Cum si cine expertizeaza si evalueaza diamantele si pietrele pretioase

Detalii

CategoriiStiinta
Tagurigemolog, gemologie, Timisoara
Ultima actualizareJoi 13 aprilie 2017
Vizualizari1063

Voteaza & Distribuie

Descriere

Diamantele si pietrele pretioase se expertizeaza si se evalueaza de catre gemologi profesionisti. Gemologia este ştiinţa studierii şi cercetării pietrelor preţioase şi a diamantelor în condiţii de laborator dupa standarde gemologice.

Spre deosebire de alte meserii gemologia nu este mestesug sau arta,gemologia este o stiinta exacta. Orice mica eroare de expertizare poate sa scada semnificativ valoarea pietrei pretioase analizate. Deşi pietrele preţioase şi diamantele sunt montate de bijutieri şi giuvaergii, diamantele şi pietrele preţioase sunt evaluate şi clasificate doar de către gemologi calificaţi.

Nu orice persoana fizica, freelancer sau gemolog este abilitat să evalueze un diamant sau o piatră preţioasă, nu oriunde şi nu oricum. Expertizarile se intocmesc de catre laboratoare de gemologie sau firme specializate in expertizarea si evaluarea pietrelor pretioase.

Studierea diamantelor şi pietrelor preţioase se face de către gemologi cu experienţă, în echipă (minim trei gemologi) în condiţii de laborator şi cu instrumentar gemologic profesional.

Diamantele care au culori speciale, diamantele sintetice şi diamantele mari şi valoroase se identifică, analizează şi evaluează de o echipă de gemologi în condiţii de laborator.
Doar uitându-te la un diamant sau piatră preţioasă, cu o lupă nu poţi să afli totul despre acea piatră preţioasă cu atât mai puţin toate caracteristicile tehnice.

Pentru acest lucru se folosesc instrumente, echipament de sprijin, condiţii şi proceduri speciale.
Analizele gemologice se clasifică din punctul de vedere al celor 4 C respectiv:
- Claritatea (Clarity)
- Culoarea (Color)
- Caratul (Carat)
- Tăietura (Cut)

Fiecare din cei 4 C se subdivizează într-o multitudine de elemente şi criterii de evaluare, clasificare si identificare. O piatra pretioasa evaluata si expertizata corect si profesional este cu siguranta o investitie de durata si sigura.