Cum să ai grijă de aspectul dormitorului tău? Metode eficiente pentru spălarea, uscarea și depozitarea lenjeriei de pat

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurilenjerie de pat
Ultima actualizareVineri 10 martie 2023
Vizualizari1417

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lenjeria de pat nu are în general un termen clar de expirare, însă de multe ori ești surprins neplăcut atunci când vezi că aceasta și-a pierdut strălucirea. Fie că materialul s-a uzat, fie că nu mai are aceeași moliciune, însă ceva pare că nu mai este la fel ca la început. Fiecare detaliu contează atunci când dorești să menții aspectul lenjeriei de pat și să te bucuri de ea o perioadă cât mai lungă de timp. Însă, pentru ca textilele să rămână la fel ca atunci când le-ai achiziționat, trebuie să fii atent la fiecare etapă: spălare, uscare, depozitare. Din acest articol vei afla cât de importante sunt bilele pentru uscător și rolul acestora.

Etape în întreținerea lenjeriei de pat

În primul rând, când vine vorba de lenjeria de pat, trebuie să fii foarte atent la instrucțiunile de pe etichetă. Toate produsele vin cu indicații clare referitor la modul în care trebuie să le speli și să le usuci. În mod normal, dacă ții cont de sfaturile producătorului, ele își vor păstra aspectul frumos o perioadă îndelungată de timp.

Spălarea lenjeriei de pat trebuie făcută la mașina automată sau manual, în funcție de instrucțiunile furnizorului. Apoi, felul în care le usuci poate să aibă, de asemenea, un impact vizibil asupra materialului și a aspectului general. În ceea ce privește depozitarea, va trebui să te asiguri că dulapul este întotdeauna curat, uscat și că nu există riscul ca lenjeria să fie afectată de factori externi, cum ar fi prezența moliilor sau a unor substanțe chimice care pot deteriora materialul textil.

Utilizează întotdeauna detergenți de calitate, care să nu modifice culoarea articolelor. Cu cât produsele folosite sunt mai calitative, cu atât ai șanse mai mari ca aceastea să arate ca noi după fiecare spălare.

Ce sunt bilele pentru uscător?

Bilele din lână pentru uscător sunt o alternativă eficientă la balsamul de rufe sau la produse din plastic ce pot deteriora lenjeria de pat. Poohy promovează bile calitative, fabricate din lână organică, material 100% natural care nu afectează structura materialului. Chiar dacă există mai multe tipuri de bile pentru uscător, cele din lână s-au dovedit a fi extrem de eficiente, motiv pentru care sunt o opțiune tot mai populară.

Beneficiile bilelor Poohy Baller

Bilele pentru uscător realizate manual din 100% lână din Noua Zeelandă sunt utilizate la scară largă pentru a usca lenjerie de pat, haine, dar și pilote, perne și articole de mari dimensiuni. Cu siguranță te-ai confruntat de multe ori cu imposibilitatea de a usca lenjeria de pat sau gecile groase de iarnă. Cu ajutorul acestor bile pentru uscător vei putea să faci din acest proces unul mult mai simplu - și chiar plăcut.

Iată care sunt principalele beneficii atunci când folosești setul de bile din lână pentru uscător Poohy Baller:

  • eficiență maximă pentru uscarea pilotelor și a gecilor cu puf - acestea sunt unele dintre cele mai dificil de uscat, așa că ai nevoie de Poohy pentru a reduce timpul de uscare și pentru a absorbi în totalitate umiditatea;
  • țesăturile sunt înmuiate în mod natural, fără a fi nevoie de substanțe chimice - fabricate din 100% lână premium din Noua Zeelandă, aceste bile pentru uscător înmoaie și adaugă un plus de pufoșenie pilotelor din puf, gecilor cu puf, cearșafurilor, prosoapelor, hainelor pentru copii;
  • uscarea este uniformă și se previne șifonarea;
  • te ajută să economisești bani prin faptul că scurtează timpul de uscare chiar și cu 25%, astfel că reduci consumul de energie;
  • indiferent de locul în care este amplasat uscătorul, bilele Poohy sunt extrem de silențioase - spre deosebire de produsele similare din plastic;
  • durabilitate dovedită - bilele din lână pentru uscător garantează până la 1000 de cicluri de uscare;
  • bilele din lână pentru uscător sunt potrivite pentru aromaterapie, deoarece se pot aplica uleiuri esențiale pe care le preferi;
  • îmbunătățesc fluxul de aer din interioriul uscătorului și, simultan, absorb eficient umiditatea;
  • ajută la prelungirea duratei de viață a hainelor și a lenjeriei de pat, deoarece nu afectează textilele;
  • anulează energia statică (electrizarea hainelor);
  • sunt naturale și hipoalergenice, fără substanțe chimice sau artificiale, astfel că sunt potrivite inclusiv pentru articolele vestimentare ale bebelușului sau a persoanelor cu piele sensibilă și diverse alergii.

