Cum previi umiditatea, igrasia sau mucegaiul în spațiul de locuit?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimucegai
Ultima actualizareVineri 9 februarie 2018
Vizualizari1853

Voteaza & Distribuie

Descriere

Umiditatea poate proveni atât din exteriorul locuinței cât și din interiorul acesteia. Cel mai dificil de tratat este umiditatea provenită din sol pentru că aceasta urcă în pereți, mai ales în zidărie și poate afecta uneori destul de grav fundația. Dacă observi pe zid pete albicioase, depuneri ciudate de săruri sau vezi că mortarul este umflat în anumite locuri iar atunci când apeși pe el începe să se fărâmițeze este semn rău, acest lucru indică faptul că ai deja infiltrări capilare, ai probleme cu umiditatea subterană, provenită din sol.

Condensul este foarte periculos pentru că duce la formarea mucegaiului, apare frecvent în apartamentele și în locuințele mici. Cele mai afectate camere de condens sunt baia și bucătăria. Concentrarea vaporilor de apă duc la formarea condensului, la apariția unor pete mici negricioase și la formarea mucegaiului. Locuințele afectate de condens și mucegai sunt acelea încălzite prea puțin sau care sunt nelocuite. Pentru prevenirea condensului și a igrasiei trebuie refăcută izolația pereților, asigurată ventilația și încălzirea bună a locuinței.

În baie condensul poate să apară și din cauza unei defecțiuni la instalația de canalizare sau datorită unor probleme de etanșare la instalațiile sanitare. De asemenea, aerul supraîncărcat cu abur se va transforma în condens pe un perete rece, care nu este izolat sau care are un sistem de izolație prost realizat. Dacă observi stropi de apă pe peretele din baie este clar că se va forma condens, pete negre și mucegai în scurt timp.

Mare atenție cu mucegaiul! Acesta poate afecta pereții dar poate ajunge și în dulapuri, pe rafturi mai ales dacă temperatura în locuință nu este una stabilă și moderată. Poți avea orice tip de mobilier, chiar și modele de rafturi magazin de pe Frameworks.ro care sunt rezistente și de înaltă calitate. Prevenirea riscurilor trebuie făcută din timp mai ales în încăperile predispuse la umiditate: apartamentele situate la ultimul etaj sau la parter, pivnițele, beciurile, casele prost izolate.

Umiditatea poate fi cauzată și de infiltrarea apei de ploaie și poate să apară și la case și la apartamentele de la blocuri. Apartamentele de la ultimul etaj pot avea astfel de probleme de infiltrare a apei în plafon. Astfel de situații se creează atunci când plouă dar și iarna din cauza ninsorii. La case problemele apar atunci când hornul are fisuri sau este spart, când acoperișul este avariat, are țiglele crăpate, sau din cauza unui burlan stricat sau a unui racord defect la canalizare.

Pentru a preveni igrasia și mucegaiul locuința trebuie încălzită adecvat în sezonul rece și această temperatură trebuie menținută constantă. În baie sau bucătărie trebuie evitat să se facă aburi, este bine la aragaz să se folosească hota atunci când se gătește, iar în baie să nu se pună rufe ude la uscat. Mucegaiul se poate preveni și prin folosirea unor soluții anti-mucegai care se pun și în var atunci când se renovează apartamentul, când se zugrăvesc pereții.

Cele mai bune soluții împotriva mucegaiului sunt: izolarea locuinței, păstrarea lucrurilor uscate, folosirea unui sistem de încălzire și de purificare a aerului. Pentru a se evita supraîncărcarea aerului cu umiditate se pot folosi sisteme de ventilație mecanică care ajută aerul să circule mai bine în spațiul respectiv. Foarte important este ca locuința să fie încălzită corect deoarece acest lucru cu siguranță va duce la prevenirea umidității și deci la reducerea riscului de a se forma mucegaiul. Condensul trebuie prevenit neapărat, iar acest lucru se poate realiza dacă se evită variațiile bruște de temperatură.

Cum tratăm mucegaiul?

Vopseaua care are mucegai se spală cu detergent, varul trebuie răzuit, iar ipsosul de asemenea. Este obligatoriu să fie îndepărtate toate urmele de mucegai pentru ca acesta să nu mai apară. Tapetul afectat de mucegai trebuie aruncat și înlocuit. Mobilierul afectat de mucegai poate putrezi destul de ușor, el trebuie șters, răzuit și tratat cu o substanță fungicidă. Înainte de a renova zona care s-a curățat trebuie să se aplice un fungicid cu rol curativ, apoi se așteaptă ca suprafața să se usuce foarte bine. Abia după aceste operații se poate zugrăvi peretele sau se poate aplica un tapet nou.