Clasificarea adezivilor pentru lemn. Cum alegem adezivii in functie de rezitenta la umiditate?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAdezivi
Ultima actualizareJoi 29 noiembrie 2018
Vizualizari1293

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rezistenta unor piese din lemn este data de adezivul folosit pentru imbinari sau dupa caz, pentru realizarea lemnului stratificat.Astfel, pentru realizarea usilor, ferestrelor sau a parchetului, cel mai adesea este folosita categoria de adeziv lemn D4, fiind cea care va oferi rezistenta lemnului pe termen lung. In acest domeniu, adezivul joaca un rol foarte important. In functie de utilitatea obiectelor din lemn, adezivii sunt impartiti in patru categorii mari.

Ce sunt adezivii si pentru ce sunt folositi in domeniul lemnului?

Conform definitiei, adezivul este un material auxiliar, natural sau sintetic care are ca rol principal sa creeze legaturi intre doua elemente din acelasi material sau din materiale diferite, in cazul de fata lemn. In prezent, cei mai utilizati adezivi sunt cei sintetici, dar mai sunt si situatii in care sunt folosite variantele mai vechi de adezivi naturali.

Adezivii sunt folositi in proceduri pentru:

- obtinerea placilor de lemn din mai multe straturi de lemn;
- obtinerea panourilor de lemn stratificat;
- furniruirea panourilor;
- incleierea unor componente de lemn ale unui mobilier.

Clasificarea adezivilor pentru lemn

Cel mai important si dur stimul la care lemnul trebuie sa faca fata este umiditatea. In functie de rezistenta la umiditate, adezivii sunt clasificati astfel:

D1- este folosit pentru imbinarea a doua elemente de lemn slab, a unei piese ce este pastrata in interiorul casei si nu in zone cu umiditate.

D2- este un adeziv ce poate fi folosit pentru orice tip de lemn, in cazul imbinarilor unor elemente de lemn de interior si neexpuse la umiditate.

D3- aceasta categorie de adezivi este folosita deseori pentru realizarea treptelor, usilor sau ferestrelor in interiorul casei, care poate fi supus umiditatii pe termen scurt sau unei clime mai putin agresive.

D4- este categoria cea mai puternica de adezivi pentru lemn, reusind sa reziste umiditatii. Este folosit cu precadere la exterior si pentru obtinerea lemnului stratificat pentru parchet, pentru usi si ferestre.

Cum sunt testati adezivii pentru a se stabili din ce categorie fac parte?

Pentru a stabili cat mai exact din ce categorie dintre cele patru face parte adezivul, acesta este supus unor teste. Adezivul este de cea mai buna calitate daca face fata umiditatii pe termen indelungat, dar este evident ca principalul test este cel al rezistentei la umiditate. Doua piese din lemn sunt lipite cu ajutorul unui adeziv dupa care este mentinut in apa ore sau zile intregi. Apoi este supus unor teste cu aparate speciale, pentru a verifica rezistenta la rupere pana cand elementul va ceda. Chiar daca nu activati in acest domeniu, aceste informatii va pot fi de folos in cazul in care doriti sa reparati prin casa unele obiecte de lemn sau doriti sa le reconditionati, iar pentru asta veti avea nevoie, cu siguranta, de adezivi. Nu uitati sa tineti cont de locatia in care se afla obiectele, pentru a sti daca veti alege adezivi pentru interior sau exterior.

De unde achizitionam produsul potrivit?

Klebrom.ro vine in fata clientilor cu adezivi de cea mai buna calitate. Echipa de specialisti va va sta la dispozitie https://www.klebrom.ro pentru a va raspunde intrebarilor si pentru a va prezenta adeziviii din clasele de incleiere D3 sau D4, pentru obtinerea imbinarilor care sa reziste in timp.