Cele mai importante unelte pentru realizarea mobilierului

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriscule, scule electrice
Ultima actualizareMarti 10 august 2021
Vizualizari706

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fie că vorbim de unelte pentru realizarea mobilei în gospodărie sau de echipamente de lucru care ajută la realizarea mobilei de serie, uneltele potrivite reduc timpul de lucru în mod considerabil și ajută la crearea unei piese de mobilier în condiții de siguranță. Așa că, indiferent dacă vei lucra de acasă, intenționezi să îți deschizi un atelier sau ai deja un atelier pentru confecționarea mobilei, cea mai bună variantă pentru tine este formată din uneltele profesionale. Acestea îți vor asigura rapiditatea și puterea de care ai nevoie să duci proiectele la bun sfârșit.

Care sunt cele mai importante unelte pentru realizarea mobilierului?
1. Fierăstrău circular
Indiferent dacă lucrezi cu lemn, PAL sau MDF, trebuie să tai bucățile la dimensiunile necesare. Tăieturile trebuie să fie în unghiuri perfecte și drepte, iar pentru acest lucru poți folosi un fierăstrău circular, fie de mână sau cu masă. Fierăstraiele circulare cu masă sunt mai voluminoase și sunt perfecte pentru ateliere care se ocupă cu prelucrarea lemnului. Fierăstraiele sunt staționare și lucrurile la care trebuie să te uiți atunci când vrei să achiziționezi unul sunt materialele din care sunt confecționate, unghiul de tăiere și lama de tăiere.

Cu cât diametrul lamei este mai mare, cu atât înălţimea materialului prelucrat poate fi mai mare. Pentru lucrări ce implică elemente din lemn sau PAL, este recomandată o lamă de tăiere din oţel. În schimb, fierăstraiele circulare de mână sunt mai mici și pot fi folosite pentru redimensionarea lemnului şi pregătirea acestuia pentru diverse proiecte de realizare a unor piese de mobilier şi nu numai. Având o dimensiune redusă, se potrivesc mai mult pentru case și pot fi depozitate în casă sau în garaj.

Pentru mai multe modele puteți, să consultați fierăstraie circulare pe danibrum.ro și să le alegeți pe cele potrivite pentru voi.

2. Fierăstrău pendular
Spre deosebire de fierăstrăul circular în care lama are o mișcare rotativă, fierăstrăul pendular are o mișcare sus-jos și are o lama zimțată. Poate fi folosit pentru a modela lemnul sau PAL-ul și se potrivește pentru proiectele ce implică tăierea unor linii curbe sau a unor modele complicate. Și aceste fierăstraie pot fi de mână sau cu masă, cele de mână potrivindu-se pentru proiecte mai mici, ongoing sau taieri la locul montajului, unde nu te poti deplasa cu un circular cu masa mobila.

3. Mașină de șlefuit
Perfectă pentru confecționarea de mobilier, mașina de șlefuit poate lucra atât suprafețele plane, cât și cele curbe. Esenţial de reţinut este faptul că maşinile de şlefuit nu se folosesc pentru materiale de tip PAL, deoarece aceste plăci au suprafața melaminată. Un model orbital este ideal pentru suprafețele curbe, dar poate lucra și pe cele plate, fiind echipat cu discuri mobile care se mulează pe orice suprafață și au o mișcare orbitală. Modelele alternative sunt echipate cu o bandă care susține hârtia abrazivă și sunt dedicate șlefuirii de finețe, mișcarea fiind longitudinală, iar cu pregătirea potrivită, acest tip de model poate fi folosit indiferent de suprafață.

4. Maşină de rindeluit
Maşinile de rindeluit diferă în funcție de scopul utilizării. Asemenea maşinilor de şlefuit, maşinile de rindeluit nu sunt recomandate pentru materiale de tip PAL şi MDF. Pentru lucrări ocazionale se potrivește o maşină de rindeluit cu un motor electric, iar pentru lucrări profesionale sunt indicate maşinile de rindeluit cu motoare prin inducție, acestea fiind mult mai rezistente. Pentru lucrări ocazionale se recomandă o maşină de rindeluit universală, care te poate ajuta să realizezi diferite operațiuni, cum ar fi rindeluire și îndreptare.

Maşinile de rindeluit se împart în două și anume:

  • Deschise - denumite și abrict, potrivite pentru îndreptarea materialului,
  • Închise - denumite și mașini de rindeluit la grosime, care pot rindelui laturile paralele, având o precizie și productivitate ridicată.

5. Maşină de găurit şi înşurubat
Cunoscută generic drept bormaşină, maşina de găurit şi înşurubat este un instrument important în realizarea mobilierului, întrucât este o unealtă bună atât pentru găurit, cât și pentru înșurubat. Pentru realizarea mobilei, fie că este entry-level sau pentru nivel industrial, poți alege dintr-o plajă largă de modele bormașina de care ai nevoie. Acestea pot avea diferite caracteristici; poți găsi modele cu fir și cu acumulatori, acestea fiind mai versatile. Indiferent de modelul ales, dacă este cu fir sau fără, performanța mașinii de înșurubat va fi optimă și de calitate.

Indiferent dacă te pregătești să construiești mobilă în gospodăria ta sau ai un atelier unde urmează să o construiești, uneltele importante pot face diferența. Folosește-le pe cele mai importante dintre ele pentru realizarea mobilierului!

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/constructor-comerciant-handyman-3546203/