Cei mai agresivi rechini din lume

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari27249

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rechinii sunt considerati a fi unii dintre cei mai periculosi pradatori din lume. Mentionarea numelui unui rechin determina oamenii sa stea departe de apele limpezi albastre. Fobia de rechin a fost intensificata in filmul "Jaws" lansat in 1975. Nici macar Steven Spielberg nu si-ar fi imaginat vreodata ca filmul sau va crea isterie in masa. In film rechinul a invadat o petrecere, nimicind tot ce intalnea in apa. Cu dintii sai ascutiti si falci puternice a devorat membrelor tuturor victimelor.



Atacurile rechinilor sunt relativ mai putine decat intepaturile de albine. Exista multe specii de rechini care populeaza apele oceanului din intreaga lume. Care sunt cei mai agresivi rechini din lume?


Cei mai agresivi rechini din lume

Atacul unui rechin este intotdeauna in mintea celor care petrec pe plajele cele mai infestate cu rechini din lume. Oamenii nu sunt o prada naturala pentru rechini, motivele fiind evidente. Cu toate acestea, exista unele specii de rechini agresive fata de oameni.


Exista unul sau doua specii de rechini care poate fi numite devoratoare de oameni. Iata o lista cu cele mai agresive 10 specii de rechini, in functie de agresivitatea lor fata de oameni.


10. Rechinul lamaie

Rechinii lamaie sau Negaprion brevirostris sunt nativi din regiunile tropicale si subtropicale ale coastelor Atlanticului de Nord si Americii de Sud. Rechinii lamaie sunt rechinii cei mai studiati de catre cercetatori, deoarece acestia pot supravietui in captivitate. Exista rapoarte care atesta 22 atacuri inregistrate de rechin lamaie din 1850. Din fericire, niciunul dintre aceste atacuri nu au fost raportate a fi fatale.




rechinul lamaie


rechinul lamaie




Rechinul lamaie poate creste pana la 4 metri lungime si poate cantari peste 182 de kg. Acesti rechini de recif sunt extrem de agresivi in timpul sezonului de imperechere si sunt usor de provocat sa atace.


9. Rechinul ciocan

Membrii ai genului Sphyrna, exista 9 specii de rechini ciocan. Dintre acestea, 3 sunt considerate a fi cele mai agresive specii de rechini din lume. Rechinii ciocan sunt, in general, creaturi timide, dar nimeni nu si-ar dori sa fie un apropierea vreunuia.




rechinul ciocan


rechinul ciocan




Cea mai agresive specii de rechini ciocan sunt Sphyrna lewini sau rechinul ciocan „scoica", Sphyrna couardi sau rechinul ciocan alb fin, Sphyrna mokarran sau marele rechin ciocan. Acestia sunt de aproximativ 3-5 metri lungime si cantaresc intre 150 si 500 de kilograme.


8. Rechinul albastru

Rechinul albastru sau Prionace glauca ocupa pozitia a 8-a in lista celor cele mai agresive 10 specii de rechini din lume. S-a raportat ca acestia au atacat 32 de oameni, din care 3 atacuri s-au dovedit a fi fatale.




rechinul albastru


rechinul albastru




Rechinii albastri sunt oarecum explorati iar cercetarea lor se dovedeste a fi o afacere costisitoare pentru oameni. Acestia sunt renumite pentru "muscaturile" lor pe ambarcatiuni de mici dimensiuni, care se dovedesc mortale pentru majoritatea oamenilor. Rechinul albastru atinge aproximativ 3,7 metri in lungime si cantareste cca 205 kilograme.


7. Rechinul tigru de nisip

Rechinul tigru de nisip apartine familiei Odontaspidiae. Este una dintre speciile de rechini cele mai agresive, agresivitatea lor incepand chiar in uter. Aceste rechini sunt ovovivipari, ceea ce inseamna ca puii se dezvolta din oua care cresc in interiorul corpului femelei. Femelele au doua utere care pot sustine mai multe oua. Odata ce puiul de rechin se dezvolta in fiecare uter, se va hrani cu fetusii mai slabi pana cand ramane doar un pui de rechin in fiecare uter.




rechinul tigru de nisip


rechinul tigru de nisip




Exista 64 de atacuri de rechini tigru de nisip raportate, cu 2 decese. Acestia sunt de aproximativ 3 metri lungime si cantaresc pana la 160 de kilograme.


6. Rechinul cenusiu de recif

Rechinul cenusiu de recif sau archarinus amblyrhynchos este unul din cei mai feroce pradatori din lumea oceanica. Acesta are o membrana care ii acopera ochii atunci cand se pregatesc atac. Aceasta membrana ii protejeaza ochii, putand inainta usor si nimici totul in calea sa.




rechinul cenusiu de recif


rechinul cenusiu de recif




Rechinul cenusiu de recif poate creste pana la 2,6 metri lungime si poate atinge 34 de kg in greutate. Au fost raportate 8 atacuri asupra oamenilor, insa niciunul nu a fost fatal.


