Cum au aparut presele de balotat deseurile

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriprese
Ultima actualizareJoi 26 octombrie 2017
Vizualizari1401

Voteaza & Distribuie

Descriere

Presele de balotat au fost proiectate pentru prima data ca masini care sa fie utilizate in ferme pentru a strange fanul si paiele. Aceste prese taiau si presau materialele in baloti care putea fi usor manipulati, transportati si depozitati. Balotii puteau fi sub diferite forme, dreptunghiulare sau cilindrice, care erau legati cu sarma, sfoara sau plasa.

Deoarece numarul persoanelor angajate in agricultura a scazut in ultimul secol, iar masinile agricole au devenit mai eficiente, companiile care produc echipamente agricole au inceput sa caute alte modalitati de crestere a productivitatii. Si pentru ca aveau deja experienta in fabricarea preselor de balotat, au trecut de la presele din agricultura la presele de balotat deseuri. Presele si compactoarele pentru deseuri sunt produse sub o forma sau alta de aproximativ o suta de ani. Primele astfel de prese de balotat erau manevrate manual, folosindu-se un maner si un dispozitiv cu parghie pentru a exercita forta asupra deseurilor pe care voiai sa le presezi si pentru ca acestea sa fie compactatesub forma unui balot.

Primele prese de balotat pentru locuinte si birouri - https://awecompactors.ro

Primul brevet cunoscut pentru un compactor de deseuri a fost inregistrat in 1941 de MS Wells care a trait in Statele Unite. Aceasta inventie se refera la compactarea cutiilor de ulei. La scurt timp au inceput sa fie produse alte tipuri de compactoare utilizand dispozitive similare. O alta inventie a fost folosita in bucatarii, inventatorul ei fiind John Boyd, care a fost si rezident al SUA. El a proiectat un compactor de deseuri care asigura presiunea hidraulica utilizand apa. In acelasi an, Stephen Hopkins, un colaborator al lui Boyd, a produs o presa pentru balotat deseuri destinata apartamentelor si birourilor, sistemul hidraulic fiind actionat de electricitate. Boyd si Hopkins lucrau pentru Compackager Corporation. Aceasta a fost prima companie care a inceput productia de compactoare si le-a introdus pe piata.

Costuri mai mici si spatiu economisit

Desi acesti compactori timpurii au fost inventati pentru a simplifica gestionarea deseurilor in birouri si blocuri de locuinte, prin reducerea volumului de deseuri, a dat nastere ideii de a construi masini mult mai mari pentru balotarea deseurilor generale. La acea vreme, deseurile obisnuite produse in fabrici erau aruncate in tomberoane care erau colectate de camioanele de la salubrizare, asa cum se intampla si astazi in cazul caselor din municipii. Costurile de transport ale deseurilor necompactate erau foarte mari. Asa s-a nascut ideea unor prese performante de balotat deseurile. O astfel de masina preseaza deseurile, reducandu-le volumul, intr-o cutie care face parte din presa. Apoi se apasa un buton de pornire, si un „berbec” se deplaseaza inainte si comprima deseurile in cadrul respectivei cutii. Acest proces se repeta pana cand cutia este plina.

In curand, companiile au realizat ca, daca transforma deseurile in baloti, numarul transporturilor catre firmele de colectare sau gropile de gunoi vor fi mai putine, ceea ce nu numai ca duce la economisirea de bani, ci si de spatiu de depozitare a deseurilor in cadrul companiei. Acest lucru a dat nastere la fabricarea unor prese profesionale cu un raport de compactare mediu de 5:1, asa cum sunt presele de balotat deseruri de pe AweCompactors.