Centrale pe peleți - Când sunt recomandate și cum le alegem?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricentrale pe peleti, peleti
Ultima actualizareLuni 21 noiembrie 2022
Vizualizari279

Voteaza & Distribuie

Descriere

Modelele noi de centrale pe peleți vin cu o eficiență mai mare asupra arderii, datorită sistemelor de curățare automată mecanică. Unele versiuni au integrate automatizări ce permit controlul temperaturii, fără ca centrala peleți să depășească limita setată.

Ce sunt peleții?

Aceștia sunt biocombustibili obținuți prin prelucrarea rumegușului sau a așchiilor ce rămân după șlefuirea lemnului. Umiditatea peleților este redusă datorită uscării acestora și presării cu ajutorul unor dispozitive speciale. Conform specialiștilor, cea mai bună biomasă pentru fabricarea peleților este fagul.

Încălzirea cu peleți – soluția ieftină și eficientă


Pentru cei care sunt în căutarea unor soluții avantajoase de încălzire, care oferă un randament mare, centralele pe peleți sunt o opțiune foarte bună de luat în calcul. Deoarece în fabricarea paleților nu se folosesc aditivi, arderea lor este una neutră, astfel nu conduce la creșteri ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cazanul pe peleți are același sistem de operare ca toate celelalte cazane, cu excepția combustibilului din care este alimentat. Disponibil în versiuni numai pentru încălzire ori și pentru a furniza apa caldă menajera, centralele pe peleți produc energie la costuri reduse, prin ardere naturală și ecologică. Sistemul special de producere a căldurii îți permite să utilizezi numai combustibilul necesar pentru a încălzi casa în mod uniform și fără exces, cu o eficiență termică de aproximativ 80%.

Sistemul de operare al centralelor pe peleți transformă energia combustiei peleților în căldură, astfel încât este disponibil într-un circuit de apă sau aer, cu funcție de difuzare a căldurii produse. În acest scop, cazanul are un recipient care conține apă sau alt lichid, care este încălzit și, conectat la un sistem de conducte, iar apa este încălzită datorită temperaturii ridicate a fumului în timpul combustiei, care emite căldura către schimbătorul de căldură.

Citește pe blogul Dolinex un articol ghid centrala pe peleți pentru a face cea mai bună alegere pentru locuința ta!

De ce să ții cont în alegerea centralei pe peleți


În primul rând, ia în calcul sistemul de funcționare al centralei, care poate fi în condensare sau convențional. Conform specialiștilor, cel de-al doilea tip oferă un randament de peste 90%, iar versiunile în condensare asigură o eficiență de 100% . Apoi, trebuie să cauți un model ce are o putere optimă, astfel încât să asigure necesarul de încălzire. În a calcula o putere estimativă, ia în calcul dimensiunea spațiului, dar și ce nivel de izolare termică ai în locuință. Este recomandat ca centrala să aibă un tiraj optim, iar pentru acesta este nevoie de instalarea unui coș de evacuare. Nu în ultimul rând, trebuie să șii faptul că centralele moderne au integrate sisteme automate de curățare, dar și prețul acestora este unul mai mare. Totuși, aceste versiuni generează o combustie mai bună. Dacă nu preferi un sistem automat, poți opta pentru unul manual.

De ce să alegi o centrală pe peleți

Faptul că încălzirea este una dintre nevoile de bază și că influențează în mod direct bugetul gospodăriilor și al întreprinderilor, alegerea unei centrale eficiente este esențială. Din ce în ce mai mult, se caută sisteme de încălzire capabile să realizeze economii de energie și, prin urmare, reducerea costurilor. În acest sens, centralele pe peleți sunt o soluție excelentă.

  • Sistem ecologic de încălzire

Atenția la durabilitatea mediului este acum un fapt adoptat de către multe persoane. Centrala pe peleți este un sistem de încălzire ecologic, deoarece nivelul de CO2 epuizat este similar cu cel al carbonului eliberat atunci când lemnul se descompune în mod natural în pădure. Instalarea unor ecosisteme durabile, cum ar fi cazanele pe biomasă, inclusiv cazanele pe peleți, este o opțiune ecologică.

  • Sunt încălzite suprafețe mari

Nu ar trebui să crezi că centralele pe peleți nu sunt capabile să încălzesc spații mari, deoarece modele actuale vin într-o gamă largă de dimensiuni și prețuri, iar o astfel de centrală poate încălzi și încăperi ce au o suprafață mare.

  • Centralele pe peleți sunt practice

Astăzi, peleții nu numai că pot înlocui sistemele cu gaz natural, motorină și GPL, dar sunt și soluția ideală pentru înlocuirea lemnului vechi scump. Centralele pe peleți, de fapt, produc aceeași căldură ca șemineele din lemn, dar la prețuri mai mici, fără murdărire (reziduul de cenușă este foarte scăzut), având o ușurință de utilizare.
În ceea ce privește consumul, de exemplu, o centrală ce are o putere de 35 Kw, poate consuma un minim de 3 kg peleți pe oră și un maxim de 7 kg. Cu cât puterea centralei este mai mare, cu atât crește cantitatea necesară de biomasă. În cazul unui model de 100 Kw, se pot consuma între 7 și 20 kg de peleți pe oră (calculul este estimativ).

O centrală pe peleți este cel mai convenabil și sigur sistem de încălzire, în comparație cu alte tipuri, iar avantajele unei astfel de centrale sunt destul de numeroase. Important în a obține cea mai bună eficiență a cazanului este folosirea de peleți de calitate, uscați, fără impurități, deoarece în caz contrar, randamentul va scădea vizibil, ba chiar se poate ajunge la defectarea cazanului.

Sursa foto: unsplash.com/photos/z0-ZQxAn9_k