Ce trebuie să știi despre prelucrarea lemnului masiv pentru fabricarea pieselor de mobilier

Ce trebuie să știi despre prelucrarea lemnului masiv pentru fabricarea pieselor de mobilier

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurilemn, mobila, mobila lemn masiv, vanzare utilaje
Ultima actualizareLuni 20 decembrie 2021
Vizualizari84

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prelucrarea lemnului și fabricarea pieselor de mobilier pentru spațiile interioare și exterioare vor fi întotdeauna activități cu un public extins, de aceea, indiferent de dimensiunea sau nișa atelierului tău, este important să știi care sunt toate etapele necesare pentru realizarea produselor finite. Mobilierul din lemn masiv oferă locuinței eleganță, respect și abundență, fiind ideal pentru vaste stiluri de amenajare: rustic, clasic sau tradițional, shabby-chic, scandinav etc.

Descoperă care sunt utilajele pentru prelucrarea lemnului de pe danibrum.ro potrivite pentru atelierul tău, care sunt etapele de lucru necesare pentru a fabrica mobilă rezistentă și durabilă și cum alegi speciile de lemn în funcție de duritatea lor și de cerințele clienților!

Care sunt etapele de lucru pentru prelucrarea lemnului?


Pentru a oferi buștenilor de lemn formele dorite în cadrul procesului de fabricare a pieselor de mobilier de interior și exterior, este important să nu ratezi nicio etapă de prelucrare. Astfel, iată care sunt pașii principali:

 • Cojirea și secționarea bușteanului. Printre cele mai importante etape pentru pregătirea lemnului sunt cojirea și secționarea bușteanului.
 • Îndreptarea și rindeluirea scândurilor. Pentru ca suprafețele de lucru să poată fi folosite la capacitate maximă, va trebui să tai buștenii și să le reduci grosimea acestora până ajungi la dimensiunea potrivită pentru cerințele clienților.
 • Șlefuirea scândurilor. Scândurile au nevoie de suprafețe netede și drepte pentru ca toate proiectele să poată fi realizate ușor și conform planurilor de lucru.
 • Profilarea. În funcție de piesele de mobilier ce trebuie fabricate, scândurile au nevoie de o anumită profilare. De exemplu, pentru o masă rotundă, scândura ta va trebui conturată foarte bine până când aceasta nu va mai avea colțuri.
 • Frezarea și găurirea. Frezarea te va ajuta să obții profiluri foarte bine definire, iar găurirea scândurilor va facilita îmbinarea materialului cu alte piese necesare.

Care sunt echipamentele esențiale care te vor ajuta pentru prelucrarea lemnului?


 • Mașină de rindeluit - vei putea folosi mașina de rindeluit pentru a aduce scândurile la grosimile dorite.
 • Mașină de șlefuit - va netezi și îndrepta suprafețele lemnului.
 • Fierăstraie - fie acestea panglică sau circulare. Ele vor ajuta la debitarea lemnului.
 • Strung - vei putea realiza diverse operațiuni: de găurire, zimțuire, așchiere, rotunjire și filetare.
 • Mașină de aplicat cant - sunt potrivite în special pentru canturile ABS și de furnir, însă pot fi folosite și pentru canturile melaminate, PVC sau aluminiu.
 • Router CNC - (Computer numerical control) - este un echipament performant și automatizat ce poate realiza numeroase operațiuni. Este potrivit pentru un atelier în pas cu noile tehnologii, pentru prelucrarea lemnului și fabricarea pieselor de mobilier.

Speciile de lemn potrivite pentru fabricarea pieselor de mobilier

 • Stejar - o specie de lemn tare, fiind potrivit pentru piesele de mobilier din orice încăpere, inclusiv din baie, bucătărie sau balcon deschis. Cu atât mai mult, din lemnul de stejar se poate fabrica parchet de calitate.
 • Pin - folosit în special pentru fabricarea pieselor de mobilier durabile, cu design special, datorită texturii elastice, maleabile, rezistente și elegante.
 • Cireș -ideal pentru mobilierul din living și din dormitoare deoarece oferă un aspect relaxant și primitor încăperilor. Este unul dintre cele mai îndrăgite și puternice specii de lemn.
 • Nuc -considerat un lemn „luxury”, de aceea vei întâlni foarte multe piese de mobilier și decorațiuni scumpe, exclusive din acesta.
 • Mesteacăn - oferă un aspect aparte pentru locuința ta datorită scoarței deschise la culoare. Este o specie de lemn ușoară și moale, însă extrem de maleabilă și rezistentă în timp.
 • Fag -o specie de lemn tare din care se construiesc piese de mobilier pentru locuințe și birouri. Toate elementele fabricate din acest material vor rezista generații!
 • Arin -o specie de lemn pe care trebuie să o folosești dacă vrei să fabrici mobilier rezistent la temperaturi crescute, infiltrații de apă și umezeală.
 • Alte specii -în funcție de cerințele clientului, poți crea piese de mobilier și de decor din lemn de: brad, molid, platan, arțar, frasin, tei, măr, ulm etc.

Piesele de mobilier din lemn masiv nu vor ieși niciodată din topul celor mai îndrăgite și populare elemente pentru amenajările exterioare și interioare deopotrivă. Astfel, dacă atelierul tău se ocupă cu fabricarea mobilierului din lemn, atunci ține cont de informațiile oferite și respectă fiecare etapă pentru piese de calitate, rezistente la șocuri mecanice, umiditate, dar și la trecerea timpului!

Sursa foto: shutterstock.com