Cum sa obții o cultură bogată de tomate?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurirosii
Ultima actualizareJoi 19 ianuarie 2023
Vizualizari292

Voteaza & Distribuie

Descriere

Culturile de tomate au devenit o prezență obișnuită atât în ferme, cât și în gospodării, dat fiind faptul că roșiile „de grădină” sunt la mare căutare pe piața autohtonă. Indiferent că le cultivi pentru consum propriu sau vrei să scoți profit din cultivarea roșiilor, este firesc să îți dorești să dezvolți culturi cât mai productive din care să obții recolte bogate.

Dacă vrei să ajungi ușor la acest rezultat, avem pentru tine câteva sfaturi de la legumicultorii cu experiență.

Asigură-te că folosești soiurile sau hibrizii potriviți


Există mai multe soiuri sau hibrizi de tomate, fiecare fiind adaptat pentru anumite condiții de cultivare. Astfel, unele dau cel mai bun randament în sere și solarii, în timp ce altele preferă condițiile din câmp sau din grădină, în spații descoperite. Așadar, primul pas în obținerea unei culturi productive constă în alegerea soiurilor si hibrizilor potriviti pentru mediul agricol pe care îl ai la dispoziție. De asemenea trebuie să ții cont și de caracteristicile solului, iar dacă vei cultiva în câmp deschis, un alt detaliu important este de clima specifică zonei.

Ajută plantele să treacă peste perioadele dificile


Condițiile meteo extreme, atacurile bolilor sau dăunătorilor, lipsa de apă și substanțe nutritive din sol sunt factori care afectează dezvoltarea plantelor, influențând în mod negativ productivitatea acestora. Acești factori trebuie în primul rând preveniți, însă dacă nu reușești pe deplin, trebuie să acționezi pentru a ajuta plantele să facă față acestor condiții mai puțin prielnice. În astfel de condiții este recomandată administrarea de biostimulatori pentru tomate, care sunt suplimente alimentare menite să fortifice plantele și să le ofere mai multă energie, pentru a le ajuta să facă față perioadelor dificile și să se refacă rapid.

Nu uda roșiile în exces

Știm cu toții că apa este vitală pentru plante, însă și în acest caz se poate spune că ce e prea mult strică. Tomatele au nevoie de apă din belșug, însă udarea trebuie făcută în mod regulat, în funcție de faza vegetativă. La transplantarea răsadurilor de tomate în locul de cultură, udarea se poate face, fie prin picurare cu ajutorul unui sistem de irigare prin picurare, fie local, la fiecare plantă în parte. Udarea trebuie sa fie făcută cu o cantitate suficientă de apă astfel încât rădăcinile plantelor să adere la un sol umed. Astfel, planta va avea asigurat necesarul de apă pentru o săptămână și abia după aceea se poate face prima udare.

Îndepărtează lăstarii tineri


Pe parcursul perioadei de creștere, la baza tulpinilor și a frunzelor principale se dezvoltă noi lăstari, către care planta va direcționa o bună parte din resursele nutritive, în dauna fructelor. Din acest motiv, lăstarii respectivi trebuie înlăturați, iar operațiunea se numește copilire. Aceștia se îndepărtează înainte de a atinge 5 centimetri lungime, pentru că astfel nu ajung să consume multe resurse, iar cicatricile rămase pe țesutul vegetal se vindecă mai ușor. De asemenea, similar procedurii de copilire, când plantele au ajuns la înălțimea maximă a sistemului de susținere, trebuie îndepărtate și vârfurile de creștere ale plantelor, pentru a împiedica dezvoltarea acestora în exces și a stimula coacerea fructelor existente pe plantă. Aceasta lucrare se numeste carnire și se efectuează de obicei la sfârșitul verii.

Monitorizează permanent culturile

Aminteam mai devreme de prevenirea factorilor ce pot dăuna culturilor și revenim asupra acestui aspect, pentru că nu este mai puțin lipsit de importanță. În acest sens, culturile trebuie să fie monitorizate îndeaproape zi de zi, astfel încât să poți observa din timp orice semn al apariției unor boli sau al unui atac din partea dăunătorilor.
De asemenea și anumite carențe nutriționale se manifestă prin semne ușor de depistat, și este foarte important ca toate aceste indicii să fie observate încă din fazele incipiente. Bineînțeles, nu trebuie să te rezumi doar la a constata, ci trebuie să și acționezi imediat în consecință.

Acestea sunt cinci sfaturi simple de care trebuie să ții cont dacă dorești să obții o recoltă bogată de roșii, în solar, pe câmp sau în grădină.

Sursa foto: Unsplash.com