Cum se întreține feroneria, de câte ori, ce să eviți să folosești?

Cum se întreține feroneria, de câte ori, ce să eviți să folosești?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriferestre, Feronerie, Tamplarie
Ultima actualizareVineri 19 martie 2021
Vizualizari104

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă ai făcut o investiție serioasă în geamuri termopan pentru casa sau apartamentul tău, cu siguranță vei vrea ca noile achiziții să aibă o durată de viață cât mai îndelungată, fără prea multe intervenții majore pentru a le repara. Dar pentru a beneficia de acest lucru, trebuie să ai în vedere câteva aspecte legate de întreținerea feroneriei ferestrelor termopan, de câte ori este nevoie să ai grijă de ea și ce să eviți să folosești pentru a avea ferestre care să dăinuie mult în timp.

De aceea, ți-am pregătit un mic ghid care să te ajute cu intreținerea feroneriei ferestrelor tale.

Cum se întreține feroneria și de câte ori trebuie să iei acțiuni

Fiind supusă constant uzurii prin deschideri și închideri repetate, feroneria poate avea de suferit pe termen lung. Din această cauză, ferestrele trebuie verificate constant și, în cazul apariției unor defecțiuni, se recomandă contactarea unui specialist care să ne ajute cu eventualele probleme apărute.

Dar, pentru a nu ajunge în acea situație, putem chiar noi să ne ocupăm de întreținerea feroneriei. Astfel, în cazul feroneriei, garniturilor și a profilului din aluminiu sau pvc, ai putea să faci următoarele acțiuni:

  • Pentru siguranță, recomandăm strângerea șuruburilor de prindere a mânerelor, dar și a blocătorilor de toc.
  • Cel puțin o dată pe an ar trebui gresate toate părțile în mișcare ale feroneriei. De asemenea, trebuie să gresezi și balamalele, punctele și bulbii de închidere și să verifici dacă funcționează așa cum trebuie. Operațiunea nu este una complicată și tot ce ai nevoie este fie un ulei pentru mecanisme fine, fie un spray gresant, ambele putând fi achiziționate de la orice hypermarket.
  • Garniturile ar trebui curățate frecvent cu o cârpă umedă și un detergent pe care îl ai în casă. Dacă vrei o curățare mai în profunzime, recomandăm să folosești glicerina.
  • În timp, garniturile se tocesc și ar trebui înlocuite. Din cauza acestui lucru, combinat cu faptul că sunt supuse schimbărilor de temperatură, recomandăm schimbarea lor o dată la trei ani, deoarece garniturile uzate nu mai pot asigura același nivel de izolație termică și fonică. De asemenea, din cauza garniturilor uzate pot avea loc scurgeri de apă.
  • În ceea ce privește profilul, acesta poate fi curățat cu orice tip de detergent pe care îl ai acasă și cu o cârpă umedă.

Ce să eviți să faci și să folosești în întreținerea feroneriei

Poate din exces de zel sau din neștiință, putem provoca mai multe daune feroneriei atunci când încercăm să avem grijă de ea. Pentru a fi siguri că lucrările pe care le facem nu vor dăuna feroneriei, ți-am pregătit o mică listă pe care să o ai în vedere.

  • Nu este indicat să atârni obiecte pe partea mobilă a ferestrelor sau ușilor din termopan. Evită să faci acest lucru când acestea sunt rabatate sau deschise.
  • Nu introduce obiecte între toc și ramă. Aceste pot îngreuna închiderea etanșă.
  • Nu manevra mânerul ferestrei când aceasta este deschisă.
  • Nu forța deschiderea canalelor mobile. Design-ul acestora nu le permite o mișcare mai mare decât poziția de montaj, așa că nu forța deschiderea.
  • Nu folosi soluții diluante sau obiecte abrazive pentru curățarea profilului. De asemenea, nu vopsi profilele.

Acestea au fost câteva sfaturi pe care să le urmezi atunci când vrei să întreții feroneria ferestrelor. Verifică feroneria constant, ia măsurile necesare de fiecare dată când apare ceva și evită folosirea anumitor substanțe dăunătoare și forțarea elementelor, pentru o feronerie întreținută, care să te țină mulți ani de acum încolo.

Sursa foto: unsplash.com/photos/ohh8ROaQSJg