Cum alegi corect borcanele pentru murături

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 9 noiembrie 2021
Vizualizari439

Voteaza & Distribuie

Descriere

De cum se termină vara iar toamna își intră în drepturi, legumele inundă piețele, iar gândul gospodinelor se îndreaptă către pregătirea murăturilor. Mai ales că, de când se lasă frigul și până în primăvară, mâncarea românilor este însoțită de diverse legume, uneori și fructe, în saramură sau oțet. Alimentele murate sunt de multă vreme un element de bază al gospodăriei. Aproape o tradiție în casa fiecărei gospodine, se consideră că murăturile au același rost ca și vinul roșu: să facă friptura mai ușoară!

Ce este și cum se prepară?


Procesul de murare presupune să pui legumele/fructele proaspete într-o saramură nefiartă sau într-o soluție de oțet și să le lași acolo până se înmoaie și nu mai sunt crude ca să se strice. Acest proces de fermentație încurajează nașterea organismelor microbiene. Acest tip de organisme transformă zaharurile, care sunt conținute în mod natural de alimente, în acid lactic. Mediul acid astfel format împiedică bacteriile rele să își intre în rol și să strice alimentele.

Saramura este ușor de făcut, având în vedere că apa adăugată nu se fierbe. De regulă, se adaugă câte două linguri de sare la fiecare litru de apă, iar legumele combină în funcție de gusturile fiecăruia, neexistând incompatibilități. Între cele mai întâlnite alimente murate sunt castraveții, conopida, gogonelele (tomatele verzi), gogoșarii, sfecla roșie, morcovii, ceapa, gutuile, pepenii verzi, strugurii, dar și varza, sau ardeii umpluți cu varză mărunțită. Printre ingredientele care se adaugă odată cu murăturile, pentru gust, fermentație, aromă sau conservare sunt hreanul, mărarul, piperul, porumbul și cimbrul.

Pregătește numărul de vase potrivit

Stabilește cât mai exact cantitatea de murături pe care o vei avea pentru iarnă, în funcție de preferințele membrilor familiei tale. Dacă sunt consumatori constanți, va trebui să pregătești un număr mare de borcane si bidoane, dar să ai și câteva în plus pentru rezervă. Ia în calcul și borcane folosite anul trecut pentru conservare, și ține cont de faptul că poți conserva murături în borcane în care ai ținut anul trecut gem sau dulceață (nu și invers).

Selectează și igienizează borcanele

La fel de important este ca atât borcanele refolosite cât și cele noi cumpărate să fie selectate riguros. Ele trebuie să nu aibă defecte, zgârieturi sau alte urme de uzură și pete, pentru că îți pot compromite munca. Evită pe cât posibil borcanele care au bule de aer în mod repetat. Odată umplute acestea ar putea ceda la presiune. Pentru sterilizare, borcanele trebuie așezate cu gura în sus, pe fundul unui vas mare cu apă pe care ai pus, în prealabil, un prosop curat. Fierbe în jur de 15 minute. Apoi scoate-le și așază-le pe un alt prosop foarte curat. Suplimentar, poți continua operația de sterilizare așezându-le în cuptor pentru același interval de timp, la o temperatură de 150°C.

Alegerea borcanelor pentru murături

Alegerea borcanelor merge către două mari opțiuni: borcane din sticlă sau recipiente din plastic. Sticla, recomandată pentru castraveți, conopida, morcovi etc. Trebuie să alegi borcanele în funcție de mărimea legumelor care vor fi puse la murat, dar și după cantitatea lor. Castraveții, morcovii sau conopida vor fi puși în borcane de sticlă care au capac etanș, de dimensiuni mai mici. Și gura borcanelor poate fi de asemenea mai mică. La nevoie, poți tăia aceste legume.

Plastic pentru gogoșari și gogonele

Legumele de dimensiuni mai mari, cum sunt gogonelele sau gogoșarii, se pot pune la murat în borcane de plastic de dimensiuni mai mari, inclusiv cu o gură mai largă astfel încât să încapă și întregi. Dacă nu, inclusiv acestea pot fi tăiate în bucăți mai mici. Și în acest caz, borcanele din plastic trebuie să aibă capace pentru a se putea închide etanș.

Varza se murează în butoaie

Varza se va mura în butoaie din plastic de dimensiuni mai mari, după cantitatea pe care o ai la dispoziție. Acestea vor dispune și de o gură mai mare pentru a varza să intre întreagă.

Alege atent și corect borcanele destinate murăturilor, de dimensiuni mari și mici, din sticlă sau din plastic, cu gură de acces mică sau mare, și fără defecte sau alte disfuncționalități. Vei vedea că merită tot acest efort, pentru că așa vei avea murături delicioase pentru întregul an.

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-sbncv