Cum au afectat crizele financiare piața diamantelor

Detalii

CategoriiStiinta
Tagurigemolog, gemologie
Ultima actualizareMarti 28 septembrie 2021
Vizualizari442

Voteaza & Distribuie

Descriere

În contextul crizei financiare din anul 2008, comercianții și retailerii cu amănuntul au făcut mai puține stocuri, în paralel producția globală a diamantelor neșlefuite a scăzut semnificativ.

Minele mai puțin profitabile au fost puse în conservare făcându-se doar exploatări limitate din mine profitabile cu investiții minime. Cererea de bijuterii cu diamante a scăzut semnificativ în anul 2009, mulți retaileri reducându-și activitatea sau suspendând activitatea definitiv. Producția de diamante a fost reluată timid în paralel cu reluarea cererii pentru bijuteriile cu diamante, piața diamantelor și a bijuteriilor de lux revenindu-și cu greu în urma contracției financiare mondiale.

Criza Covid 19

În aceste condiții, comerțul și tranzacțiile și-au revenit cu dificultate până la sfârșitul anului 2019 având creșteri anuale timide. Cererea marilor firme pentru diamante neșlefuite (brute) era nesemnificativă și se previziona o contracție a pieței diamantelor semnificativă. Cu toate acestea, pandemia Covid-19 a ajutat industria să restabilească echilibrul. Piața diamantelor neșlefuite a înghețat în timpul blocajului din al doilea trimestru din 2020, majoritatea burselor de diamante și-au suspendat sau redus semnificativ activitatea.

În paralel vânzările și comerțul au continuat cu timiditate în mediul online, permițând marilor jucători de pe piața diamantelor să vândă din stoc. Vânzările slabe au făcut ca cererea pentru noi exploatări și investiții în minele de diamante să fie reduse la minim sau chiar sistate. Sfârșitul anului 2020, începutul anului 2021 a dus la o revenire a cererii pentru diamante și bijuterii cu diamante iar în lipsa aprovizionării și a stocurilor limitate în paralel cu cererea crescândă pentru diamante a dus la o ascensiune abruptă a prețurilor.

Începând cu a doua jumătate a anului 2021 prețurile diamantelor au crescut cu 15-18% iar vânzările de bijuterii cu diamante și a diamantelor șlefuite raportează o creștere cu 20-23%. Agravarea pandemiei și a restricțiilor de călătorie din anul 2020 a oprit majoritatea exploatărilor de diamante neșlefuite (brute) și au stagnat vânzările în magazinele de bijuterii, multe magazine de bijuterii închizându-se o bună perioadă de timp sau chiar definitiv.

Principalii producători de diamante, Grupul De Beers și Alrosa și-au epuizat stocurile de diamante neșlefuite (brute) generând o reacție în lanț de creștere a prețurilor atât a diamantelor neșlefuite cât și a diamantelor șlefuite. În țara noastră magazinele de bijuterii au fost închise iar multe dintre acestea s-au reorganizat și s-au închis definitiv fiind o mare lovitură pentru comerțul cu bijuterii și pietre prețioase. În schimb comerțul on line a cunoscut o creștere fără precedent estimându-se o creștere constantă pentru următorii ani. De asemenea se observă creșterea nevoii de calificare de specialiști gemologi cu un trend ascendent timid.

Se estimează o revenire a consumului în anul 2021 și o creștere a consumului semnificativă în anul 2022 de 45% în raport cu anul 2021. Aceste creșteri sunt generate de revenirea graduală a activităților anterior pandemiei Covid 19, a încrederii și dorinței de revenire la viața normală fără restricții și nu în ultimul rând a noului trend al comerțului on line. Începând cu luna mai 2021 prețul diamantelor șlefuite de peste 1ct a înregistrat o creștere de aproximativ 2% iar diamantele de peste 2 ct au înregistrat creșteri de 4-5%.

Deși criza sanitară Covid 19 a făcut ca diamantele de investiție să fie mai puțin cerute și comercializate, diamantele comerciale au inregistrat un nou avânt datorita noilor cumparatori din Generația Z care au achiziționat diamante medii, accesibile majorității consumatorilor finali.

