Cum te pregătești pentru curățenia de primăvară

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricuratenie
Ultima actualizareVineri 7 mai 2021
Vizualizari656

Voteaza & Distribuie

Descriere

Deși cei de la Holograf se gândeau cu totul la altceva atunci când au lansat celebrul „Primăvara începe cu tine”, refrenul se potrivește de minune și la tradiționala curățenie care face trecerea dintre sezonul rece și cel cald. Asta pentru că, în orice gospodărie prima activitate în noul sezon este curățenia de primăvară, care include atât locuința, cât și curtea și grădina. Fiind o operațiune destul de complexă necesită o pregătire prealabilă, iar pentru menținerea moralului poți fredona acest refren când te apuci de treabă. Pentru că lucrurile nu se rezolvă doar cântând, îți sugerăm câtva recomandări de care să ții cont pe parcurs.

Curățenia în curte și grădină

Această activitate presupune câteva etape pregătitoare, după cum urmează:

  • Scapă de vechituri – fă un inventar al lucrurilor adunate prin curte și prin grădină, separându-le pe cele de care mai ai nevoie de cele care trebuie aruncate. Găsește-le apoi un loc celor pe care vrei să le oprești, iar restul merg direct la gunoi.
  • Fă-ți inventarul uneltelor – lucrările specifice curățeniei e primăvară presupun și folosirea a diferite unelte de grădinărit. Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că ai la îndemână toate uneltele necesare. De asemenea, dispozitivele electrice sau cu motor, așa cum este motocoasa, au nevoie de o verificare, pentru a te convinge că funcționează la parametri normali.
  • Completează stocul de materiale – pentru curățenie, ai nevoie de saci menajeri, mănuși, diferite soluții pentru tratarea plantelor, pensule, vopsele, var, și diferite alte materiale pe care trebuie să ți le procuri din timp, înainte de a trece la treabă.
  • Adună uscăturile – după sezonul rece, curtea și mai ales grădina, sunt încărcate de crengi uscate, frunze căzute și alte resturi vegetale care trebuie îndepărtate fără întârziere.

Curățenia în casă

În general, de această operațiune se ocupă gospodinele, în timp ce bărbații iau în primire curtea și grădina. Curățenia vizează toate ungherele casei, necesitând la rândul ei o pregătire minuțioasă.

  • Stabilește ce ai de făcut – pentru asta, trebuie să iei la rând fiecare încăpere din locuință și să faci o listă cu activitățile necesare pentru fiecare în parte. Baia și bucătăria își vor da mai mult de lucru pentru că aici sunt mai multe de curățat.
  • Alege ce schimbări vrei să faci – curățenia de primăvară este și un bun pretext de a face unele schimbări în locuință, care pot merge de la rearanjarea mobilei pană la lucrări de recompartimentare sau extindere a spațiului. Aceste schimbări trebuie gândite în detaliu cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte, analizând toate aspectele pentru a avea certitudinea că e o idee inspirată. Pe cât posibil, poți face și o simulare înainte, astfel încât să știi foarte bine ce ai de făcut.
  • Debarasează spațiul – și în acest caz, trebuie să te descotorosești de lucrurile de care nu mai ai nevoie și care îți ocupă spațiu inutil în camere sau prin dulapuri. Parte dintre ele pot merge în pod, în beci sau în magazie însă doar dacă știi că va veni un moment în care vei mai avea trebuință de ele. Restul, le poți dona, le poți scoate la vânzare sau le poți da la gunoi, în ultimă instanță.
  • Scoate covoarele și lenjeria la aer – dacă locuiești la casă, trebuie să te folosești de această oportunitate pentru a scoate la aer covoarele, plăpumile, pernele și alte piese de lenjerie. Înainte de a începe curățenia strânge-le pe toate și scoate-le în curte unde, le poți întinde pe un gard sau pe sârmă. Deși soarele nu e este foarte puternic în această perioadă, e indicat să nu fie expuse foarte mult timp razelor solare.

După ce ai efectuat toate aceste operațiuni, ești gata să treci la etapa următoare, care constă în efectuarea curățeniei propriu-zise.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/gradinarit-roabe-lama-gunoi-3993157/