Așadar, achiziționarea bilelor pentru uscător reprezintă un factor esențial dacă vrei să ai grijă de garderoba ta, dar și de lenjeriile de pat. Cu toții știm cât de sensibile sunt gecile sau pilotele din puf. Pe cât de pretențioase sunt acestea, pe atât de costisitoare poate să fie înlocuirea lor. Prin urmare, trebuie să acorzi atenție deosebită modului în care le speli și le usuci, pentru a-și păstra aspectul și calitățile intacte.

Uscarea corectă a lenjeriei de pat este la fel de importantă ca și spălarea ei. Alege cu atenție articolele pe care le pui în uscător, deoarece căldura poate afecta unele materiale (cum ar fi mătasea). Nu în ultimul rând, nu supraîncărca uscătorul, atât pentru că acesta se poate strica, dar și pentru că uscarea nu se va realiza în mod eficient. Atunci când ciclul este complet, scoate imediat lenjeria de pat pentru a preveni șifonarea acesteia, dar și pentru a evita uscarea excesivă.

Alte metode pentru a îngriji lenjeria de pat

Așa cum spuneam anterior, spălarea lenjeriei de pat este un prim pas important pentru întreținerea acesteia. Indiferent de materialul din care este confecționată, lenjeria trebuie spălată și depozitată corespunzător. În primul rând, atunci când speli cearceafuri sau fețe de pernă trebuie să le sortezi în funcție de material și, desigur, ținând cont de culoarea lor. Separă întotdeauna lenjeria pentru a preveni scurgerea culorilor pe alte țesături. Astfel, minimizezi riscul de deteriorare în timpul spălării.

De asemenea, utilizează un detergent potrivit, în cantitatea recomandată. Folosirea unei cantități prea mari de produs de acest tip poate duce la reziduuri pe materialele textile și la deteriorări. Pe fiecare detergent vei regăsi informații cu privire la cantitatea pe care trebuie să o adaugi la fiecare încărcătură. În plus, există produse speciale pentru materiale textile închise la culoare sau pentru cele deschise/albe.

Dacă vrei ca lenjeria ta preferată de pat să își păstreze dimensiunea și să nu fi nevoit să o schimbi, ai grijă la temperatura apei. Folosește apă fierbinte numai pentru materialele textile de culoare albă sau pentru articolele foarte murdare. Spălarea prosoapelor și a lenjeriei de pat se face tot cu apă fierbinte.

O altă greșeală pe care foarte multă lume o face este supraîncărcarea mașinii de spălat. În acest mod, textilele se freacă unele de altele și materialul se deteriorează. Asigură-te că există suficient spațiu în mașina de spălat pentru ca lenjeria de pat să se poată mișca fără niciun risc. În cazul în care pui în mașină țesături delicate, cum ar fi mătasea, dantela sau cașmirul, setează un ciclu mai blând. Citește cu atenție instrucțiunile de pe etichetă înainte de a decide cum vei spăla articolele respective.

Un alt sfat de care să ții cont este evitarea înălbitorului atunci când este posibil. Acesta decolorează hainele și materialele își vor pierde din strălucirea inițială. În același timp, balsamul, mai ales folosit în exces, lasă un reziduu ceros pe materialul textil, care poate atrage murdăria și bacteriile. Alternativele naturale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu sau oțetul sunt recomandate în defavoarea produselor chimice.

Depozitarea lenjeriei de pat este un alt factor care poate ajuta la prevenirea șifonării, a decolorării și deteriorării acestora. Când vine vorba de cearceafuri, fețe de pernă sau huse pentru pilotă care se șifonează ușor, asigură-te că le păstrezi împăturite și depozitate pe rafturi, deoarece sunt mai puțin susceptibile de a se încreți.

Păstrează lenjeria de pat în locuri răcoroase și uscate. Umiditatea este una dintre principalele cauze ce pot duce la deteriorarea materialelor textile. De asemenea, evită depozitarea acestora în apropierea surselor de căldură sau în lumina directă a soarelui pentru că articolele se vor decolora.

