Ce trebuie să știi când alegi centrala termică pe combustibil solid

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricentrala termica
Ultima actualizareVineri 2 aprilie 2021
Vizualizari547

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nemulțumit de felul în care se încălzește sau mai bine zis nu se încălzește locuința ta? Când ferestrele termoizolante sau anvelopele pentru pereții exteriori pur și simplu nu sunt de ajuns, din cauza spațiilor locative construite în mod precar, trebuie să iei în calcul investiția într-o centrală termică, de exemplu una pe combustibil solid.

Desigur, există nenumărate modele, de la producători diferiți și cu funcții variate și va fi de datoria ta, cu ajutorul unui specialist de preferat, să alegi modelul care se potrivește mănușă cu nevoile tale. Nu știi de unde să începi? Acordă câteva minute ghidului nostru și vei descoperi cele mai importante aspecte pe care trebuie să le înțelegi înainte de a lua decizia finală.

Există mai multe tipuri de combustibil

Cel mai probabil, factorul hotărâtor în alegerea unei centrale termice pe combustibil solid va fi chiar tipul acestuia. Evident, există mai multe, de la lemne și cărbuni până la peleți, fiecare cu propriile avantaje și dezavantaje. De exemplu, fie că vorbim de cărbune sau lemn, acest tip de combustibil are cel mai mic preț de achiziție. Totuși, chiar dacă vei face rost de combustibil relativ facil, trebuie să iei în calcul și alte aspecte, de pildă depozitarea și manipularea lui. În cazul în care locuiești în mediul urban, achiziționarea unei centrale termice pe combustibil solid nu va fi cea mai bună alegere pentru tine. Puterea calorică redusă a combustibilului va fi un obstacol, ca să nu mai vorbim de spațiul necesar pentru a putea stoca o rezervă serioasă de lemn/cărbune.

La fel, în cazul în care locuiești la oraș, vei constata cel mai probabil că aprovizionarea cu lemn sau cărbune este oarecum dificilă, acest combustibil fiind mai popular în zonele rurale sau slab urbanizate. Lemnul va necesita secționare. Mai există și opțiunea de a achiziționa o centrală termică ce beneficiază de încărcare automată cu peleți, e adevărat mai scumpi. Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că și tipul lemnului poate juca un rol deosebit de important. De pildă, dacă vei utiliza lemne verzi, mai ales în cazul unei centrale termice cu gazeificare, randamentul centralei va scădea. De preferat este să utilizezi lemn uscat, combustibil ce va prelungi durata de viață a sistemului de încălzire.

Poți opta pentru o centrală termică și cu gazeificare

Prin gazeificare înțelegem procesul în cadrul căruia combustibilul folosit degajă gaze volatile ce sunt încălzite la temperaturi de peste 110 grade Celsius. Aceste gaze vor fi trase de un ventilator și încălzite, după care amestecate cu jeturi de aer preîncălzit tot la temperaturi ridicate, în final obținându-se o temperatură de până la 1200 grade Celsius. Temperatura ridicată se traduce atât printr-o ardere calitativă, cât și printr-o cantitate mai mare de energie. Dacă vrei să descoperi câteva modele de centrale termice pe combustibil solid mixt cu gazeificare, accesează acest link: https://www.climatico.ro/incalzire/centrale-pe-combustibil-solid/centrale-termice-pe-combustibil-solid-mixt-cu-gazeificare.

În cazul în care alegi o centrală fără gazeificare, vei putea să folosești și un combustibil mai ieftin, iar costurile inițiale vor fi mai mici. E adevărat, acest tip de centrală va necesita încărcări mai dese, din cauza camerei de ardere de dimensiuni mai mici.

Nu ezita să apelezi la specialiști dacă ai nevoie de mai multe sfaturi!

Sursa foto: climatico.ro/centrala-termica-pe-lemne-cu-gazeificare-viadrus-u22-economy-21kw.html