Cum conservăm frunzele de viță de vie pentru iarnă

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurivita de vie
Ultima actualizareVineri 17 martie 2023
Vizualizari225

Voteaza & Distribuie

Descriere

În fiecare gospodărie există zone special create în care se depozitează alimentele pentru iarnă, cum ar fi cămările sau beciurile. În acestea se dispun borcanele cu zarzavat, cutiile cu legume uscate sau sticlele cu sosuri sau sucuri. Pe lângă toate acestea, cea mai mare parte a gospodinelor se ocupă și de conservarea frunzelor de viță de vie pentru iarnă, acestea fiind baza necesară pentru prepararea sarmalelor. Dacă și tu vrei să te bucuri de savoarea acestor preparate chiar și în timpul iernii, iată cum pot fi acestea conservate pentru o eficiență maximă.

Ce trebuie să știi despre vița de vie?


Frunza de viță de vie este folosită mai ales pentru împachetarea sarmalelor, putând fi folosită atât în stare proaspătă, cât și conservată. Pentru că vița de vie este o plantă care nu rezistă în condiții de frig, ea necesită metode specifice de conservare care să permită accesul facil, la nevoie.

Cum se conservă frunzele de viță de vie?

Frunzele de viță de vie trebuie recoltate și conservate în timpul verii, moment în care acestea sunt fragede și ușor de utilizat. Pe măsură ce frunzele încep să îmbătrânească ele sunt mai tari și mai dificil de utilizat pentru prepararea mâncării. De aceea frunzele trebuie recoltate atunci când sunt moi, se spală și mai apoi se pun la conservat. Poți pune frunza de vie la borcan, deoarece așa vei avea mult spațiu disponibil, iar în plus vița de vie va putea fi saturată cu saramură. De asemenea poți folosi și alte recipiente, însă trebuie să ai grijă ca acestea să se poată închide ermetic.

Saramura este foarte importantă pentru păstrarea viței de vie în cele mai bune condiții, iar nivelul saramurii trebuie să depășească nivelul frunzelor. Saramura este realizată din sare și apă, sarea având rolul de a păstra textura și calitatea frunzelor. De asemenea, este important să știi că sarea ar trebui să fie adăugată într-o cantitate mare (jumătate din cantitatea de apă), tocmai pentru a putea ajuta la păstrarea frunzei în cele mai bune condiții.

După recoltare frunzele trebuie sortate și spălate. Frunzele pătate sau afectate de mană trebuie eliminate, păstrând doar frunzele fără defecte. Frunzele nu trebuie neapărat uscate, ci pot fi folosite imediat după spălare.

Pasul următor este acela de a alege câteva borcane pentru conservare, în funcție de cantitatea de frunze pe care vrei să o conservi. Este de preferat să împarți cantitatea în două sau trei părți, pentru ca în cazul în care conținutul din unul dintre borcane se alterează, poți beneficia de celelalte două.

În plus și accesul la produs se realizează mai ușor atunci când frunza e dispusă în mai multe borcane, mai ales că modelul de așezare e de tip frunză peste frunză sau rulouri de frunze așezate în picioare, formate din mai multe frunze.

Borcanele trebuie sigilate foarte bine, pentru a nu permite aerului să intre și să altereze astfel conținutul. Poți pune înainte de capac o bucată de celofan, care să funcționeze ca o garnitură și care să ofere capacului o mai bună aderență. Peste capac poți dispune un prosop, legat bine, dacă vrei să conferi un aspect deosebit produsului finit.

Frunzele de viță de vie își vor păstra astfel prospețimea și pot rezista până la un an, dacă este protejat conținutul borcanelor. Este important ca atunci când scoți frunze din borcan să închizi foarte bine capacul, dar și să observi dacă restul de frunze sunt în mod constant sub nivelul saramurii.

Acestea sunt lucrurile la care trebuie să fii atent atunci când vine vorba despre conservarea frunzelor de vie. Respectându-le, te vei putea bucura de frunze pentru mult timp și vei putea găti în voie preparatele dorite pentru mese îmbelșugate.

Sursa foto: unsplash.com/photos/z0bACVUDTJM