Conspiratia Prafului de pusca

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7011

Voteaza & Distribuie

Descriere

In dimineata acestei zile, regele Angliei - James Intaiul este instiintat de existenta unui complot ce viza aruncarea in aer a Parlamentului, acest fapt intamplandu-se la cateva ore inainte de sedinta ce fusese programata in acea zi cu Guvernul britanic aceasta marcand inceputul unei sesiuni parlamentare.

La miezul noptii zilei de 4 spre 5 noiembrie, Sir Thomas Knyvet, un judecator de pace, l-a gasit pe Guy Fawkes pandind in pivnita cladirii Parlamentului si a ordonat astfel o perchezitionare preventiva a locului. Au fost gasite aproape 20 de butoaie de praf de pusca, iar Fawkes a fost bagat in arest. Pe timpul unei sesiuni de tortura a detinutului, Fawkes a dezvaluit ca era un participant intr-o conspiratie a englezilor catolici ce viza anihilarea conducerii englezilor protestanti si inlocuirea ei cu lideri catolici.

Insa ceea ce a devenit cunoscut in istorie sub numele de Conspiratia Prafului de pusca, a fost organizat de catre Robert Catesby, un englez catolic al carui tata fusese nedreptatit de regina Elizabeta Intai deoarece refuzase sa se conformeze Bisericii Engleze. Guy Fawkes a fost convertit la catolicism, iar zelul sau religios l-a indemnat sa lupte in aramata spaniola in Olanda. Catesby si alti cativa complotanti au inchiriat o pivnita ce se intindea si sub Parlament iar Fawkes a avut misiunea de a plasa acolo praful de pusca, ascunzand butoaiele sub carbune si lemn.

Deoarece intalnirea Parlamentului de pe data de 5 noiembrie se apropia, Catesby a convocat mai multi englezi catolici sa ia parte la conspiratie, si unul dintre acestia, Francis Trasham, si-a avertizat cumnatul sau catholic- Lordul Monteagle sa nu ia parte la sedinta Parlamentului din acea zi. Monteagle a alerta conducerea, si la cateva ore inainte de atac Fawkes si explozibilul au fost descoperiti. Prin torturarea lui Fawkes, guvernul regelui Iacob a aflat identitatile celor care luasera parte la conspiratie.

Pe timpul urmatoarelor cateva saptamani, autoritatile engleze au ucis si au intemnitat complotantii si au intentat process supravietuitorilor, printre care numarandu-se si cativa englezi catolici nevinovati. Insusi Guy Fawkes a fost condamnat, impreuna cu sefii supravietuitori ai conspiratiei, acestia urmand sa fie spanzurati, innecati sau torturati in Londra. La cateva momente inainte de inceperea groaznicei executii, la data de 31 ianuarie 1606, Guy a sarit de pe o scara in timp ce urca spre platforma de executie, rupandu-si astfel gatul si murind pe loc.

In anul 1606, Paralmentul stabileste ca ziua de 5 noiembrie sa fie o zi de multumire nationala. Astazi, Ziua Guy Fawkes este sarbatorita pe tot teritoriul Angliei la data de 5 noiembrie avand ca scop rememorarea Conspiratiei Prafului de pusca. La lasarea serii, sateni si oraseni de pe tot teritoriul englez aprind ruguri, lanseaza artificii si ard efigii ale lui Guy fawkes, sarbatorind astfel incercarea nereusita a acestuia de a arunca Parlamentul britanic si de a sabota domnia lui Iacob Intai.