Cum faci un tavan fals din gips carton

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, Rigips
Ultima actualizareMiercuri 23 martie 2022
Vizualizari453

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tavanul fals din gips carton reprezintă o variantă practică și avantajoasă financiar, dacă vrei să îndrepți suprafața, să adaugi structuri cu rol decorativ, să maschezi cabluri și țevi sau să realizezi izolația termică și fonică. Iată cum să alegi plăcile de rigips și cum să le montezi pas cu pas.

Caracteristicile plăcilor de gips carton

Produsele din gips carton oferă o izolare fonică și termică bună, sunt subțiri și nu ocupă mult din suprafața utilă a încăperii, sunt ușor de montat și de zugrăvit, iar prețul plăcilor de rigips este avantajos. Din aceste motive, reprezintă o opțiune excelentă pentru realizarea tavanului fals. În afară de lungime, lățime și grosime, produsele din gips carton se diferențiază prin culoare: gri (plăci standard, pentru uz general), verde (pentru încăperile cu umiditate crescută), roz (prezintă o rezistență mai mare la incendiu), albastru (protecție fonică ridicată) și portocaliu (impermeabile).

Cum montezi un tavan fals din gips carton

Montarea unui tavan fals cu plăci de gips carton se poate realiza ușor, însă necesită respectarea unor etape clare: trasarea nivelului, asamblarea unei structuri din profile metalice, prinderea plăcilor de rigips, lipirea benzilor de armare și chituirea benzilor.

  • Trasarea nivelului și realizarea structurii

Nivelul tavanului poate fi dat cu ajutorul unei nivele cu laser sau cu un furtun de nivel, după care se trasează linia de contur cu o sfoară sau un fir cu praf de cretă. Astfel, poate fi corectată înclinația plafonului sau poate fi creat un spațiu suplimentar, pentru izolarea cu vată minerală.

Structura de rezistență se realizează cu profile metalice. Aceasta poate fi simplă, cu un rând de profile, sau dublă, cu două rânduri de profile suprapuse, recomandată pentru încăperile mai mari de 15 m². Cele de tip UD sunt folosite pentru perimetrul încăperii. Acestea se fixează cu dibluri pe pereți, în dreptul liniei de contur. Au forma literei U și se pun cu partea întreagă (talpa) la perete.

Bridele reglabile sau tijele de susținere sunt prinse de tavan cu dibluri de oțel. Profilele de tip CD (portante) se fixează cu șuruburi în profilele perimetrale UD și, de asemenea, se prind de bride sau de tijele de susținere. Acestea se montează cu deschizătura spre tavan (cu talpa spre plăcile de gips carton).

  • Prinderea plăcilor de gips carton

Înainte de a prinde plăcile de gips carton, verifică dacă structura metalică nu necesită ajustări. Acestea se prind de profilele CD și UD cu șuruburi autofiletante pentru rigips, la cel mult 18-20 de centimetri distanță unul de altul. Capătul acestora este înecat sau plat și nu trebuie să depășească suprafața plăcii.

  • Lipirea benzilor de armare și chituirea rosturilor

Benzile de armare se lipesc pe rosturile dintre plăcile de gips carton, pentru a reduce riscul de apariție al crăpăturilor și pentru a oferi un plus de rezistență. În plus, capetele șuruburilor trebuie chituite, pentru a nu fi vizibile după finisare. Ultimii pași sunt reprezentați de gletuire și de văruire.

Realizarea tavanului fals din plăci de gips carton reprezintă o soluție la îndemâna oricui, cu un cost optim și ușor de pus în practică. Alege produse de calitate, care se potrivesc nevoilor tale și urmează cu atenție pașii de montare.

Sursă foto: freepik.com