Cubism

Cubism

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10317

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cubismul este unul dintre cele mai influente curente artistice (1907-1914) ale secolului al XX-lea, si a fost initiat de spaniolul Pablo Picasso (1882-1973) si francezul Georges Braque (1882-1963) in 1907. Ei au fost inspirati de sculptura africana si de pictorii Paul Cézanne (1839-1906), Georges Seurat (1859/91) si Fauves.In cubism, subiectul este descompus, analizat si reasamblat intr-o forma abstracta. Picasso si Braque au initiat miscarea cand au urmat sfatul lui Paul Cézanne, care in 1904 a declarat ca artistii ar trebui sa trateze natura „in termeni de cilindru, sfera si con."Au existat trei faze in dezvoltarea curentului: pre-cubismul, cubismul analitic si cubismul sintetic.


braques


Braque


Dupa inceputurile fauviste, Braque si Raoul Dufy au intreprins o excursie la L\'Estaque in 1908 , un loc deseori pictat de Cezanne. Ei au reprodus o serie de peisaje cu forme simplificate si o varietate limitata de culori. Controversele expozitiei lor de la Galeria Daniel-Henry Kahnweiler i-au adus cubismului numele acesta. Intr-adevar, criticul de arta Louis Vauxcelles descria lucrarile lor astfel: „Dl. Braque dispretuieste forma si reduce totul, peisaje, figuri si case, la scheme geometrice si cuburi."Ruptura de forma omogena a fost finalizata in anul urmator. Compozitiile similare ale lui Picasso si Braque sunt impartite in planuri cu margini deschise, alunecand unele spre celelalte si negand orice adancime. Culoarea este redusa la nuante gri-cafenii, aplicate uniform in tuse mici lasand impresia unor vibratii de lumina. Intrepatrunderea formelor imprumuta acestor picturi un aspect necunoscut inainte de continuitate si densitate. Braque si Picasso au readus caracteristici iluzioniste in tablourile lor in timpul sederii la Céret, intre 1911 - 1913. Au folosit scrisori, fragmente de cuvinte, note muzicale, apoi elemente materiale: nisip sau rumegus, care creeaza relief si face din imagine mai mult un obiect.


picasso


Picasso


Culoarea a revenit in forta in 1912, in paralel cu aparitita colajelor. Creand o armatura geometrica simpla din bucati de hartie cu modele trompe l\'oeil care imitau lemnul, marmura sau hartia de ziar, apoi introducand elemente „deja facute" (partituri muzicale, pachetele de tutun sau carti de joc), colajele disociaza definitiv culoarea si forma. Picasso, apoi Henri Laurens au creat piese de constructie din materiale obisnuite, taiate si asamblate in planuri geometrice colorate, unde spatiile goale si pline se combina pentru a schita formele.


delunay


Delaunay


Desi razboiul din 1914-1919 a pus capat colaborarii dintre Picasso si Braque, grupul cubist a ramas activ pana in 1920, prin explorarile lui Braque, ale lui Matisse, ale lui Laurens, ale lui Fernand Léger si ale lui Lipchitz, ale caror lum geometrice si abstracte organizau panzele cu forme contrastante si dinamice, care datorau totul descoperirilor pionierilor Cézanne, Picasso si Braque.


rivera


Rivera