Copiii cu autism

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguriautism, Familie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3492

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unii dintre copiii cu autism pot fi inzestrati cu abilitati extraordinare si o inteligenta geniala. Insa acesti copii traiesc intr-o lume diferita, fiindu-le imposibila comunicarea si relationarea cu cei din jur. In lipsa ingrijirilor speciale, acestia pot fi institutionalizati si marginalizati.

Lumea copiilor cu autism


Multe persoane sunt tentate sa catalogheze copiii cu autism ca bolnavi psihic. Insa acesti copii sunt afectati de o tulburare severa de dezvoltare de natura neurobiologica. Acesta boala ii marginalizeaza intr-o lume proprie pe care cu dificultati o putem descifra. Numarul celor ce sufera de autism este mai mare decat credem, acestia fiind mai vulnerabili decat ii consideram.

Potrivit unor studii recente tulburarile de autism au crescut alarmant. Congresul European de Neuropsihiatrie de la Barcelona estimeaza ca 1 la 166 de copii se nasc anual cu autism, iar Centers for Disease Control din Atlanta chiar 1 la 150. Asadar, autismul este o boala mai frecventa decat cancerul, diabetul, SIDA sau sindromul Down. Tot statisticile arata ca 4 din 5 copii afectati de autism sunt de sex masculin.

Autismul este o boala complexa, fapt pentru care in ultimii ani specialistii de peste hotare au cautat raspunsuri la nelamuririle legate de austim, in ideea de imbunatatire a metodelor de diagnosticare si recuperare a copiilor cu autism. Din nefericire in Romania, soarta copiilor cu autism este pusa sub semnul intrebarii din cauza nestiintei si ignorantei acestei probleme grave. Numarul specialistilor care pot diagnostica autismul este destul de mic, iar cu privire la centrele pentru recuperare si educare comparativ cu numarul copiilor bolnavi aceste sunt insuficiente.

Terapiile pentru autism considerate eficiente au un cost ridicat, iar ajutorul de la stat pentru parintii copiilor cu autism este unul infim. Datorita acestor lipsuri copiii romani cu autism risca sa ramana in exteriorul societatii. Autoritatile, medicii, oamenii si intreaga societate trebuie sa constientizeze ca un diagnostic corect si la timp alaturi de o terapie adecvata pot remedia situatia unui copil cu autism, ajutandu-l sa aiba o viata aproape de normalitate.

Autismul se trateaza cu terapia ABA (analiza comportamentala aplicata), terapie recunoscuta pe plan mondial ca fiind un tratament eficient pentru recuperarea celor afectati de aceasta boala. Terapia ABA are costuri cuprinse intre 1000 si 2000 de euro lunar, pret ce include plata terapeutilor, a unui consultant strain acreditat si a materialelor necesare.