Cum să facilitezi adaptarea vârstnicilor într-o reședință de bătrâni

Detalii

CategoriiSocial
Taguricamin de batrani
Ultima actualizareMiercuri 8 iulie 2020
Vizualizari766

Voteaza & Distribuie

Descriere

În prezent, tot mai multe familii nu mai pot avea grijă de bătrâni, în propria locuință, așa că au apărut din ce în ce mai multe centre autorizate de îngrijire a persoanelor în vârstă. Un cămin de bătrâni poate aduce numeroase beneficii în viața vârstnicilor, fiindcă, într-un asemenea loc, sunt mereu supravegheați, pot socializa cu persoane de aceeași etate și beneficiază de tratamentele necesare. Însă, pentru mulți bătrâni, mutarea într-un astfel de centru poate fi o adevărată provocare, iar ideea de a-și părăsi locuința îi poate afecta destul de mult. De aceea, este necesar să știi cum să abordezi o asemenea situație și cum să discuți despre mutarea într-un cămin de bătrâni, cu o persoană vârstnică.

Modul de comunicare


Mutarea într-un centru de îngrijire poate fi o decizie dificilă pentru o persoană vârstnică, așa că este foarte important modul de comunicare, de care va depinde gradul de acceptare a situației. Este recomandat să începi discuțiile în avans, eventual în momentele în care vârstnicul se descurcă mai greu cu anumite activități cotidiene. De asemenea, puteți face împreună alegerea căminului. Dacă vârstnicul se va simți implicat, se va acomoda mai ușor cu noua situație. Pentru persoanele în vârstă este destul de dificil să își părăsească locuința, și să se mute într-un loc nou, cu reguli noi, și să renunțe la obiceiurile personale.

Perioada de acomodare


În prima parte a procesului de acomodare, persoana vârstnică va avea nevoie de timp pentru acceptarea acestei mutări și pentru a se obișnui cu noua casă. Așa că, în această perioadă, trebuie să păstrezi constant contactul cu persoana aflată în tranziție, ca s-o faci să accepte, mai ușor, această etapă. În plus, este necesar să afli dacă aceasta are anumite nevoi, pentru a discuta cu angajații căminului.

De asemenea, pentru a ușura tranziția într-un azil de bătrâni, ar fi indicat să îi asiguri persoanei vârstnice tot confortul necesar. Ține cont de muzica și de îmbrăcămintea preferată sau de regimul alimentar. Confortul este important, mai ales când vine vorba de acomodarea într-un loc nou. Iar dacă rezidentul are propria sa cameră, o poți decora într-un anumit stil, ca să-i oferi sentimentul de „acasă”. De multe ori, fotografiile, tablourile sau obiectele dragi pot transforma un spațiu într-un loc mult mai cald, mai primitor. Procesul de acomodare poate dura chiar și câteva luni, așa că, în tot acest timp, trebuie să fii alături de persoana în cauză și să îi oferi toată susținerea. Seniorul trebuie să se familiarizeze cu un alt ritm de viață, să renunțe la anumite obiceiuri personale și să se obișnuiască să relaționeze și cu alți membri, în spațiile comune.

Vizitează-l cât mai des, măcar la început

Este indicat ca bătrânul să socializeze, încă din primele zile, cu alți rezistenți ai căminului, pentru a se familiariza mai repede. Vizitele prietenilor și ale celor dragi sunt, de asemenea, importante, fiindcă ele asigură suportul emoțional, de care bătrânul are nevoie, pentru a se acomoda mai ușor la cămin.

La început, vârstnicii au tendința să creadă că viața la cămin este plictisitoare, însă, în timp, vor realiza că monotonia e doar un mit și că se pot implica în tot felul de activități plăcute. Dacă aceștia au un hobby sau sunt pasionați de pictură, muzică sau sculptură, asigură-te tot necesarul, pentru a se putea desfășura. De multe ori, un hobby le va ocupa o mare parte din timpul petrecut în centru, iar astfel, bătrânii se vor putea integra în diferite grupuri, după interesele pe care le au. Unii joacă șah, alții sunt pasionați de pictură, iar alții ...grădinăresc.

Așadar, tranziția de acasă la un cămin de bătrâni poate fi o etapă destul de dificilă pentru un senior. Însă, dacă acesta beneficiază de sprijinul familiei, al prietenilor și al personalului de la centrul de îngrijire, acomodarea va fi ușoară. În plus, mutarea la un cămin de bătrâni este, de multe ori, o ocazie excelentă pentru mulți vârstnici, de a-și face prieteni noi.

Sursa foto: pexels.com/photo/joyful-adult-daughter-greeting-happy-surprised-senior-mother-in-garden-3768131/