Ce sunt fațetele dentare și când sunt recomandate?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurifațete dentare, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMiercuri 10 ianuarie 2024
Vizualizari511

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dinți albi și strălucitori, drepți și perfect aliniați, fără colorații inestetice, ciobituri sau alte urme de deteriorare – așa arată un ideal al societății moderne, un vis care poate deveni realitate cu ajutorul stomatologiei moderne. Fațetele dentare au devenit tot mai populare în ultimii ani, iar pacienții de pretudindeni se simt tot mai bine atunci când se privesc în oglindă.

Vrei să faci o schimbare și să-ți transformi zâmbetul în cel mai prețios accesoriu? Atunci, trebuie să optezi pentru fațete dentare. Sunt frumoase, rezistente și ușor de aplicat. În cele ce urmează, vei descoperi ce sunt fațetele dentare, dar și când sunt recomandate. În plus, pentru a-ți ușura partea de research, îți vom oferi și câteva sfaturi utile pentru îngrijirea acestora.

Ce sunt fațetele dentare?


Fațetele dentare sunt foițe subțiri de ceramică. Acestea se aplică pe partea din față a dinților, deci pe partea vizibilă a acestora, fiind adesea folosite pentru a restaura dinții din partea frontală a gurii. Cu toate acestea, sunt folosite și pentru restaurări totale, rezultatul fiind unul comparat cu reclamele la pasta de dinți, acolo unde actorii afișează un zâmbet perfect – strălucitor și perfect simetric. Pe lângă ceramică, fațetele dentare pot fi realizate și din zirconiu sau din compozit.

Întreaga procedură se poate realiza într-o singură ședință și începe cu o evaluare detaliată a stării generale a dinților. Mai apoi, se vor realiza ajustări minore ale suprafeței dinților, necesare pentru a asigura o potrivire exacta a fațetelor. Cu ajutorul tehnicilor computerizate, se vor lua, mai apoi, amprente pentru a crea fațete personalizate, potrivite cu întreaga estetică a zâmbetului tău.

Când sunt recomandate fațetele dentare?


Fațetele dentare sunt recomandate pentru a îmbunătăți aspectul estetic al dinților, un mare avantaj fiind faptul că pentru a fi aplicate, este necesară o preparație minim invazivă, considerată chiar superficială. Iată care sunt principalele circumstanțe în care pot fi recomandate:

  • Dinți fisurați, fără deteriorarea rădăcinii dentare;
  • Dinți fracturați, fără deteriorarea rădăcinii dentare;
  • Dinți înghesuiți;
  • Dinți cu spațieri mult prea mari și inestetice;
  • Dinți care prezintă anumite malformații congenitale;
  • Dinți cu colorații inestetice, care nu pot fi îndepărtate.

Cum se îngrijesc fațetele dentare?


Dacă fațetele dentare se află pe lista cu priorități, trebuie să știi că te poți bucura de un zâmbet strălucitor cât mai mult timp doar dacă respecți câteva reguli de bază:

  • Renunță la obiceiurile, precum: deschiderea ambalajelor cu dinții, mestecarea pixurilor sau creioanelor în procesul de lucru etc;
  • Încearcă să mesteci alimentele în partea din spate;
  • Evită consumul excesiv de cafea, vin roșu, ceaiuri și alte lichide care pot păta dinții;
  • Creează-ți o rutină de îngrijire, care să conțină: periaj, apă de gură, ață dentară și duș bucal;
  • Mergi la stomatologie la fiecare 6 luni pentru a descoperi eventualele probleme în stadii incipiente;
  • Cere sfatul medicului dacă obișnuiești să îți scrâșnești dinții;
  • Cere informații la stomatologie cu privire la igienă orală, dacă simți că ai nevoie de ajutor în acest sens.

Așadar, fațetele dentare sunt recomandate pentru a îmbunătăți estetica zâmbetului și pentru a le oferi pacienților o altă viziune asupra propriei persoane. Este important să consulți un specialist pentru a decide dacă fațetele dentare sunt potrivite pentru tine. Medicul va evalua starea generală a dinților și îți va prezenta opțiunile disponibile, în funcție de obiectivele estetice, buget și starea generală de sănătate. Pentru că fiecare caz este unic, întregul proces variază semnificativ de la un pacient la altul. De aceea, evaluarea inițială joacă un rol important în crearea unui zâmbet frumos și sănătos.