Cele mai bune produse lactate pentru copii

Detalii

CategoriiAlimentatie
Taguribranza, lapte
Ultima actualizareMarti 17 mai 2022
Vizualizari565

Voteaza & Distribuie

Descriere

Iaurturi, chefir, brânzeturi–care sunt cele mai potrivite lactate pentru cei mici? Dacă a venit momentul să introduci produsele lactate în dieta copilului tău, este important să ții cont de mai multe aspecte. De aceea, îți venim în ajutor cu informații utile astfel încât să alegi lactatele potrivite pentru bebelușul tău.

De ce sunt necesare lactatele pentru copii?

Lactatele au un rol important în asigurarea necesarului de calciu în organism, esențial pentru sănătatea danturii și a sistemului osos. Pe lângă faptul că sunt o importantă sursă de calciu, lactatele sunt bogate în magneziu, seleniu, vitamina B12 și acid pantotenic. Însă, laptele de vacă nu conține îndeajuns de mult fier și acid folic, necesar pentru creșterea bebelușilor, așa că nu este recomandat copiilor mai mici de 12 luni.

Care sunt cele mai bune lactate pentru copii

Copiii se află în creștere, așa că au nevoie de rezerve de calciu, pentru a se putea dezvolta corespunzător. În momentul în care organismul folosește din aceste rezerve pentru alte zone ale corpului, oasele devin mult mai fragile, iar astfel pot apărea riscuri de fracturi. Oasele ajung la maximul densității abia în jurul vârstei de 20-25 de ani. De aceea, în perioada copilăriei și a adolescenței, consumul de lactate are un rol esențial. Iar cele mai bune lactate pentru copii sunt:

Laptele


Nutriționiștii susțin că orice copil ar trebui să consume aproximativ trei pahare de lapte pe zi, după vârsta de 1 an. Laptele este porția perfectă de calciu, într-o formă ușor absorbabilă. În plus, studiile au dovedit că un consum zilnic de lapte îi ajută pe cei mici să aibă oase și dinți mai puternici, dar și o capacitate de memorare mai bună.
Iaurtul Iaurtul este o sursă bogată de calciu, acizi grași, vitamine și proteine cu înaltă valoare nutritivă. În plus, bacteriile din iaurt au un rol important în protejarea sistemului imunitar, pe care îl antrenează să lupte împotriva anumitor afecțiuni.

Brânza

Când vine vorba despre brânzeturi, acestea sunt recomandate pentru dieta celor mici întrucât conțin proteine de bună calitate, dar și aminoacizi esențiali. În primul an de viață, cei mici pot consuma fără probleme brânză calcică, iar după primele 12 luni, pot mânca mozzarella, ricotta sau cottage.

Cum introduci lactatele în dieta copiilor

Lactatele recomandate pentru copii sunt iaurtul, chefirul și laptele acru, pentru că au proprietăți probiotice și susțin activitatea sistemului digestiv. Dacă dorești să incluzi laptele de vacă în alimentația bebelușului tău, ar trebui să aștepți ca bebelușul să treacă de vârsta de un an. Chiar dacă laptele de vacă conține mai multe proteine și minerale decât laptele matern, acesta este mai greu digerabil. Comparativ cu laptele matern, laptele de vacă este bogat în beta-lactoglobulină, proteină care cauzează alergii în cazul anumitor persoane. Acesta este motivul pentru care laptele de vacă nu ar trebui introdus în dieta copiilor, înainte de 12 luni. În ceea ce privește brânzeturile, acestea pot fi introduse în dieta copiilor în jurul vârstei de 12 luni. Poți începe cu brânza mai puțin grasă, și după vârsta de 1 an, cu brânză feta, parmezan, cașcaval sau mozzarella. Este recomandat, în general, consumul de brânzeturi cu un conținut redus de sare.

Cum îi încurajezi pe cei mici să consume lactate

Mulți părinți se confruntă cu probleme în momentul încearcă să diversifice dieta copiilor lor. De multe ori, dacă pruncii sunt obișnuiți cu legume, fructe și carne, tind să refuze lactatele. De aceea, este important ca părinții să își încurajeze copiii să consume lactate, oferindu-le porții mici, fără să îi forțeze. De asemenea, îl poți lăsa pe cel mic să își pună singur lapte sau iaurt în pahar, astfel încât să își aleagă singur porția. Totodată, poți fi chiar tu un exemplu pentru copilul tău, consumând cât mai des produse lactate. O altă metodă de a-l convinge pe cel mic să consume lactate ar fi aceea de a-i prepara deserturile cu produsele lactate recomandate vârstei sale: iaurt, brânză dulce sau smântână.

Dacă a venit momentul să introduci lactatele în dieta copilului tău, asigură-te că vei ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit și că vei opta pentru produse de calitate. Spre exemplu, în gama de lactate de Ibănești de la Mirdatod găsești iaurturi și brânzeturi sănătoase, potrivite pentru cel mic.

Sursa foto: unsplash.com/photos/vdbq-iiyvGY