Dulce de Sărbătoare - Panettone

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguriprajitura
Ultima actualizareVineri 17 martie 2023
Vizualizari333

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ți-ai făcut o tradiție din a testa deserturi noi? Panettone este cel care va intra pe lista ta scurtă de preferințe! Un cozonac italian pufos și aromat, Panettone va cuceri întreaga familie, de la prima înghițitură. Dacă îl adori deja, citește în continuare un articol pe gustul tău!

Ce este și de unde vine Panettone?

E clar, unul dintre cele mai apreciate deserturi italiene, dar de unde a apărut? Greu de spus! Istoricii se pun de acord și-l plasează undeva în secolul al 15-lea, la curtea ducelui milanez Ludovico il Moro, care organiza în fiecare an festinuri minunate pentru sărbători. Fiecare dintre cele 12 feluri de mâncare era creat de către un chef, iar specialistul în deserturi avea sarcina de a încheia în cel mai spectaculos fel fiecare seară memorabilă. Distras însă de o poveste de dragoste, patiserul a uitat desertul serii în cuptor, iar trista știre i-a fost transmisă de către ajutorul său, Toni.

Ce mai puteau face acum?

Tot ce rămăsese în bucătărie erau niște aluat de la desertul ars, bucăți de portocală și stafide, iar lui Toni îi revine sarcina de a salva onoarea întregii echipe de patiseri. El adaugă fructele în aluat și folosind forme rotunde creează un nou desert. Prăjitura pufoasă și super aromată are un succes incredibil la curte, iar ducele și invitații săi sunt fermecați de această invenție delicată. Astfel s-a născut Pane di Toni (pâinea lui Toni), dar și un nou obicei de secole pentru mesele de Sărbătoare. De la curtea lui Ludovico di Moro, pe mesele italienilor și apoi la evenimentele din întreaga lume, Panettone este acum pe buzele tuturor.

Feluri de Panettone

Știi deja, varianta clasică de Panettone are fructe confiate și aromate, în aluat pufos. Cu timpul însă, desertul a evoluat odată cu gusturile și moda momentului. În topul preferințelor, se află acum Panettone umplut cu cremă de ciocolată sau fistic, un desert rafinat potrivit pentru un cadou de sezon. De asemenea, forma clasică de dom a evoluat de-a lungul timpului – pentru Paște poți găsi de exemplu Panettone în formă de porumbel, un simbol dulce al libertății și primăverii.

Alte idei pentru Panettone

Desigur, recomandăm să-l savurezi ca atare, alături de un cappuccino cu spumă de lapte, dar dacă vrei să reinventezi desertul italian, avem câteva idei. Încearcă o felie de Panettone cu înghețată de vanilie sau trece felia prin ou și prăjește-o în tigaie, cu unt – un deliciu!

Nu uita, cutiile de Panettone arată de obicei spectaculos, așa că se pot transforma rapid într-un cadou inspirat. Caută produsele autentice Made in Italy pentru un plus de savoare și un look original.