Culoare + textură + dimensiuni: cum alegi traversa de care ai nevoie

Culoare+textură+dimensiuni: cum alegi traversa de care ai nevoie

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare
Ultima actualizareMarti 4 august 2020
Vizualizari167

Voteaza & Distribuie

Descriere

Alegerea elementelor de acoperire a pardoselilor, în speța a traverselor sau a covoarelor, se face după criterii bine stabilite, ce au la bază și condiționările impuse de spațiu. Traversele acoperă în mod delicat și au uneori efect decorativ, dar au și rol de protecție pentru pardoseală, sau pentru utilizator, după caz. Traversele au reușit să-și păstreze importanța în timp, devenind astăzi soluții cu adevărat eficiente pentru orice tip de spațiu.

Cum alegi traversa potrivită?


Este important să știi că designerii de interior ne recomandă folosirea unor traverse de calitate, tocmai pentru a putea beneficia de ele pentru o perioadă îndelungată. O traversa de calitate nu-și va pierde culorile sau textura în timp, nici nu se va deteriora cu rapiditate. Alegerea trebuie să se facă în funcție de aceste criterii și nu numai, pentru a ști sigur că este cea mai potrivită.

Dimensiunea traversei


Alegerea unei traverse după dimensiune este probabil cel mai simplu criteriu, deoarece tot ceea ce ai de făcut este să iei o ruletă și să măsori spațiul liber, pe care traversa urmează să-l acopere. Specialiștii ne recomandă însă să avem în vedere păstrarea unei marje de siguranță de câțiva centimetri, deoarece traversa trebuie să se încadreze frumos în peisaj, fără a face notă discordantă. Față de mochetă, unde putem urca cu câțiva centimetri în plan vertical pe perete, ca o plintă, în cazul traversei acest lucru este de evitat. Din acest motiv, pentru a putea fi încadrată cât mai bine, traversa trebuie să aibă o dimensiune mai mică decât cea pe care trebuie să o acopere.

Culoarea traversei

Criteriul este subiectiv, însă există uneori situații în care un specialist în design interior ar putea să te ajute. Culoarea traversei depinde foarte mult și de destinația spațiului, drept pentru care putem face o distincție clară între traversele pentru locuințe personale și cele pentru birouri, restaurante, sau showroom-uri. Culorile se aleg în funcție de nuanțele încăperii și a obiectelor de decor, dar și în funcție de preferințele personale. În ultimii ani se remarcă o tendință îndrăzneață la nivel de culori, în sensul că nuanțele vii au început să fie mai apreciate în detrimentul nuanțelor reci, cu tente de gri, negru sau albastru închis.

Textura traversei

În general traversele sunt folosite pentru a proteja pardoselile și pentru a facilita deplasarea. Din acest motiv este nevoie de traverse cu o textură care să împiedice alunecarea, dar care să nu fie rugoase la atingere. Este nevoie de traverse plane, fără reliefări ale detaliilor atunci când ai un flux mare de persoane care circulă pe acestea. Traversele trebuie să aibă o textură confortabilă, moale, care să ofere senzația de căldură, în contrast cu materialul pardoselilor.

Rezistență


Deși mai puțin luat în calcul, mai ales în cazul cumpărăturilor online, criteriul rezistenței este foarte important. Pe lângă rezistența la uzură și trafic, lucruri asigurate prin țesere și întărire cu iută, specialiștii ne recomandă să verificăm dacă traversa aleasă este rezistentă la sisteme de încălzire în pardoseală, dacă au proprietăți anti-alunecare sau dacă au proprietăți antistatice. Aceste lucruri devin foarte importante în contextul modernismului de astăzi, când putem utiliza atâtea tehnologii care să ne sporească confortul. Astfel, chiar dacă achiziționați online o traversă, puteți verifica dacă aceste specificații există, pentru a vă asigura de alegerea făcută.

Traversele sunt articole speciale de decor, iar din acest motiv ele trebuie să țină pasul cu moda. Modelele noi, moderne, sunt cert mai apreciate decât variantele mai vechi, iar ele se pot integra minunat în orice locuință, creând astfel un spațiu primitor.

Sursa foto: unsplash.com/photos/5GRJBBuTnYQ