Cum vor influența neo-băncile viitorul industriei bancare?

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriRomania
Ultima actualizareMiercuri 7 decembrie 2022
Vizualizari334

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odată cu extinderea rapidă a tehnologiei, lucru datorat companiilor de software development, viitorul domeniului bancar devine din ce în ce mai digitalizat. Cu toții ne-am confruntat cu lucruri precum deschiderea unui cont bancar, transferuri și diverse tranzacții bancare, iar toate acestea presupun un timp și efort suplimentar din partea noastră. Astfel că, cu cât efortul depus de noi este mai mic, cu atât mai eficienți vom fi în viața de zi cu zi. Drept urmare, companiile de IT outsourcing au dezvoltat soluții care să susțină digitalizarea și optimizarea proceselor bancare, lucruri care ne-au revoluționat viețile.

În cele ce urmează vom puncta câteva aspecte esențiale de ținut seamă care ne vor influența viitorul bancar și dacă acestea pot înlocui băncile tradiționale.

Ce sunt neo-băncile?

Neo-băncile mai sunt numite și băncile viitorului fiindcă sunt complet digitale, iar acestea au la bază soluții software și diverse tehnologii menite să eficientizeze produsele și serviciile bancare. Acestea sunt specializate în anumite produse financiare, fiind considerate totodată mult mai eficiente decât băncile tradiționale, chiar dacă parteneriatele cu cele convenționale prezintă mai multă încredere, acelea fiind consacrate în industrie. Potrivit unui raport Statista, piața globală neo-bancară a fost evaluată la 47,39 miliarde de dolari în 2021. Se estimează că va crește cu o rată medie anuală (CAGR) de 53,4% până în 2030, atingând o valoare de 2,05 trilioane de dolari în SUA. Astfel că, tot mai multe companii vor avea nevoie de soluții fintech pentru a-și optimiza procesele în privința plăților și a tranzacțiilor, având ca scop final îmbunătățirea experienței clienților.

De ce sunt neo-băncile viitorul bancar?

Spre deosebire de băncile tradiționale care cu protocoale tehnologice complexe, neo-băncile integrează baze de date complexe care sunt ușor de gestionat. Avantajele trecerii la servicii de neobanking includ comisioane mai mici pentru serviciile bancare, o interfață mai fluidă și mai multă autonomie. Acestea se bazează pe alte politici și cerințe decât cele bancare tradiționale, fiind mai ușor de utilizat, utilizatorii având posibilitatea să își facă un cont bancar în mai puțin de 5 minute.