Cum sa pregatesti copilul pentru prima zi de scoala

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurirechizite scolare
Ultima actualizareMiercuri 29 iulie 2020
Vizualizari558

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiecare an scolar este un nou inceput incarcat de emotii si entuziasm. Pentru parinti, trecerea de la gradinita la clasa zero sau de la vacanta la un program fix poate fi putin solicitanta. De aceea, este important sa stii cum sa-l pregatesti pe cel mic pentru ziua cea mare, pentru ca totul sa mearga ca pe roate.

Achizitioneaza din timp toate rechizitele

Acesta este un aspect ce nu trebuie lasat pe ultimul moment. Implica-l pe cel mic si alegeti impreuna rechizitele de baza: ghiozdan, penare scolare, stilouri si rezerve, pixuri, creioane grafit, creioane colorate, carioci, caiete, vocabulare, coperti si etichete, bloc de desen, rigla, guma de sters, ascutitoare, acuarele, pensule, pahar pentru apa, foarfeca, lipici, hartie glasata si hartie creponata. Organizeaza-le cu grija si explica-i copilului la ce-i va folosi fiecare.

Stabileste o rutina


Cu cateva saptamani inainte de inceperea scolii, stabileste o ora de trezire dimineata si una de culcare seara si planifica mesele in aceleasi intervale orare in care copilul va avea pauza de masa. Asta il va ajuta sa se invete treptat cu rutina mersului la scoala si sa se obiscuiasca mai usor cu programul.

Familiarizeaza-l cu mediul de studiu

In cazul in care orele se vor tine la scoala, este bine sa mergeti impreuna acolo pentru ca cel mic sa se familiarizeze cu locul in care isi va petrece cateva ore din zi, sa inspecteze curtea scolii, locurile de joaca si clasa. Daca orele se vor tine online, invata-l pe copil sa foloseasca platforma si materialele digitale cu care va avea de lucrat.

Ajuta-l sa-si faca prieteni

Daca unii dintre viitorii sai colegi de clasa se numara printre vecinii sau cunostiintele tale, organizeaza o intalnire de joaca pentru a-l ajuta sa socializeze. In acest fel, in prima zi de scoala cei mici nu vor mai avea atat de multe emotii si vor sparge mai repede gheata.

Discutati despre scoala


Cum nu mai e mult pana la marele moment, vorbeste cu cel mic despre scoala ori de cate ori ai ocazia. Acesta este o metoda foarte buna pentru a-l pregati emotional si a-l incuraja sa puna intrebari si sa fie deschis catre nou.

Impartaseste-i experientele tale

Copilul se va simti mai bine daca ii povestesti ca si tu ai avut la randul tau emotii in prima zi de scoala, insa ca totul a decurs intr-un mod excelent. Da-i exemple de situatii cheie si povesteste-i cum te-ai descurcat cand erai de varsta lui; in acest fel, cel mic va avea un exemplu numai bun de urmat. Totul e sa-l faci sa se simta increzator si pregatit, iar lucrurile vor decurge conform asteptarilor.

Urmand sfaturile de mai sus, il vei ajuta pe cel mic sa se simta in largul sau in prima zi de scoala si sa le astepte cu entuziasm pe urmatoarele. Copilul se va adapta rapid la colectiv si va fi incantat de fiecare experienta noua pe care o va trai. Mult succes!

Sursa foto: pixabay.com/photos/kids-school-emotions-globe-2835430/