Cum a ajuns proiectul “Viitorul Începe Azi” o rază de speranță pentru tinerii șomeri dâmbovițeni fără școală?

Detalii

CategoriiSocial
TaguriDambovita
Ultima actualizareLuni 7 februarie 2022
Vizualizari309

Voteaza & Distribuie

Descriere

Proiectul "Viitorul Începe Azi" pentru tinerii fără școală și fără un loc de muncă, se implementeaza la nivelul județului Dâmbovița și sunt vizate în mod special comunitățile, zonele și cartierele marginalizate sau cu o populație defavorizată.

Abandonul școlar - o problemă reală în rândul tinerilor din Dâmbovița Statisticile abandonului școlar în această regiune arată îngrijorător. Mai exact, din 2014 până în prezent, s-au înregistrat 1401 cazuri de abandon. În anul școlar 2017 - 2018 au fost 310 cazuri, iar apoi în 2018 - 2019 au fost raportate 195 cazuri. Mai mult, PRAI SUD MUNTENIA 2016 - 2025 a furnizat o serie de date care arată că rata abandonului școlar la nivelul claselor primare și gimnaziale în anul 2014 / 2015, în regiunea Sud Muntenia, a fost de 2%, la fel ca cea calculată la nivel național.

Comparativ cu anul anterior, rata de abandon a fost mai mare, ceea ce indică gravitatea situației în această zonă. Aceleași date arată că băieții abandonează școala într-o măsură mai mare decât fetele, iar abandonul este mai mare la sate decât la orașe, ceea ce era oarecum de așteptat pentru că multe sate din Dâmbovița se confruntă cu neajunsuri financiare, unul din motivele principale pentru abandonul elevilor, în general.

Abandonul elevilor este unul din indicatorii principali care determină rata foarte scăzută a nivelului de alfabetizare la citire/lectură al elevilor. Cu această rată de alfabetizare sub 2%, România ocupă ultimul loc în clasamentul european, lucru care nu ne face deloc cinste. Și în ceea ce privește competențele esențiale în matematică și știință, țara noastră se află pe poziții rușinoase.

Procentul tinerilor șomeri care nu urmează un program de educație și formare (NEETs) este în scădere la nivelul Uniunii Europene (de la 18.8% în 2012, la 16.7% în 2016), dar în România, acest indicator are trend în sens invers (de la 22.1% în 2021, la 24.1% în 2015 și apoi la 23.6% în 2016).

Viitorul Începe Azi - Un proiect special pentru tinerii NEETs Având la bază justificările și statisticile de mai sus, proiectul Viitorul Începe Azi își propune să aducă o schimbare în rândul tinerilor NEETs din Dâmbovița, acei tineri care au renunțat prematur la a mai fi elevi, înainte de finalizarea claselor obligatorii și obținerea unei diplome de studiu sau de calificare.

Proiectul este scris ținând cont de bunele practici de la nivel european, în special de modelul francez și va urmări stabilirea celor mai bune măsuri de reintegrare în procesul educațional, dar și apoi, în viața socio-profesională. În cadrul proiectului sunt specificate în mod clar activitățile de orientare în carieră și consiliere profesională, precum și metodele de comunicare eficientă cu grupul de tineri înscriși.

Ce este specific acestui proiect este faptul că familia va fi implicată permanent în acțiunile de consiliere și orientare în carieră, pentru stimularea reîntoarcerii tinerilor NEETs la școală. Tinerii urmează să fie susținuți social (persoane dependențe), financiar (prin subvenții), cu sprijin educațional (alfabetizare), asistență profesională și medierea muncii. Toate acestea sunt menite să elimine barierele în procesul de integrare a tinerilor în sistemul educațional, apoi pe piața muncii și în societate, din cauza dificultăților materiale, sociale și psihologice.

Proiectul "Viitorul Începe Azi" propune o serie de intervenții pentru a bifa în mod direct îndeplinirea obiectivelor înscrise în Strategia Națională privitoare la Reducerea Părăsirii Timpurii a Școlii. Astfel, implementarea proiectului are în vedere reintegrarea tinerilor care au abandonat timpuriu studiile, în sistemul de învățământ obligatoriu. În acest sens, tinerilor dâmbovițeni înscriși în proiect li se vor pune la dispoziție mai multe trasee de reintegrare, pentru ca la final ei să reușească să capete calificările de care au nevoie pentru a pătrunde pe piața muncii și a ocupa un post cât mai bine plătit.

Prin cumulul de acțiuni întreprinse, conform documentației de finanțare, Proiectul "Viitorul Începe Azi" își va aduce aportul în mod direct pentru îndeplinirea obiectivelor din Strategia Națională de Învățare pe tot Parcursul Vieții. Tinerii din grupul țintă (șomeri cu vârsta între 16 și 29 de ani, care au abandonat școala și care locuiesc pe raza Județului Dâmbovița) vor avea oportunitatea de a reveni în educație, de a-și găsi mai ușor un loc de muncă și, per total, de a participa activ la viața socială, economică și civică.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.