Sănătatea bărbaților după 50 de ani - 7 lucruri importante de știut

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricancer, prostată, sanatate, tensiunea arteriala
Ultima actualizareVineri 30 octombrie 2020
Vizualizari548

Voteaza & Distribuie

Descriere

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul trece prin anumite modificări la nivel celular care alterează structura unor țesuturi. Din această cauză pot apărea diverse probleme de sănătate. Deși probabil te simți în formă, riscurile asociate cu înaintarea în vârstă încă există. De aceea, este important să ai grijă de stilul de viață și să mergi periodic la control, pentru investigații și teste de screening. Sportul, alimentația sănătoasă, starea de nefumător și consumul limitat de alcool sunt aspecte care țin de un stil de viață sănătos.

Iată 7 lucruri pe care trebuie să le știi în legătură cu sănătatea după vârsta de 50 de ani.

1. Risc de hipertenisune
Hipertensiunea este o afecțiune frecventă la persoanele cu vârste înaintate. Aceasta reprezintă valori ridicate ale tensiunii arteriale (peste 140/90 mmHg). Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge asupra pereților vaselor de sânge.

În afară de vârstă, hipertensiunea apare și pe fondul altor factori de risc, precum:

  • Stresul;
  • Fumatul;
  • Consum excesiv de sare;
  • Exces de greutate;
  • Sedentarism;
  • Probleme renale;
  • Lipsa odihnei.

În cadrul consultului medical de rutină, va fi monitorizată și tensiunea arterială. În prezent există tensiometre ușor de folosit de persoane care nu lucrează în domeniu medical. Poți utiliza un astfel de aparat pentru a-ți monitoriza regulat tensiunea arterială acasă.

2. Risc de boli cardiovasculare
Vârsta înaintată este asociată cu pierderea elasticității arterelor. Așadar, acestea devin mai fragile și sunt susceptibile la formarea plăcilor de aterom, afecțiune care se numește ateroscleroză. Ateroscleroza este cea mai frecventă boală care provoacă infarct de miocard, atunci când afectează arterele inimii (cardiopatie ischemică). Cele mai multe decese de la nivel mondial sunt cauzate de ateroscleroză.

Alți factori de risc asociați cu ateroscleroza:

  • Diabetul zaharat;
  • Alimentația nesănătoasă (consum crescut de grăsimi animale și dulciuri);
  • Sedentarism;
  • Fumat;
  • Colesterol mărit;
  • Hipertensiune arterială;
  • Obezitate.

Boala este asimptomatică în stadiile incipiente, însă apoi poate provoca dureri la nivelul toracelui și scăderea rezistenței la efort fizic.

3. Risc de afecțiuni ale prostatei
Prostata este glanda masculină de mărimea unei nuci, care este situată în apropierea vezicii urinare și înconjoară uretra (tubul care transportă urina la exterior). După vârsta de 50 de ani, riscul de probleme ale prostatei este mai mare, deoarece prostata tinde să se mărească în volum. Probleme precum adenomul de prostată, cancerul de prostată sau prostatita sunt frecvente după această vârstă – află mai multe despre prostatită.

Simptomele afecțiunilor de prostată se aseamănă și includ deseori senzația frecventă de urinare și nevoia urgentă de a merge la toaletă.

4. Risc de cancer colorectal
Riscul de cancer colorectal crește, de asemenea, după această vârstă. Această afecțiune este caracterizată de apariția unor leziuni maligne la nivelul colonului și rectului. Poate fi nevoie să efectuezi o colonoscopie la un anumit interval de timp, la recomandarea medicului.

5. Pierderea masei musculare
Odată cu îmbătrânirea, masa musculară se diminuează, ceea ce produce dureri de spate, dureri ale articulațiilor și probleme ale flexibilității. Pentru prevenirea acestei probleme este important să crești consumul de proteine și să incluzi în antrenamentele tale fizice exercițiile de forță.

6. Nivel mai crescut de anxietate și stres
Îmbătrânirea poate fi asociată cu dezvoltarea unor probleme de sănătate mintală precum anxietate sau chiar depresie. După vârsta de 50 de ani poate apărea senzația că performanțele sunt mai scăzute, ceea ce afectează încrederea de sine. De asemenea, la această vârstă există numeroase responsabilități ce pot fi răspunzătoare de apariția stresului (rate, probleme financiare, părinți bătrâni sau bolnavi, grija copiilor).

Însă stresul și anxietatea cresc riscul de apariție a multor alte afecțiuni. De aceea, este important să cauți soluții și să îți ții sub control stresul prin activități plăcute. Fă-ți timp pentru tine și cere ajutor specializat din partea unui consilier dacă ți se pare că nu poți face față problemelor.

7. Disfuncții sexuale
Odată cu înaintarea în vârstă și cu schimbările hormonale, pot apărea diverse probleme în viața sexuală. Printre acestea se numără scăderea libidoului, disfuncția erectilă (dificultate în obținerea și chiar menținerea erecției), ejacularea precoce. Problemele de prostată pot fi un factor de risc. Din fericire, toate aceste probleme se pot rezolva prin medicamente sau diverse tehnici, iar sexul după această vârstă poate deveni chiar mai plăcut.

Așadar, după vârsta de 50 de ani crește riscul de apariție a unor afecțiuni. De aceea, este important să acorzi mai multă atenție stilului de viață și consultului medical de rutină.

Sursa foto: unsplash.com/photos/hIgeoQjS_iE