Cum poți tranzacționa cryptomonede în siguranță?

Cum poți tranzacționa cryptomonede în siguranță?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguriinvestitii
Ultima actualizareMiercuri 3 martie 2021
Vizualizari302

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iată o întrebare pe care și-o pun mulți oameni în momentul în care iau decizia de a-și ține banii în cryptomonede. Bitcoin traversează o perioadă de popularitate dorită creșterii din ultima perioada, în special în contextul volatilității sale, atingând valori maxime istorice.

Așa cum mulți au aflat deja, cel mai simplu mod de a cumpăra cryptomonede este prin intermediul internetului. Există exchange-uri online, care sunt sub forma unor intermediari, care cu banii dumneavoastră cumpără cryptomonede. Prin astfel de platforme puteți cumpăra monede mai mult sau mai puțin cunoscute, pe care le furnizează exchange-urile respective.

Dacă doar scrii pe internet "cumpără Bitcoin" sau o altă cryptomoneda, spre exemplu "cumpără Ripple", găsești extrem de multe platforme, unele sigure, altele mai puțin sigure, iar pentru un începător poate fi destul de bulversant. Am dat exemplul de "cumpără Ripple" pentru că sunt multe scam-uri care circulă în online cu această cryptomoneda, in special pe pagini de social media. Cei mai puțin cunoscători au fost păcăliți să cumpere pachete de Ripple, la sume mai mici, pe care ulterior nu le-au mai putut vinde și nu au mai putut să contacteze vânzătorii.

Că în orice situație importantă în care la mijloc sunt banii tăi, este necesar să cercetezi cu atenție piața înainte de a lua o decizie. Caută platforme, sună înainte, interesează-te de pe forumuri dedicate cryptomonedelor și ia alegerea corectă. Trebuie să te documentezi despre fiecare exchange în parte și să iei decizia care ți se potrivește ție și nevoilor tale.

Platforma sau exchange-ul pe care îl utilizezi trebuie să aibă anumite criterii foarte importante: ani de experiență în domeniul crypto, site specializat, pagină de blog, pagină pe rețelele de socializate cu urmăritori reali și cel mai important dintre toate platforma online specializată în cumpărare/ vânzare.

Pentru a testa teoria despre care am discutat, am ales ca punct de plecare o platformă cu 7 ani de experiență, cu două platforme de cumpărare / vânzare online si mulți clienți care le-au folosit serviciile. Poți cumpăra Ripple prin BitcoinRomania.ro, este un serviciu sigur si rapid, acolo poți găsi o pagină de blog în care este explică modalitatea de cumpărare, modalitatea de vânzare, un link către platformele de tranzacționare si numărul de telefon prin care îi poți contacta. Acestea sunt primele si printre cele mai importante aspecte care iți vor oferi siguranță in mediul online.

Exchange-urile au modalități diverse pentru a cumpăra prin intermediul lor: plata prin transfer bancar sau plata cu cardul. Este important să analizezi și costurile percepute pentru astfel de tranzacții, pentru că unele dintre ele sunt cu adevărat costisitoare.

Mai sunt și alte modalități prin care poți cumpăra cryptomonede, cum ar fi prin ATM-urile crypto. La cele mai multe dintre astfel de ATM-uri crypto se poate tranzacționa doar Bitcoin la contravaloarea sa în RON. Dar sunt anumite bancomate în România la care puteți tranzacționa BTC, BCH, LTC, ETH, XRP și XLM. Spre deosebire de platformele online, bancomatele au comisioanele cu mult mai mari, iar acesta este unul dintre criteriile de care trebuie să țineți cont când alegeți să cumpărați/ vindeți printr-o rețea de ATM-uri.

Avantajul ATM-ului față de platforma online este că primești banii cash, într-un timp foarte scurt. O altă diferență este că pentru tranzacțiile la ATM aveți nevoie de un portofel extern, în schimb pe platformele online, pe mare parte dintre acestea, vă puteți stoca automat monedele în „interiorul” platformei. Ce înseamnă acest lucru? Că platforma dispune de un portofel cold storage, o modalitate prin care puteți să cumpărați și să stocați la ei cantitatea respectivă.

Alegerea păstrării cryptomonedelor într-o formă sau alta ține strict de dumneavoastră și de opinia personală. Impresia pe care o aveți în raport cu un anumit exchange, cu un anumit furnizor de portofel rămâne o alegere proprie. Însă, un lucru rămâne sigur și trebuie văzut că o regulă de bază: nu investiți banii pe care nu sunteți dispuși să îi pierdeți, indiferent de cât de tentantă este posibilitatea unui profit.

Sursa foto: unsplash.com/photos/JrjhtBJ-pGU