Ce se întâmplă cu cei care rămân fără tutore? Avocat Roxana Pop explică

Detalii

CategoriiJustitie
Taguriavocat
Ultima actualizareJoi 23 iunie 2022
Vizualizari427

Voteaza & Distribuie

Descriere

O persoană pusă sub interdicție judecătorească, prin hotărâre definitivă și irevocabilă, are un tutore responsabil de gestionarea bunurilor și de toate deciziile ce ar trebui luate pentru persoana în cauză. În spațiul public știm deja cazuri celebre ale celor care au trecut prin această situație - celebra Britney a atras empatia publicului cu al său caz. Ce se întâmplă însă atunci când tutorele unei persoane pusă sub interdicție judecătorească moare?

Avocat Roxana Pop
lămurește pentru cei interesați. În mod evident, familia celui în cauză trebuie să își asume răspunderea și să găsească o soluție. Asta pentru că o persoană ce este pusă sub interdicție judecătorească nu poate decide pentru sine. Potrivit art. 164 alin. (1) din Noul Cod Civil este pusă sub interdicție acea persoană care nu are discernământ, nu se poate îngriji singură, asta din cauza unei alienații sau a unei debilități mintale.

Atenție! Această măsură este în interesul persoanei în cauză, nu împotriva binelui său.

Să înțelegem cine solicită punerea sub interdicție

Acest caz este explicat prin dispozițiile art. 165 și 111 din Noul Cod Civil. Se referă la faptul că cei care au drept, dar și obligație de a solicita unei instanțe de judecată punerea sub interdicție a unei persoane sunt cei din familie, apropiați, administratorii sau locatarii casei în care persona fără discernământ locuiește. De asemenea, și cei din serviciul public comunitar local de evidență a persoanelor, instanțele judecătorești sau organele administrației publice locale se pot autosesiza în aceste situații. Asta dacă persoana în cauză nu mai are rude în viață sau persoane apropiate care îi pot avea de grijă.

Ce se întâmplă după moartea tutorelui

Avocat din Cluj Roxana Pop subliniază că o dată ce o persoană este pusă sub interdicție judecătorească, are nevoie să îi fie asigurate protecția și gestionarea bunurilor. Din nefericire, persoană desemnată în instanță să îi fie tutore poate deceda. Ce se întâmplă ulterior nu trebuie să lezeze integritatea și asigurarea traiului persoanei pusă sub interdicție judecătorească.

Tutorele va fi înlocuit de o persoană apropiată, de preferat din familie. Procedura va fi reluată, pentru că numai prin instanță poate fi realizată înlocuirea. Avocat din Cluj Roxana Pop menționează faptul că poate fi numită doar pentru o perioadă de 6 luni o persoană care să aibă rol de tutore. Varianta provizorie poate fi convenabilă încât să vă dați seama dacă vă descurcați cu această situație. După cele 6 luni, dacă nimeni altcineva nu cere rol de tutore, cel numit provizoriu își câștigă în continuare rolul de tutore. Poate fi cerută oricând înlocuirea, din diverse motive, însă până la soluționarea cazului trebuie să își îndeplinească rolul. Astfel de cereri sunt adresate instanțelor de tutelă, iar hotărârile sunt luate de urgență.

Poate fi ridicată măsura interdicției judecătorești?

După caz, poate fi o soluție și ridicarea interdicției judecătorești. Asta se va întâmpla însă tot prin instanță. Dacă acele cauze care au dus la interdicție nu mai există, instanța va judeca și va pronunța ridicarea măsurii, dacă este cazul. Asta se poate invoca și ca drept urmare a decesului survenit al tutorelui sau oricând se apreciază că persoana în cauză are discernământ și nu mai suferă de o boală mintală.

Contact: av.pop.roxana@gmail.com