Cum funcționează debitarea cu laser?

Cum funcționează debitarea cu laser?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari57

Voteaza & Distribuie

Descriere

Laserele sunt utilizate în tehnologia de astăzi în scopuri diverse și în domenii de interes numeroase.
Una dintre întrebuințările pe care le au acestea este reprezentată de tăierea plăcilor metalice, procedură recunoscută sub denumirea de debitare laser. Atunci când este vorba despre plăci de oțel sau de aluminiu, procesul de tăiere trebuie să fie extrem de precis, astfel încât calitatea tăierii să fie cea dorită. Acest lucru este realizat prin procesul de debitare cu laser, fiind posibilă astfel debitarea unor forme destul de complicate și realizarea unor confectii metalice complexe.

Laser este, de fapt, un acronim pentru „amplificarea luminii prin emisie stimulată de radiații”. Dar cum taie lumina o placă de oțel? Raza laser este o coloană de lumină de intensitate foarte mare, cu o singură lungime de undă sau culoare. În cazul unui laser tipic cu CO2, acea lungime de undă se află în partea infraroșie a spectrului de lumină, ceea ce o face să fie invizibilă pentru ochiul uman. Fasciculul are doar câțiva centimetri în diametru pe măsură ce se deplasează de la rezonatorul laser care creează fasciculul. Raza laser focalizată trece prin orificiul unei duze chiar înainte de a atinge placa. Pentru debitarea cu laser ete utilizat un gaz comprimat, cum ar fi oxigenul sau azotul.

Focalizarea fasciculului laser poate fi făcută de un obiectiv special sau de o oglindă curbată. Fasciculul trebuie să fie focalizat precis, astfel încât forma punctului de focalizare și densitatea energiei din acel punct să fie perfect rotunde și să fie centrate în duză. Prin focalizarea fasciculului mare într-un singur punct, densitatea căldurii în acel punct este extremă; este vorba despre concentrarea a 6 KW de energie într-un singur loc.

Densitatea ridicată a puterii are ca rezultat încălzirea rapidă, topirea și vaporizarea parțială sau completă a materialului. La tăierea oțelului, căldura fasciculului laser este suficientă pentru a porni un proces tipic de ardere „oxi-combustibil”, iar gazul de tăiere cu laser va fi oxigen pur, la fel ca o torță cu oxi-combustibil. La tăierea oțelului inoxidabil sau a aluminiului, fasciculul laser topește pur și simplu materialul, iar azotul de înaltă presiune este folosit pentru a îndepărta metalul topit din bucata de material.

Pe un tăietor cu laser CNC, capul de tăiere cu laser este deplasat peste placa metalică luând forma piesei dorite pentru a o decupa. Un sistem de control al înălțimii menține o distanță foarte precisă între capătul duzei și placa pe care urmează să o tai. Această distanță este importantă, deoarece determină unde este punctul focal față de suprafața plăcii. Calitatea tăierii poate fi afectată prin ridicarea sau coborârea punctului focal.