Cinci sfaturi utile pentru organizarea optimă a unei cămări

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare
Ultima actualizareDuminica 22 ianuarie 2023
Vizualizari343

Voteaza & Distribuie

Descriere

În orice gospodărie se află o cămară cu bunătăți, dar ce se întâmplă atunci când nu mai avem spațiu pentru a depozita noi borcane cu delicii pentru iarnă? Fiind o încăpere cu dimensiuni restrânse, trebuie să folosim fiecare spațiu pe care îl avem la dispoziție într-un mod cât mai eficient. Iar pentru a reuși acest lucru, îți venim în ajutor cu câteva sfaturi și sugestii pentru organizarea cămării tale.

Construiește rafturi suspendate în cămară

Pentru a avea o cămară cât mai bine organizată și aerisită, îți recomandăm să construiești câteva rafturi suspendate, aplicând polițe de lemn sau PAL, pe suporturi metalice. În acest fel poți să acoperi lemnul cu hârtie, pentru a reduce nivelul de umiditate din cămară. Atunci când alegi să îți organizezi cămară cu rafturi suspendate, ar fi ideal să rezervi câte un etaj pentru câte o categorie de produse. Astfel îți va fi mult mai ușor să le identifici și vei avea acces rapid la proviziile tale.

Poți așeza pe rafturile superioare produsele care rezistă în general la căldură, cum ar fi mălaiul, făina, pastele sau orezul. În schimb, pe rafturile din mijloc poți așeza borcanele cu murături, compoturi și dulceață. Iar pe rafturile de jos, unde temperatura este mai scăzută, poți așeza conservele și legumele pe care urmează să le consumi curând. S-ar putea ca unele borcane de murături să fie prea înalte pentru rafturile pe care le-ai construit, așa că poți opta pentru varianta unor rafturi reglabile, pe care le poți înălța în funcție de nevoi.

Depozitează alimentele corect

Uneori alimentele își pot pierde din calitate mult mai repede dacă nu sunt depozitate în recipiente închise ermetic, sau în materiale care le pot proteja corespunzător. Tocmai de aceea, îți recomandăm să păstrezi făina și mălaiul în săculeți speciali din pânză, în timp ce cartofii, varza sau morcovii ar trebui depozitați în lădițe de lemn sau plastic. În schimb, pentru compoturi și dulcețuri poți alege de pe Sticle.ro diverse borcane și sticluțe de diferite dimensiuni, în care poți să păstrezi bunătățile pentru iarnă.

Folosește cârlige și cuiere

O metodă eficientă de a economisi cât mai mult spațiu în cămară este folosirea cârligelor și a cuierelor, de care poți agăța diverse obiecte, de la oale și ibrice, până la linguri, polonice și alte ustensile de bucătărie. De asemenea, poți profita de cârlige pentru a agăța funiile de usturoi sau de ardei iuți, coșulețe cu ceaiuri și mirodenii, sau prosoapele curate de bucătărie.

Separă produsele din cămară


Pentru a te bucura de o cămară cât mai bine organizată ar fi indicat dacă ai reuși să creezi un spațiu pentru fiecare categorie de produse, astfel încât să separi alimentele de restul lucrurilor. Spre exemplu, poți dedica rafturile din mijloc pentru conserve, borcane și alte alimente, în timp ce detergenții pot fi depozitați în cutii de plastic, și pot fi așezați pe rafturile laterale, alături de pungi, șervețele și diverse electrocasnice.

Folosește etichete

Cel mai bun mod în care poți identifica rapid produsele de care ai nevoie este etichetarea acestora. Folosește etichete colorate și notează pe ele numele alimentelor și data la care au fost ambalate, sau perioada lor de valabilitate. În acest fel îți va fi mult mai ușor să ții minte când va trebui să arunci anumite produse și să cumperi altele noi. Îți recomandăm să așezi produsele de dimensiuni mai mari în spate, și pe cele mai mici în față, astel încât să ai o vizibilitate cât mai bună. De asemenea, borcanele mai grele ar trebui depozitate pe rafturile inferioare, în timp ce borcanele ușoare pot fi poziționate pe rafturile de sus.

Așadar, o cămară bine organizată este o cămară construită pe verticală, unde totul este așezat pe rafturi suspendate, iar fiecare spațiu este folosit cât mai eficient. Iar pentru a păstra un mediu cât mai curat și sigur, încearcă să aerisești cămara constant și să păstrezi câteva crenguțe de lavandă, care vor ține la distanță dăunătorii.

Sursa foto: pexels.com/photo/clear-glass-mason-jars-48817/