Ce trebuie să știi despre presiunea în anvelope

Detalii

CategoriiAuto/moto
Tagurianvelope auto
Ultima actualizareMarti 22 august 2023
Vizualizari383

Voteaza & Distribuie

Descriere

Menținerea unei presiuni corecte la nivelul anvelopelor este esențială pentru siguranța în trafic. Nivelurile improprii ale acestui parametru pot cauza pierderea controlului asupra vehiculului, reducerea stabilității în curbe și frânări ineficiente, ceea ce poate duce la accidente. Citește acest articol și descoperă cele mai importante informații despre presiunea în anvelope:

De ce este importantă presiunea corectă în anvelope


Menținerea presiunii corecte asigură un control mult mai bun al mașinii, atât la viraje, cât și pe suprafețe de drum acoperite cu pelicule de apă sau gheață. Mai mult decât atât, o valoare corectă a presiunii prelungește durata de viață a anvelopelor cu care mașina este echipată. Spunem asta, deoarece:

  • presiunea prea mare provoacă uzură pe zona mediană a anvelopei;
  • presiunea prea mică provoacă uzură pe extremitățile acesteia.

În plus, un nivel optim al presiunii în anvelope are impact și asupra consumului de combustibil. De regulă, anvelopele subumflate creează o rezistență mai mare la rulare, ceea ce necesită mai multă energie pentru a mișca vehiculul, rezultând astfel un consum de combustibil mai mare.

Cum se măsoară presiunea în anvelope


Pentru a măsura presiunea în anvelope, este important să ai la îndemână instrumentele potrivite. Manometrul este un instrument portabil ce poate fi achiziționat online sau de la magazinele cu piese auto. Pentru a-l utiliza corect, trebuie să îl conectezi la supapa anvelopei și să citești rezultatul de pe afișaj. Un manometru are un preț de achiziție extrem de convenabil, vine cu un design ergonomic și este simplu de utilizat. Cu toate acestea, acuratețea sa poate varia în funcție de calitatea produsului pentru care ai optat. Pentru a simplifica întregul proces, poți apela oricând dorești la specialiștii din cadrul unui service auto, ce include în ofertă și servicii de vulcanizare.

Factori care influențează nivelul presiunii în anvelope


Schimbările de temperatură pot afecta valoarea acestui parametru. Atunci când temperaturile scad, aerul din anvelope se contractă, ceea ce poate duce la scăderea presiunii. În schimb, temperaturile ridicate pot cauza dilatarea aerului, cauzând astfel creșterea presiunii în anvelope. Într-o zi de iarnă, presiunea poate scădea cu aproximativ 2 psi, comparativ cu o zi de vară. De asemenea, stilul de condus poate afecta presiunea în anvelope. Sarcinile prea mari pe care anvelopele trebuie să le suporte, sau condusul la viteze mari / pe distanțe lungi, sunt factori ce influențează valoarea acestui parametru. Mai mult decât atât, anvelopele deteriorate pot pierde presiune mai rapid decât cele în stare bună.

De exemplu, o anvelopă cu o deteriorare semnificativă la nivelul suprafeței de rulare poate permite scăparea aerului prin structura de material, ducând astfel la scăderea presiunii. Este important să verifici în mod regulat starea anvelopelor și să le înlocuiești la timp pe cele uzate. Chiar și schimbările de altitudine pot afecta presiunea în anvelope. La altitudini mai mari, presiunea atmosferică scade, ceea ce poate duce la creșterea presiunii relative în anvelope. De exemplu, la altitudini mari, cum ar fi cele din zonele montane, presiunea din anvelope poate crește cu aproximativ 1 psi / 1.000 de metri.

Cum ajustezi presiunea în anvelope pentru diferite condiții de drum


Pentru a identifica presiunea optimă în anvelopele cu care este echipată mașina ta, consultă recomandările producătorului. Aceste informații pot fi găsite în manualul mașinii sau pe eticheta de pe ușa șoferului. Este important să ții cont de tipul anvelopelor, greutatea vehiculului și condițiile meteo la momentul ajustării presiunii.

De exemplu, în cazul anvelopelor de iarnă, recomandările producătorului pot indica o presiune mai mare pentru a asigura o mai bună aderență pe drumurile acoperite de zăpadă sau gheață. Pentru a adapta presiunea în anvelope la condițiile diferite de drum, este important să ții cont de aderența necesară. În cazul drumurilor umede sau alunecoase, o presiune mai mică poate crește aderența anvelopelor la suprafață.

Pe de altă parte, pentru drumurile cu multe denivelări, o presiune mai mare poate ajuta la prevenirea deteriorării anvelopelor. Este important să reții că modificarea presiunii în anvelope trebuie să fie făcută în limitele recomandate de producător. Este important să verifici periodic presiunea în anvelope, chiar dacă nu observi semnele vizibile ale unui posibil dezechilibru.

Beneficiile asigurate de presurizarea cu azot


Fiind un gaz inert, azotul este mai puțin volatil decât aerul. De aceea, presurizarea cu azot este mult mai sigură decât cea cu ajutorul aerului, reducându-se riscul de explozie la nivelul anvelopelor. Mai mult decât atât, presurizarea cu azot asigură o presiune în anvelope constantă pentru mai mult timp, generând astfel costuri de întreținere optimizate. În plus, manevrabilitatea și stabilitatea autoturismului se îmbunătățesc semnificativ pe termen lung.

Presurizarea cu azot se realizează cu ajutorul unui compresor special, ce permite eliminarea aerului din anvelope și înlocuirea acestuia cu azot. De asemenea, echipamentul îndepărtează eficient umezeala și impuritățile din azot, pentru un nivel al purității cât mai ridicat. După presurizare, anvelopele sunt sigilate cu o supapă ce permite menținerea presiunii optime în timp.

Dacă anvelopele autoturismului pe care îl conduci rulează la o presiune incorectă, programează-te pentru o vizită la un centru din rețeaua Euromaster. Specialiștii cu experiență în domeniu utilizează echipamente performante pentru monitorizarea valorii acestui parametru și îți pun la dispoziție serviciul de presurizare cu azot, pentru a te bucura de cel mai bun raport calitate-preț!