arthur Miller dandu-i viata lui Willy Loman, un personaj pe care l-a reluat mai tarziu si in televiziune si care i-a adus un premiu Emmy pentru prestatia sa, dar si un Glob de Aur. A jucat in continuare in Ishtar, alaturi de Warrner Beatty, un esec din punct de vedere critic ce a fost nominalizat la Zmeura de Aur. 

Urmatoarea sa pelicula a fost Rain Man, in care a interpretat rolul unui autist, alaturi de Tom Cruise.  Rolul i-a adus cel de-al doilea premiu Oscar din cariera. Au urmat Family Business, Dick Tracy, Hero, Billy Bathgate, Hook, Outbreak (cu Kevin Spacey, Rene Russo, Morgan Freeman, Cuba Gooding Jr. si Donald Sutherland), Sleepers, American Buffalo, Wag the Dog, Sphere (alaturi de Sharon Stone, Samuel L. Jackson si Liev Schreiber), Moonlight Mile, Confidence, Runaway Jury, Finding Neverland (cu Johnny Depp si Kate Winslet).

In 2000, Dustin Hoffman a jucat in Meet the Parents, o comedie cu Ben Stiller, Robert De Niro si Barbra Streisand. Filmul a fost urmat de sequel-urile Meet the Fockers si Little Fockers. De asemenea, si-a imprumutat vocea in animatiile Kung Fu Panda si Kung Fu Panda 2.

Viata personala

Dustin Lee Hoffman s-a nascut pe 8 august 1937 la Los Angeles. Provine dintr-o familie de imigranti evrei din Ucraina si Romania, stabiliti in SUA. A absolvit Liceul din Los Angeles in 1955, dupa care s-a inscris la Santa Monica College unde trebuia sa studieze medicina. Dupa un an, a renuntat si s-a mutat la Pasadena Playhouse. 

Dustin si Lisa Hoffman

In 1969 s-a casatorit cu Anne Byrne, cu care are doi copii, Karina (fiica lui Byrne, adoptata de Hoffman) si Jenna. Dupa 11 ani de casnicie, cei doi s-au despartit, iar actorul s-a casatorit cu avocata Lisa Hoffman. Au impreuna patru copii, Jacob Edward, Rebecca Lillian, Maxwell Geoffrey si Alexandra Lydia.