Se estimează o cerere a diamantelor medii și mici din partea consumatorilor tineri care achiziționează bijuterii cu diamante din magazine de specialitate cât și din mediul on line. Acest nou tip de comerț a devenit mult mai dinamic și este în continuă creștere. În ciuda restricțiilor de călătorie din anul 2021, reprezentanții industriei diamantelor și a pietrelor prețioase din Israel și India își exprimă optimismul într-o revenire totală a comerțului cu diamante și bijuterii cu diamante.

Diamantele naturale și diamantele sintetice

Laboratoarele gemologice din întreaga lume se confruntă cu diamante sintetice de dimensiuni mari 2-4 ct comercializate ca diamante naturale având rapoarte gemologice contrafăcute, lucru care afectează încrederea și credibilitatea industriei diamantelor în întreaga lume. Este bine de știut că mare parte a diamantelor mai mari de 0,50 ct și majoritatea diamantelor mai mari de 1,00 ct sunt însoțite în general de rapoarte gemologice. Pentru siguranța suplimentară se verifică autenticitatea rapoartelelor gemologice sau după caz se recertifică diamantul/piatra prețioasă.

Descoperiri de ultimă oră

Au fost descoperite noi diamante cu proprietăți gemologice superioare în Mina Lucara din Botswana începând cu luna ianuarie a anului 2021 diamante cu mărimi semnificative care prezintă culori și clarități superioare. Începând cu luna ianuarie au fost descoperite nu mai puțin de trei diamante cu greutăți semnificative de peste 300 ct fiecare și cinci diamante de peste 100 ct fiecare respectiv 265 ct, 183 ct, 161 ct, 116 ct și 106 ct. În data de 1 iunie 2021 a fost descoperit un diamant de 1,098 (vezi Fig. 2), 3 ct estimându-se că este al treilea diamant ca mărime din lume după diamantul Cullinan de 3,106 ct și diamantul Lesedi de 1,109 ct. Surprinzător la acest diamant rar descoperit sunt proprietățile gemologice superioare respectiv culoare, transparență și strălucire. Președintele Botswanei, Mokgweetsi Eric Masisi, a declarat că acest diamant va fi vândut pe piața liberă iar fondurile astfel obținute vor fi folosite la dezvoltarea țării aducând prosperitate poporului său.

Pe măsură ce bijuteriile cu diamante comerciale sunt accesibile unor noi categorii de beneficiari în special tinerilor din Generația Z se observă o creștere a cererii de diamante cu traseabilitate certificată. Aproximativ 20% din producția totală de diamante provine din mineritul la scară mică din surse mai mult sau mai puțin cunoscute.

Traseabilitatea se face atât prin loturi de diamante neșlefuite cu atestarea originii prin declarația producătorului și printr-o înregistrare digitală sau prin identificarea și clasificarea elementelor chimice specifice fiecărei zone geologice de extracție, element tehnic relativ. În prezent nu există instrumente sau teste analitice care să determine cu acuratețe traseabilitatea și originea diamantelor și a pietrelor prețioase.

Traseabilitatea și originea diamantelor și a pietrelor prețioase este un element comercial cu o cerere de piață în continuă creștere. Marii producători de diamante și-au făcut propriul sistem de traseabilitate a diamantelor ,,mine- to market,, cu o eficacitate de înregistrare digitală a producției de 15-20% din totalul diamantelor exploatate. În prezent aproximativ 20-25% dintre diamante au elemente de traseabilitate.

Traseabilitatea diamantelor este un element comercial solicitat de către beneficiarii tineri, dezvoltarea tehnologică și metodologică fiind în progres optimist în viitorul apropiat și mediu. Se estimeză că în viitorul apropiat se vor inova intrumente și metode științifice edificatoare pentru identificarea originii și a traseabilității diamantelor și a pietrelor prețioase.

Articol publicat în Revista Gemologilor 2021
Dan Giurgiu - Gemolog senior