Produse recomandate pentru întreținerea lenjeriei de pat

Există multe produse disponibile pe piață care te vor ajuta ca lenjeria de pat să arate cât mai bine o perioadă lungă de timp:

  • balsam de țesături: lenjeria de pat devine mai moale și mai confortabilă. Balsamurile de acest tip ajută și la reducerea aderenței statice și a șifonării. De asemenea, produsele vor avea un miros plăcut și proaspăt. Cu toate acestea, balsamul de rufe trebuie utilizat cu moderație pentru a nu lăsa reziduuri pe materialul textil și respectând întocmai instrucțiunile de pe flacon.
  • Substanțele care elimină pete pot ajuta la îndepărtarea petelor persistente, cum ar fi cele de ulei, grăsime și iarbă.
  • detergentul de rufe este o necesitate pentru spălarea lenjeriei de pat. Utilizează un produs potrivit tipului de material pe care îl speli și urmează întotdeauna instrucțiunile de pe sticlă. Unii detergenți de pe piață sunt naturali, aceștia fiind recomandați atât pentru a evita deteriorările textilelor, cât și pentru persoanele cu pielea sensibilă.
  • sprayul de călcat poate ajuta la călcarea mai ușoară și mai rapidă, reducând șifonarea.
  • fâșiile de cedru protejează hainele și textilele de molii și de alți dăunători ce pot să apară în timpul depozitării. Aceste accesorii sunt cunoscute și pentru mirosul lor plăcut, proaspăt. Pur și simplu pune câteva fâșii de cedru în zona de depozitare pentru a ține departe dăunătorii.

Greșeli pe care să le eviți în îngrijirea lenjeriei de pat

Există câteva greșeli comune pe care majoritatea dintre noi le-am făcut cel puțin o dată. Din păcate, rezultatul lor a fost fie decolorarea materialului textil, fie deteriorarea acestuia. Iată ce să NU faci dacă vrei să te bucuri de aspectul inițial al lenjeriei de pat o perioadă de timp îndelungată:

  • Nu folosi înălbitorul în mod excesiv. Înălbitorul poate fi foarte eficient pentru îndepărtarea petelor și pentru albirea țesăturilor, dar poate, de asemenea, să le deterioreze în timp. Folosește înălbitor cu moderație și nu îl utiliza niciodată pe țesături colorate sau delicate.
  • Nu usca lenjeria de pat în lumina directă a soarelui. Razele UV estompează culorile și deteriorează țesăturile. Alege o zonă umbrită sau o încăpere din locuință pentru uscarea acestora.
  • Nu depozita lenjeria de pat în zone umede, deoarece favorizezi apariția mucegaiului. Păstreaz-o întotdeauna într-o zonă uscată și bine ventilată și evită depozitarea acesteia în pungi de plastic sau în recipiente care pot prinde umezeală.
  • Nu ignora etichetele. Acestea oferă informații importante despre cum să îngrijești fiecare articol în parte.
  • Nu ignora petele, atunci când acestea apar. În timp, acestea vor fi și mai greu de îndepărtat și va trebui să cheltui mai mulți bani pentru a scăpa de ele.

De ce este important să ai grijă de lenjeria de pat?

Îngrijirea lenjeriei de pat este importantă, indiferent de cât valorează aceasta. În primul rând, îngrijirea adecvată a acesteia ajută la prelungirea duratei de viață. Spălând și uscând lenjeria de pat conform instrucțiunilor de pe etichetă, te vei bucura de ea o perioadă mai lungă de timp, evitând deteriorarea, decolorarea sau descompunerea țesăturii. De asemenea, oricine își dorește ca rufele să arate ca noi după ce s-au uscat. Petele și decolorările pot fi evitate dacă urmezi pașii corespunzători pentru îngrijirea țesăturilor.

La fel de important de știut este că textilele murdare pot fi gazde pentru bacterii, mucegai și alți alergeni. Menținerea lor curată și fără substanțe potențial dăunătoare este un factor care îți va proteja sănătatea. Când vorbim despre lenjeria de pat, vorbim și de bani. Înlocuirea articolelor care au fost deteriorate sau uzate poate fi costisitoare. Având grijă de lenjeria ta de pat, poți contribui la prelungirea duratei de viață a acesteia și la economisirea de bani pe termen lung.

În concluzie, fiecare etapă are un rol important când vine vorba de îngrijirea lenjeriei de pat. Utilizează produse corespunzătoare și citește cu atenție eticheta. Bilele pentru uscător te vor ajuta să păstrezi calităție țesăturii, în timp ce depozitarea adecvată protejează aspectul frumos al materialului, indiferent de tipul acestuia.