5. Rechinul Mako

Rechinul Mako sau Isurus oxyrinchus (cel cu nas ascutit), ocupa locul 5 in lista celor mai agresivi rechini din lume. Acest rechin poate inota la viteza de 74 de km/h si chiar sari pana 8,5 metri in aer!




rechinul Mako


rechinul Mako




Rechinul Mako este una dintre cele patru specii de rechini cu sange cald, cunoscut pentru 42 de atacuri asupra oamenilor, dintre care doua fatale. Acest rechin ajunge 3-4 metri lungime si poate cantari pana la 800 de kilograme.


4. Rechinul oceanic cu varf alb

Rechinul oceanic cu varf alb sau Carcharhinus longimanus este un rechin mare pelagic, ce populeaza marile calde tropicale si temperate. Are un corp lung cu un varf alb si inotatoare rotunjite.




rechinul oceanic cu varf alb


rechinul oceanic cu varf alb




Acest rechin lent este unul dintre cei mai agresivi rechini fata de oameni. Se va aminti intotdeauna ca acesti rechini sunt responsabili pentru moartea a 600 - 800 marinari din USS Indianapolis. Rechinul cu varf alb poate creste pana la o lungime de 3-4 metri si cantareste aproximativ 168 de kg.


3. Rechinul tigru

Rechinul tigru sau Cuvier Galeocerdo este singurul membru din genul Galeocerdo. Acesti rechini populeaza apele tropicale si temperate din jurul insulelor din Pacific. Corpul lor e acoperit de dungi de culoare inchisa, de unde le si provine numele de rechini tigru.




rechinul tigru


rechinul tigru



In general, rechinii tigru vaneaza noaptea si devoreaza orice le iese in cale, chiar metal. Este cunoscut faptul ca ataca numaiecat oameni, la multe specimene umane fiind gasite ramasite umane in stomacul, impreuna cu placute de inmatriculare, anvelope auto, cutii de aluminiu si alte ramasite. Sunt cunoscuti ca "devoratori de oameni", ocupand pozitia a treia in lista celor mai agresivi rechini din lume. Au intre 2,5 si 3,5 metri lungime si pot cantari de la 385 pana la 635 de kilograme.


2. Marele rechin alb

Marele rechin alb (cunoscut si ca Marele alb) sau Carcharodon carcharias este un pradator legendar care a creat fobia de rechini in mintile noastre. Exista peste 116 de oameni care au fost victime ale atacului marelui rechin alb. Dintre acestea, 67 de persoane au pierdut batalia vietii lor cu acesti imensi pradatori.




marele rechin alb


marele rechin alb



Marele alb atinge aproximativ 6 metri in lungime si cantareste (tineti-va respiratia) pana la 2268 de kilograme. Aceste caracteristici ii face din cei mai mari rechini din lume. Marele rechin alb este cel mai mare si mai curios pradator de pe pamant. Cercetatorii au descoperit ca, in general, acestia nu isi „rod" victimele ci doar ii musca, insa e o muscatura fatala pentru oameni.


1. Rechinul taur

Am ajuns si la pozitia fruntasa: rechinul taur. Acest rechin populeaza atat apa sarata cat si apa dulce din intreaga lume. Carcharhinus leucas sau rechinii taur sunt cei mai agresivi rechini din lume fata de om, deoarece tind sa inoate in apele care sunt frecventate de oameni.




rechinul taur


rechinul taur



Tarmurile tropicale din Brazilia si Australia de Vest sunt locurile lor preferate de inot. Deoarece pot inota in apele de mica adancime, ape calde, atacurile acestor rechini nu este deloc ceva nemaiauzit. Ataca oamenii din curiozitate chiar daca oamenii nu fac parte de fapt din meniul lor.


Potrivit cercetatorilor rechinul taur sunt cel mai agresiv rechin din lume, urmat de marele rechin alb si rechinul tigru. Poate creste pana la 3,3 metri in lungime, iar femelele de rechini taur sunt mult mai mari decat masculii, cantarind pana la aproximativ 318 kg.



Inainte de a permite ca o fobie de rechin sa se dezvolte in voi, luati in considerare ca oamenii nu sunt o prada naturala pentru rechini. Ei ataca oamenii din curiozitate si sunt la fel de inteligenti ca si cainii de companie. Pentru a evita sa devina o parte din meniul unui rechin, evitati sa inotati in apele infestate de rechini. Asigurati-va ca respectati regulile si regulamentele de inot in ape date de catre autoritatile locale. Precautia si siguranta sunt cheia pentru a evita o intalnire hidoasa cu acesti pradatori atat de puternici.