Cauciucuri noi sau second hand? Pro şi contra

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto, Anvelope de iarna, anvelope de vara, anvelope second hand
Ultima actualizareMiercuri 22 iulie 2020
Vizualizari635

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bugetul disponibil rămâne pentru majoritatea românilor principalul criteriu de achiziţie al diverselor bunuri. Când vine vorba de consumabilele maşinii tale, ţine cont și de faptul că anvelopele sunt singura interacţiune cu carosabilul. Pentru siguranţa ta şi a celorlalţi participanţi la trafic, încearcă să faci economii fără a renunţa la criteriul calităţii. Altfel rişti să devii un pericol pe şosele. Anvelopele noi sunt cea mai bună alegere, în timp ce achiziţiile second hand pot fi o opţiune atunci când sunt de calitate. Iată principalele argumente pro şi contra atunci când eşti în cumpănă pentru cumpărarea unui set de anvelope de vară 205/55 R16 noi sau la mâna a doua.

De ce să cumperi cauciucuri noi

Principalul argument pentru achiziţia de cauciucuri noi este garanţia pe care o primeşti de la producător. În funcţie de locul din care le cumperi, poţi avea câteva zeci de zile în care să le probezi şi să le returnezi dacă nu eşti mulţumit. În funcţie de tipul de producător – premium, mediu sau de buget – te bucuri de un grad mai mare sau mai mic de calitate. În orice condiţii, anvelopa nouă are avantajul unei benzi de rulare intacte. Gradul de uzură este influenţat cel mai mult de stilul de condus şi de condiţiile în care te deplasezi.

Principalul dezavantaj

Principalul dezavantaj al achiziţiei de anvelope noi este costul ridicat. Anvelopele premium sunt cele mai scumpe, însă preţul lor reflectă calitatea unui brand de renume. Cele de clasă medie sunt de bună calitate, dar pot fi destul de costisitoare. Cauciucurile de buget sunt cele mai ieftine, însă trebuie să ai grijă să ofere suficientă aderenţă în orice condiţii de drum.

Cauciucuri second hand, argumente pro

Achiziţia de anvelope second hand poate fi o soluţie în anumite condiţii. Foarte importantă este inspecţia vizuală a produselor aflate la vânzare. Poţi găsi cauciucuri de foarte bună calitate pe care oamenii le vând din diverse motive. Spre exemplu, un proprietar îşi poate vinde maşina personală, pentru care avea şi un set de anvelope de sezon. Dacă alege să vândă separat acel set de anvelope care sunt în stare bună, le poţi cumpăra la un preţ avantajos. Aspectul fizic este, în acest caz, esenţial. Trebuie să verifici adâncimea benzii de rulare şi starea generală a anvelopei. Dacă este un produs premium şi are 2-3 ani de utilizare, poţi lua în calcul achiziţia unei astfel de anvelope. Un alt argument pentru achiziţia de anvelope la mâna a doua este grija pentru mediu. Activiştii ecologiști atrag atenţia că resursele folosite pentru producerea anvelopelor sunt considerabile, motiv pentru care refolosirea acestora pentru mai mult timp este salutară.

Dezavantajele cauciucurilor vechi


Principalul argument împotriva echipării de cauciucuri second hand pe maşina ta este viabilitatea scăzută a acestora. În primul rând, nu cunoşti regimul în care au fost exploatate. Apoi, nu te poţi aştepta să rulezi cu ele câteva zeci de mii de kilometri sau cel puţin 5 ani, ca în cazul unor pneuri noi. Nici nu ai vreo garanţie pe baza căreia să soliciți returnarea banilor în cazul unor deficienţe.

Concluzia în legătură cu alegerea între anvelope noi şi second hand trebuie să ţină cont de contextul în care te afli. În funcţie de numărul de kilometri parcurși, de condiţiile în care te deplasezi şi mai ales de bugetul de care dispui, vei putea alege varianta potrivită. Poţi economisi considerabil dacă alegi perioadele reducerilor pentru a cumpăra cauciucuri noi, la fel cum poţi găsi un vânzător de anvelope premium potrivite dimensiunilor maşinii tale, la preţ avantajos.

Sursa foto: unsplash.com/photos/WHPOFFzY9gU