Depozitarea anvelopelor în extrasezon - tot ce trebuie să ştii despre protejarea cauciucurilor auto

Depozitarea anvelopelor în extrasezon - tot ce trebuie să ştii despre protejarea cauciucurilor auto

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, Anvelope de iarna, anvelope de vara
Ultima actualizareMiercuri 22 iulie 2020
Vizualizari307

Voteaza & Distribuie

Descriere

Echiparea maşinii cu anvelope de sezon este o decizie înţeleaptă pentru siguranţa ta la volan. Te preocupi ca setul de roţi de pe maşina ta să fie de calitate, să aibă suficientă adâncime a benzii de rulare şi să nu se tocească neuniform. Aceeaşi grijă trebuie să o acorzi şi cauciucurilor care în extrasezon rămân depozitate. Sunt câteva reguli pe care, dacă le respecţi, vei prelungi durata de viaţă a anvelopelor.

Cum se deteriorează anvelopele

Anvelopele fac parte din categoria consumabilelor auto. Uzura acestora depinde de trecerea timpului, de condiţiile de climă şi infrastructură în care rulează, dar şi de stilul de şofat. În condiţii decente de utilizare, cu toate capitolele de mai sus în limite normale, o anvelopă ar putea fi utilizată până la 10 ani. În ţara noastră, durata de folosire este undeva la jumătate. Orice defecţiune la sistemele de direcţie sau de frânare poate provoca uzura neuniformă a cauciucurilor şi trebuie remediată înainte de-a le distruge.

Protejează anvelopele de pe maşină

Ne aflăm în sezonul cald, perioadă în care cauciucurile sunt expuse la temperaturi de peste 30 de grade în atmosferă, ce pot ajunge până la 60 de grade la nivelul asfaltului încins. Specialiştii care comercializează anvelope de vară la Acvila România recomandă o atenţie deosebită la întreţinerea cauciucurilor. Trebuie să eviţi şocurile puternice (gropi, borduri, linii de tramvai, obiecte pe carosabil), să verifici periodic presiunea roţilor şi să adaptezi viteza la condiţiile de vreme.

Unde le poţi depozita


În ţara noastră, regula înlocuirii anvelopelor de sezon se respectă de către majoritatea şoferilor. Din acest motiv au apărut servicii de depozitare a anvelopelor în condiţii optime, contra cost. Unele service-uri auto sau staţii de vulcanizare îşi fidelizează clienţii care aleg să depoziteze anvelopele în extrasezon în spațiile special amenajate, oferindu-le reduceri, prioritate la montaj sau posibilitatea de-a se programa pentru schimb. Poţi evita astfel cozile kilometrice la vulcanizare din fiecare primăvară şi toamnă.

Cum le depozitezi în regie proprie

Dacă nu vrei să plăteşti pentru depozitarea anvelopelor, le poţi adăposti în regie proprie, cu condiţia să respecţi câteva reguli. În primul rând, trebuie aşezate într-o încăpere unde nu pătrunde lumina soarelui, deoarece razele ultraviolete au un efect coroziv. Temperaturile scăzute sunt la fel de dăunătoare. Este important ca încăperea să fie aerisită. Chiar dacă nu sunt extreme, variaţiile bruşte de temperatură accelerează uzura.

Depozitarea cauciucurilor simple


În primul rând, după ce ai demontat anvelopele de pe jantă, trebuie să le speli. Spălarea simplă, cu apă şi presiune, este suficientă. Nu folosi detergenţi pe bază de chimicale şi aşteaptă până se usucă bine atât la exterior, cât şi în interior. Anvelopele demontate de pe jantă trebuie depozitate în condiţiile amintite mai sus, în poziţie verticală. Există pungi speciale în care poate fi aşezat fiecare cauciuc, pe care le găseşti la vulcanizare. Dacă nu, poţi folosi saci de grădină de mari dimensiuni, cu condiţia să nu îi închizi ermetic, pentru a nu crea condens în interior. Având în vedere că nu sunt montate pe jante, o dată la câteva săptămâni le poţi întoarce, pentru a nu se deforma în partea de jos din cauza presiunii.

Depozitarea anvelopelor montate pe jantă

Dacă ai două seturi de anvelope cu două seturi de jante, câte unul pentru fiecare sezon, demontarea, montarea şi depozitarea sunt mult mai simple. În acest caz, le poţi stivui pe partea laterală, una deasupra celeilalte. Există şi pentru acest tip de depozitare un dispozitiv special, cu o bară din fier aşezată în mijlocul fiecărei jante. Dacă ai un garaj, poţi monta din tavan sau pe pereţi lanţuri sau bare pe să prinzi fiecare anvelopă.

Depozitarea anvelopelor în extrasezon este o măsură necesară pentru prelungirea duratei lor de viaţă. Grija pe care o acorzi cauciucurilor atunci când sunt montate pe maşină trebuie să fie la fel de mare şi pentru pneurile dezechipate.

Sursa foto: pixabay.com/photos/mature-wash-lance-wash-auto-tyres-2875249/